Novartis – Στουρνάρας στο Δικαστήριο: «Ξέρω ποιοι έστησαν τη σκευωρία – Να ζητήσουν συγγνώμη»

Στο βήμα του μάρτυρα βρέθηκε τη Δευτέρα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, καταθέτοντας ενώπιον του δικαστηρίου για την υπόθεση των προστατευόμενων μαρτύρων στο σκάνδαλο Novartis. Ο ίδιος απέδωσε πολιτικά κίνητρα στην εμπλοκή του ονόματός του και κατηγόρησε ευθέως ότι στόχος ήταν η απομάκρυνσή του από τη θέση του.

Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι η στοχοποίησή του σχεδιάστηκε από πρόσωπα που είχαν λόγους να μην αποδέχονται την παρουσία του στην Τράπεζα της Ελλάδος, λέγοντας:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν με αποδεχόταν ως διοικητή… Αν είχαν κάποιον δικό τους, θα μπορούσαν να κάνουν άλλα πράγματα. Έπιασαν τους προστατευόμενους μάρτυρες για φορολογικά ή άλλα ζητήματα και έστησαν τη σκευωρία Novartis.»

Ο ίδιος ζήτησε από τους κατηγορούμενους να ζητήσουν συγγνώμη και να κατονομάσουν αυτούς που τους ώθησαν να καταθέσουν ψευδώς:

«Δεν έχω ζήτημα με κανέναν από τους δύο κατηγορούμενους. Πιστεύω ότι εκβιάστηκαν. Ήταν οι τελευταίοι τροχοί της αμάξης. Να πουν ποιοι τους έβαλαν. Αν το κάνουν, θα προσφέρουν στο κράτος δικαίου».

Ο μάρτυρας δήλωσε πως γνωρίζει επακριβώς τα πρόσωπα και τους μηχανισμούς πίσω από τις μαρτυρικές καταθέσεις:

«Ξέρω πολύ καλά τι έκαναν. Πού γίνονταν οι συσκέψεις, πού έγραφαν τις μαρτυρίες. Υπήρχε copy-paste. Να πουν ποιοι τους έβαλαν, αν έχουν καθόλου τσίπα».

Αναφερόμενος στην περίοδο της υπουργικής του θητείας (2012–2014), σημείωσε ότι είχε εγκρίνει την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες, όχι μόνο τη Novartis. Δήλωσε, επίσης, πως γνώριζε τον Κωνσταντίνο Φρουζή με την ιδιότητά του ως προέδρου του Συνδέσμου Φαρμακοβιομηχανιών, ενώ διευκρίνισε πως το συνέδριο “Harvard Project” με χορηγία της Novartis, στο οποίο συμμετείχε η σύζυγός του, έγινε νόμιμα και με τιμολόγια.

Σε ερώτηση της προέδρου για την επαφή του με φαρμακευτικές εταιρείες, απάντησε:

«Ως ΥΠΟΙΚ έβλεπα εκπροσώπους εταιρειών, διοικητές νοσοκομείων. Το Δημόσιο χρωστούσε και έπρεπε να διατηρούμε ισορροπία».

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η υπόθεση προκάλεσε τεράστια θεσμική βλάβη και διεθνή διασυρμό:

«Άνοιξαν λογαριασμούς μου χωρίς λόγο. Δεν έχει ξανασυμβεί πουθενά στον κόσμο. Ήταν πρωτοσέλιδο στους Financial Times. Ήταν η απόλυτη δυσφήμιση για τη χώρα.»

Ο ίδιος θα συνεχίσει την κατάθεσή του αύριο, ενώ δέχθηκε ήδη ερωτήσεις και από τον κατηγορούμενο Φιλίστορα Δεστεμπασίδη, τον οποίο χαρακτήρισε «άνθρωπο της αγοράς» που συμμετείχε σε μηνύσεις της συζύγου του.

Ο διάλογος:

Πρόεδρος: Γνωρίζετε κάτι για το Harvard Project;

Μάρτυρας: Όσον αφορά στη σύζυγό μου ήταν ένα project που της είχε ανατεθεί από το πανεπιστήμιο με χορηγό τη Novartis. Ήταν ένα συνέδριο που μίλησαν για θέματα υγείας. Συμμετείχαν εκπρόσωποι φαρμακευτικών και ακαδημαϊκοί.

Πρόεδρος: Είχαν εκδοθεί τιμολόγια;

Μάρτυρας: Βεβαίως όλα.

Πρόεδρος: Ερχόσασταν σε επαφή με στελέχη φαρμακευτικών εταιρειών;

Μάρτυρας: Ως υπουργός Οικονομικών έβλεπα τους εκπροσώπους των εταιρειών. Έβλεπα, διοικητές νοσοκομείων, τα πάντα. Χρωστούσε το δημόσιο και έπρεπε να τους κρατάμε νηφάλιους ότι θα πληρωθούν.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές δημοσκοπήσεις – Εφιάλτης για τον Μητσοτάκη: Η Ελληνική Λύση πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας

Ανατροπή στις μυστικές δημοσκοπήσεις: Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα

Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία των ολιγαρχών για τον Τσίπρα – Η αναπόφευκτη σύγκριση με τον Μαρινάκη

Σκεπτικισμός στους επιχειρηματικούς κύκλους που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εμφάνισή του στο συνέδριο του Economist θεωρήθηκε «άχρωμη» και χωρίς απήχηση

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού

Μυστική δημοσκόπηση – «καμπανάκι πολιτικού θανάτου» για τον Μητσοτάκη: Κατρακυλά η ΝΔ – Κάτω από το 25% η πραγματική απήχηση λίγο πριν τη...

Μυστική δημοσκόπηση-σοκ μετά το καλοκαίρι δείχνει κατάρρευση της ΝΔ κάτω από το 25%. Πτώση άνω των 5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και πανικός στο Μαξίμου λίγο πριν τη ΔΕΘ