Δημήτρη Τρίμη
Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, ο αυτοαποκαλούμενος ως ο «Δημοσιογράφος», επιχειρεί τις τελευταίες ημέρες να απασχολήσει τη δημοσιότητα με τη γνωστή τακτική του. Δημοσιοποιώντας δηλαδή στην ιστοσελίδα του zougla.gr μια τηλεφωνική συνομιλία, την οποία, σύμφωνα με τα όσα έχει γράψει, «αλίευσε» από την ΕΥΠ.
Στην ηχογραφημένη συνομιλία, που χρονολογείται όπως είπε ο ίδιος από τον Ιούνιο του 2012, ακούγεται ο άλλοτε συνεργάτης του «Δημοσιογράφου» και εκ των ιδρυτών της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», Τάσος Καραμήτσος, να συνομιλεί -σχετικά με «βιβλία», έναν «γιατρό» και τον… «Τσίπρα»- με τον φιλόδοξο Βαγγέλη Μαρινάκη, ισχυρό εφοπλιστή, πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ.λπ.
Το συμπέρασμα, το οποίο συνήγαγε ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, είναι ότι κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής συνομιλίας «εμπλέκεται ο σημερινός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ως αποδέκτης 30 τόμων “βιβλίων”, για συναλλαγή της οποίας το περιεχόμενο παραμένει άγνωστο προς το παρόν».
Συγκεκριμένα ο Τριανταφυλλόπουλος ερωτά δήθεν αθώα στη zougla.gr: «Πώς αυτή η ιστορία έμεινε στα συρτάρια της ΕΥΠ επί εποχής Αντώνη Σαμαρά και πώς δεν μπήκε στη διαδικασία δικαστικής διερεύνησης, εφόσον, σύμφωνα με πληροφορίες μας, βρέθηκε στα χέρια του εισαγγελέα Αριστείδη Κορρέα με προϊστάμενο τον Ισίδωρο Ντογιάκο; Μία και μόνη δημοσίευση θα ήταν αρκετή εκείνη την εποχή από τον Τύπο για να στείλει στα αζήτητα τον κ. Τσίπρα και τον ΣYΡΙΖΑ».
Πέραν του γεγονότος ότι από το ηχητικό με τις φωνές των συνομιλητών, που αλλάζουν φανερά τόνο και ένταση, αλλά και από το θέμα συζήτησης ιδιαίτερο νόημα δεν βγαίνει, είναι απορίας άξιον πώς σε μια συνομιλία, που φέρεται να διεξάγεται με κωδικές ονομασίες, ο σημερινός πρωθυπουργός αναφέρεται με το όνομά του.
Η άποψη Τριανταφυλλόπουλου πάσχει λογικά, διότι κατηγορεί και τις δύο πλευρές ότι δολοπλοκούν με τον ανερχόμενο τότε Τσίπρα εναντίον της τότε συγκυβέρνησης (Σαμαρά – Βενιζέλου), κάτι που όμως δεν αποδεικνύεται με κανέναν τρόπο από την πραγματικότητα, πριν και μετά το 2012.
Με λίγα λόγια, ο συλλογισμός δεν πείθει ούτε καν τους χούλιγκαν του ποδοσφαίρου, διότι ακόμη κι αυτοί μπορούν να διαγνώσουν την αντι-ΣΥΡΙΖΑ υστερία τόσο του «Πρώτου Θέματος» όσο και των άλλων νεοφιλελεύθερων Μέσων, «ολυμπιακού» ή «παναθηναϊκού» προσανατολισμού, όπως ο όμιλος των «Παραπολιτικών» ή του ΣΚΑΪ.
Αλλά και σε νεότερα δημοσιεύματα και ηχητικά ντοκουμέντα της ΕΥΠ, περί εκβιασμού του άλλοτε κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, η zougla.gr αναδεικνύει το τι ακριβώς συμβαίνει στα παρασκήνια της επιχειρηματικής ζωής και των ΜΜΕ.
Συγκεκριμένα, οι φερόμενοι ως συνομιλητές Μαρινάκης και Κουρτάκης (των «Παραπολιτικών») εξηγούν τις σημερινές όψεις της ρευστότητας του τηλεοπτικού τοπίου, ενόψει των αδειοδοτήσεων μέσω δημόσιου διαγωνισμού, που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες εβδομάδες, για πρώτη φορά έπειτα από 30 χρόνια αυθαιρεσιών. Εκεί δηλαδή, όπου συγκρούονται τακτικές και σχέδια για το μοίρασμα των συχνοτήτων.
