O ΟΟΣΑ προτείνει συνταγή τύπου… ΔΝΤ

Δημοσιονομική συνταγή τύπου ΔΝΤ προτείνει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, ζητώντας από την κυβέρνηση να αλλάξει το μείγμα των μέτρων και να βάλει τέλος στις οριζόντιες παρεμβάσεις, με στόχο να φέρει στοχευμένα μέτρα στήριξης που θα απευθύνονται σε ευπαθείς ομάδες.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης παρουσιάζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία, ανεβάζοντας τον πήχη της ανάπτυξης στο 6,7%, πολύ πιο πάνω από την τελευταία εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου που καταγράφεται στον Προϋπολογισμό στο 5,6%. Για το 2023, όμως, ο ΟΑΣΑ βλέπει ισχυρή επιβράδυνση (1,6%) και εκφράζει την απαισιοδοξία του για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που αποτελεί βασικό στόχο της ελληνικής οικονομίας, καθώς προειδοποιεί ότι αυτό μπορεί να καθυστερήσει, αν οι πιέσεις στα δημοσιονομικά είναι πιο έντονες απ’ ό,τι προβλέπεται μετά το δεύτερο μισό του 2023. Ειδικότερα, όπως σημειώνει η έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, παρά την ανάκαμψη που εμφάνισε ο τουρισμός στην Ελλάδα και τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική στήριξη, η κατανάλωση προβλέπεται να επιβραδυνθεί το 2023, καθώς τα πραγματικά εισοδήματα συρρικνώνονται και η αβεβαιότητα παραμένει αυξημένη.

Η υποχώρηση των τιμών της ενέργειας αναμένεται πάντως να οδηγήσει σε μείωση του πληθωρισμού και να στηρίξει την κατανάλωση το 2024, ενώ οι εκταμιεύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα διατηρήσουν την ήπια αύξηση των επενδύσεων παρά το αυξημένο κόστος. Ωστόσο, όπως εκτιμά ο ΟΟΣΑ, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παίρνει πιο διευρυμένες διαστάσεις, καθώς οι αυξανόμενες ελλείψεις εργατικού δυναμικού εντείνουν τις μισθολογικές πιέσεις. Η στροφή των δημοσιονομικών μέτρων προς τη μεταφορά εισοδήματος σε ευάλωτες ομάδες και η διευρυμένη υποστήριξη της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης εκτιμάται ότι θα ενθαρρύνει την εξοικονόμηση ενέργειας, θα στηρίξει τα δημόσια οικονομικά και θα αμβλύνει τις συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να μετριαστεί, καθώς σταθεροποιούνται οι τιμές της ενέργειας, αλλά η κατάργηση των επιδοτήσεων των τιμών της ενέργειας, που αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2023, θα οδηγήσει σε νέα προσωρινή άνοδο. Σύμφωνα με τον οργανισμό, ωστόσο, οι αυξανόμενες τιμές, το κόστος επενδύσεων και ο περιορισμός της δημοσιονομικής στήριξης αναμένεται να μετριάσουν την οικονομική ανάπτυξη. Η αύξηση της κατανάλωσης προβλέπεται να αποδυναμωθεί καθώς ο υψηλός πληθωρισμός πλήττει τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών, ενώ η δημοσιονομική στήριξη αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι, εάν οι διαταραχές στον ενεργειακό εφοδιασμό ή οι υψηλές τιμές συνεχιστούν μετά τα μέσα του 2023 ή είναι πιο σοβαρές απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί, η κατανάλωση και η παραγωγή θα αποδυναμωθούν και τα δημόσια οικονομικά θα δεχτούν μεγαλύτερη πίεση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...