Ποιοι λοιπόν επωφελούνται από τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας; Ποιοί ποντάρουν στις «αποκαλύψεις»; Τι μηνύματα στέλνουν εκδότες και καναλάρχες και ποιοι είναι οι αποδέκτες των μηνυμάτων αυτών;
Τα σχέδια του Μαρινάκη
Το ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης ενδιαφέρεται να αποκτήσει πρόσβαση στα τηλεοπτικά μέσα είναι γνωστό εδώ και μήνες. Αλλωστε τα πρώτα του βήματα στον χώρο των μίντια ήταν ιδιαίτερα δυναμικά. Αν και οι επιχειρηματικές «διαδρομές» που ακολουθεί είναι δαιδαλώδεις, δεν αποτελεί μυστικό το γεγονός ότι συνδέεται μεταξύ άλλων με δυο δεξιές εβδομαδιαίες εφημερίδες, έναν ραδιοφωνικό σταθμό και ακόμα δυο έντυπα «θεματικού ενδιαφέροντος» (εκκλησιαστικά και αγροτικά θέματα).
Τον περασμένο Φεβρουάριο δε, η εφημερίδα «Παραπολιτικά» (του κ. Κουρτάκη) ανακοίνωσε «επισήμως» ότι ο εφοπλιστής, μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού και δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, θα διεκδικήσει μια από τις υπό δημοπράτηση τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας.
Τα μεγάλα κεφάλαια, που λέγεται ότι διαθέτει λόγω των εφοπλιστικών του δραστηριοτήτων, του δίνουν προβάδισμα έναντι άλλων επιχειρηματιών που διαθέτουν ήδη προβληματικά μέσα ενημέρωσης σε μια περίοδο «ξηρασίας» και ελέγχου των «θαλασσοδανείων». Η πρόσφατη συνάντηση του Μαρινάκη με τον Νίκο Παππά δημιούργησε την «ανησυχία» σε μιντιάρχες, ότι συζητά απευθείας με το Μαξίμου την προοπτική απόκτησης μιας τηλεοπτικής άδειας.
Την ίδια στιγμή επιχειρείται να στηθεί ένα πολιτικό και νομικό «μέτωπο» ενάντια στη διαδικασία που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση. Αλλά, η προϊστορία με τις συκοφαντικές επιθέσεις των «Παραπολιτικών», ήδη από την αρχή της έκδοσής τους, εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του Γιάννη Δραγασάκη, δεν ξεχνιέται (υπάρχει η καταδικαστική απόφαση 67/2016 -8 μήνες φυλάκιση με αναστολή- κατά του Ι. Κουρτάκη ύστερα από μήνυση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης).
Η δημοσιοποίηση της συνομιλίας του Βαγγέλη Μαρινάκη με τον Τάσο Καραμήτσο φαίνεται, επομένως, να έχει τριπλό στόχο: να λειτουργήσει ως απόδειξη ότι ο ισχυρός εφοπλιστής έχει στενές σχέσεις με το «Πρώτο Θέμα». Να αφήσει «σκιές» για παράνομες δραστηριότητες μεταξύ των δυο επιχειρηματιών. Και να καλλιεργήσει την εντύπωση ότι οι σχέσεις Μαρινάκη και Τσίπρα είναι όχι μόνο υπαρκτές, αλλά και μακράς διαρκείας. Ισχυρισμός που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν στο άμεσο μέλλον…
Οι σχέσεις πάντως Βαγγέλη Μαρινάκη και «Πρώτου Θέματος» είναι προφανείς εδώ και καιρό. Η αντι-ΣΥΡΙΖΑ εφημερίδα του Θέμου και του Καραμήτσου στήριξε αναφανδόν την υποψηφιότητα Μώραλη στον Πειραιά. Στο παρελθόν ο Τάσος Καραμήτσος έχει φωτογραφηθεί στις θέσεις των επισήμων του Ολυμπιακού να συνομιλεί σε φιλικό ύφος με τον ισχυρό παράγοντα της ομάδας, ενώ στην προκειμένη περίπτωση καμία πλευρά δεν διέψευσε τις καλές σχέσεις που διατηρούν μέχρι σήμερα.
Η δε αντίδραση του Τάσου Καραμήτσου στη δημοσιοποίηση της συνομιλίας δεν θυμίζει σε τίποτα τον «μετωπικό» τρόπο με τον οποίο αντιδρούσε η ιδιοκτησία του «Πρώτου Θέματος» σε αντίστοιχες παλιότερες περιπτώσεις. Το δίδυμο Θέμου Αναστασιάδη και Τάσου Καραμήτσου θεωρείται άλλωστε «εξπέρ» στο να κρατά τις κατάλληλες ισορροπίες με τον επιχειρηματικό κόσμο.
Η επικείμενη «εισβολή» του Βαγγέλη Μαρινάκη στα τηλεοπτικά πράγματα αποτελεί ένα πρόσθετο πρόβλημα στην ήδη δραματική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει άλλοτε ισχυροί παράγοντες των ΜΜΕ στη χώρα μας. Η είσοδος νέων «παικτών» ίσως αποδειχτεί μοιραία για άλλους, που θα αναγκαστούν να «εξέλθουν» υπό το βάρος των δεκάδων οικονομικών προβλημάτων που καλούνται να διαχειριστούν.
Ανάμεσά τους βρίσκεται ασφαλώς ο Σταύρος Ψυχάρης. Οι καθυστερήσεις καταβολής μισθών σε εργαζόμενους του ΔΟΛ αποτελεί σαφή ένδειξη οικονομικής αδυναμίας να «κονταροχτυπηθεί» για μια τηλεοπτική άδεια. Παράλληλα, ο ισχυρός άνδρας του ΔΟΛ έχει να αντιμετωπίσει και τη Δικαιοσύνη. Είναι γνωστό ότι θα παραπεμφθεί σε δίκη στις 29 Ιουλίου 2016 για τα πλημμελή «πόθεν έσχες» που είχε καταθέσει στο παρελθόν, ενώ οι έρευνες για τα δάνεια που λάμβανε συνεχίζονται (και στην επιτροπή της Βουλής).
Η αντίδραση του Σταύρου Ψυχάρη, από τη στιγμή που ξεκίνησε η «περιπέτειά» του με τη Δικαιοσύνη, συνίστατο σε σκληρή και μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση. Είναι ο πρώτος από τους «παραδοσιακούς» εκδότες που προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση, τόσο μέσα από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων του, όσο και μέσω της προσωπικής του αρθρογραφίας.
Σε αυτήν προστέθηκαν και οι αντιπολιτευτικοί γρίφοι της Μάνιας Τεγοπούλου που φιλοξενούνται σε «ΝΕΑ» και «ΒΗΜΑ» με θέμα τα προβλήματά της (τους) απέναντι στις φορολογικές αρχές.
Είναι πάντως ενδιαφέρον το πώς ενεπλάκη το όνομα του Σταύρου Ψυχάρη στη συνομιλία Καραμήτσου – Μαρινάκη. Τα κείμενα που συνόδευσαν τη δημοσιοποίηση των συνομιλιών των δυο επιχειρηματιών, υπογεγραμμένα από τον ίδιο τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, είναι γεμάτα «μηνύματα» και αινίγματα.
Μια αξιοσημείωτη αναφορά είναι και η εξής: «(Ο Καραμήτσος) είδε τον Μαρινάκη -τα τηλέφωνα κόπηκαν πλέον- και εάν δεν κάνω λάθος, πρέπει να συνάντησε σήμερα τον πρώην εργοδότη του Σταύρο Ψυχάρη, ο οποίος επέστρεψε από το Λονδίνο, όχι για να τους την πέσει, όπως θα πίστευε κάποιος λόγω της κόντρας με την κυβέρνηση, αλλά για να τακτοποιήσει και εκείνος, δοθείσης της ευκαιρίας, τους δικούς του ανοικτούς λογαριασμούς».
Το ερώτημα
Εάν η συνάντηση Ψυχάρη – Καραμήτσου έχει όντως πραγματοποιηθεί, τότε γιατί ο εκδότης του «Πρώτου Θέματος» αισθάνθηκε την ανάγκη να συνομιλήσει με τον ισχυρό άνδρα του ΔΟΛ; Υπάρχει όμως και ακόμα ένα ερώτημα: πώς γνώριζε ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος την εν λόγω συνάντηση; Και πώς γνώριζε τις προθέσεις του Σταύρου Ψυχάρη;
Σύμφωνα με πληροφορίες, Ψυχάρης και Τριανταφυλλόπουλος έχουν αποκαταστήσει εδώ και χρόνια τις σχέσεις τους, όσο και αν ο δεύτερος εμφανίζει κατά καιρούς μια επιθετική επιστολή που είχε αποστείλει προ πολλών ετών στον πρώτο, όταν αποχώρησε από «Τα Νέα».
Δεν πρέπει επίσης να υποτιμάται η «αίσθηση», που διέδιδε το 2008, στους διαδρόμους του «Πρώτου Θέματος» ο «κομιστής» Θέμος Αναστασιάδης. Τις ημέρες εκείνες της «μεγάλης κρίσης» στην εφημερίδα λόγω της πολύκροτης ιστορίας του Χρήστου Ζαχόπουλου (εποχή κατά την οποία αποχώρησε με πολλή φασαρία από το εκδοτικό σχήμα ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος) ο Θέμος Αναστασιάδης δεν έκρυβε τις σκέψεις του σε συνεργάτες του ότι οι Λαμπράκης και Ψυχάρης κρύβονταν πίσω από την επίθεση που δεχόταν.
Από τότε, βέβαια, πολύ νερό μπήκε στο αυλάκι και η «λυκοφιλία» άνθισε ξανά. Σε βαθμό μάλιστα που το «Πρώτο Θέμα» φιλοξένησε την πρώτη τρισέλιδη (!) συνέντευξη του υποψήφιου με τη Ν.Δ., Ανδρέα Ψυχάρη, υιού του Σταύρου. Τότε βέβαια ο Θέμος Αναστασιάδης είχε φροντίσει να κρατήσει κάποιες «αναγκαίες» αποστάσεις: στη σελίδα της συνέντευξης υπήρχε ένθετο ένα «χτύπημα» που έγραφε «άλλο η δουλειά, άλλο τα παιδιά».
Ακόμα ένας μιντιάρχης που ενεπλάκη στην υπόθεση της δημοσιοποίησης της συνομιλίας είναι και ο Γιάννης Αλαφούζος. Εκείνος ωστόσο επέλεξε να απομακρυνθεί γρήγορα.
Ας πιάσουμε όμως το νήμα από το 2011, όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης, τότε μέτοχος στον ΣΚΑΪ, έστειλε εξώδικο στον Γιάννη Αλαφούζο, με το οποίο ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού απέδιδε τη φθορά της Κεντροδεξιάς στον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεται την ειδησεογραφία ο σταθμός. Είχαν βέβαια προηγηθεί ορισμένες ειδικές αθλητικές εκπομπές για την «παράγκα» στο ποδόσφαιρο και τον ρόλο που παίζει η διοίκηση του Ολυμπιακού.
Οι σχέσεις λοιπόν Μαρινάκη και Αλαφούζου κάθε άλλο παρά ειδυλλιακές είναι. Αν και οι δυο διατηρούν αγαστές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη, μεταξύ τους βρίσκονται σε πόλεμο και δεν έχουν πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, τις ίδιες σχέσεις με το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Οταν δημοσιοποιήθηκε η επίμαχη συνομιλία στο zougla.gr, ο ΣΚΑΪ έσπευσε να αναπαραγάγει την είδηση και να βγάλει αμέσως στο γυαλί τον Τριανταφυλλοπουλο για… ποδοσφαιρικά θέματα. Ο ΣΚΑΪ υπενθύμισε με νόημα ότι ο όρος «βιβλία» έχει ακουστεί ξανά από τα χείλη του Ανδρέα Βγενόπουλου (MIG), που έχει ανοικτές «παρτίδες» με την κυβέρνηση λόγω των δικαστικών του περιπετειών.
Κορυφαίο διευθυντικό όμως στέλεχος του σταθμού του Φαλήρου θέλησε να κρατήσει αποστάσεις από την επόμενη συνομιλία Καραμήτσου – Μαρινάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες κάλεσε στο τηλέφωνο κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο διαβεβαίωσε ότι «δεν έχουμε σκοπό να χτυπήσουμε την κυβέρνηση, αλλά τον Μαρινάκη».
Η πλευρά Αλαφούζου συνεχίζει πάντως να παρακολουθεί τις εξελίξεις, ενώ ακολουθεί «σκληρή γραμμή» αναφορικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες (λέγεται ότι πρωτοστατεί σε μια προσπάθεια οι σημερινοί καναλάρχες να μην συμμετάσχουν στο διαγωνισμό).
Ερωτήματα προκάλεσε ακόμα και ένα αινιγματικό σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου, που δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή» (8 Ιουνίου). Απεικόνιζε κάποια βιβλία σε ράφι, των οποίων οι «ράχες» έγραφαν τίτλους σχετικούς με την περίφημη «Γάτα Ιμαλαΐων», ενώ ένα εξ αυτών είχε το σήμα του Ολυμπιακού και την «παράγκα».
Η δε λεζάντα ανέφερε: «δεν είναι βιβλία, σκέτες ράχες έστειλαν για να μη φαίνεται άδεια η βιβλιοθήκη. Εκ του Υπουργείου Δικαιοσύνης». Διερωτάται κανείς αν το σκίτσο αποτελεί «μήνυμα» από την οικογένεια Αλαφούζου ή απλώς μια καλλιτεχνική δημιουργία του σκιτσογράφου.
Σαφείς αποστάσεις (πλην των ανωτέρω Μέσων και του Euro2day συμφερόντων Βγενόπουλου) από τα τεκταινόμενα και τις ηχογραφήσεις συνομιλιών φαίνεται να κρατούν μέχρι στιγμής έτεροι επιχειρηματίες του χώρου, όπως οι Γιώργος και Φώτης Μπόμπολας (του «Πήγασου» και του 25% του Mega), ο Δημήτρης Κοντομηνάς (Alpha), ο Μίνως Κυριακού (Ant1) και ο Ομιλος Βαρδινογιάννη.
Η στάση τους δεν ισοδυναμεί βέβαια με κάποια «απραξία». Οσον αφορά ιδιαίτερα την οικογένεια Βαρδινογιάννη, οι μελλοντικές κινήσεις της φαίνεται ότι αφορούν τους πάντες, καθώς οι επιλογές της για το «όχημα» που θα χρησιμοποιήσει (STAR ή Mega, ή και τα δυο;) και τα πρόσωπα με τα οποία θα συνεργαστεί, ίσως προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε άλλους σταθμούς που συμμετέχουν, με σημαντικότερο το Mega.
Οι «Ιπποδρομίες» της Μάνιας
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επανεμφάνιση της «ξεχασμένης» Μάνιας Τεγοπούλου, που με τις επιλογές της φαλίρισε και έκλεισε την ιστορική «Ελευθεροτυπία». Προ ολίγων ημερών δημοσίευσε στα «Νέα» του Σταύρου Ψυχάρη ένα «μήνυμα», που ως συνήθως χρήζει αποκωδικοποίησης. Το μήνυμα είχε τίτλο «Ιπποδρομίες» και ανέφερε: «Σκέφτεστε σαν άλογο, αλλά τρέχετε πιο γρήγορα».
Ορισμένοι επιχείρησαν να βρουν τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα συμπαθή τετράποδα και τον μιντιακό χώρο. Και βρήκαν μόνον ότι η πλευρά Βαρδινογιάννη έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια σχετική με τις ιπποδρομίες δραστηριότητα. Στο επόμενο μήνυμά της ασφαλώς η κ. Τεγοπούλου αναφέρεται στα δικά της προβλήματα με την Εφορία για τα απολεσθέντα λογιστικά βιβλία της Χ.Κ.Τεγόπουλος.
Ολα όσα αναφέρουμε σε ένα μόνο συμπέρασμα μπορούν να οδηγήσουν: η τηλεοπτική «πίτα» είναι μεν περιορισμένη, αλλά όποιος πάρει ένα κομμάτι της θα επιχειρήσει να ανακτήσει ή να αποκτήσει ιδιαίτερη πολιτική δύναμη. Παλιοί και νέοι παράγοντες θα αντιπαρατεθούν σκληρά στην πορεία για τη διαμόρφωση του νέου τηλεοπτικού και εν γένει εκδοτικού τοπίου. Και ενδέχεται γι΄αυτό να χρησιμοποιήσουν θεμιτά αλλά και αθέμιτα μέσα.
Το ζήτημα είναι αν η κυβέρνηση θα κινηθεί αποφασιστικά και συντονισμένα για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και τη θωράκιση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας και διαφάνειας αυτών των επιχειρήσεων…