New York Times: Οι φωτιές κατέστρεψαν τον τουρισμό στην Ελλάδα – Δεν θα αντέξει η ελληνική οικονομία

Στις φωτιές που κατακαίνε την Ελλάδα επί μέρες (και κυρίως τη Ρόδο) και στον τρόπο με τον οποίο αυτές αναμένεται να πλήξουν την ελληνική οικονομία και τον τουρισμό, στέκονται σε άρθρο τους οι New York Times.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό μέσο, εστιάζοντας στα νησιά και με αναφορά στην καραμέλα της κλιματικής αλλαγής, οι πιο σφοδρές πυρκαγιές έχουν πλήξει «μόνο τμήματα λίγων νησιών. Όμως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αποτελούν πολύ ευρύτερη απειλή για την τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας».

Οι NYT γράφουν για την περίπτωση της Ρόδου:

«Καθώς χιλιάδες τουρίστες τράπηκαν σε φυγή από τις φλόγες που καταβροχθίζουν το ελληνικό νησί της Ρόδου, οι ντόπιοι έμειναν με καμένη γη και τις στάχτες των κυπαρισσιών, των ελιών και των πεύκων να περιβάλλουν τα άδεια μπαρ, τα καταστήματα και τα ξενοδοχεία τους. Πολλοί φοβούνται ότι τα προς το ζην έχουν καταρρεύσει προς το παρόν και ίσως και για το μέλλον, εάν οι επισκέπτες, βασική πηγή εισοδήματος για το νησί, δεν επιστρέψουν».

«Ήταν πράσινο και τώρα είναι μαύρο», είπε ο Γιώργος Τιρέλης, ο οποίος διαχειρίζεται μερικές εξοχικές βίλες στα νότια της Ρόδου, οι οποίες είναι τώρα άδειες και περιτριγυρισμένες από απανθρακωμένη γη. «Οι τουρίστες φοβούνται τώρα να έρθουν».

Οι New York Times επισημαίνουν σε αυτό το σημείο ότι περισσότερο από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα εξαρτάται από τους καλοκαιρινούς μήνες του τουρισμού για να πληρώσει τον υπόλοιπο χρόνο και «η οικονομία της βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ελκυστικότητα των κρυστάλλινων θαλασσών και των γραφικών τοπίων της».

Τονίζεται ακόμα ότι οι πυρκαγιές που εξαπλώθηκαν από την περασμένη εβδομάδα κατέστρεψαν την εικόνα της χώρας ως καταφύγιο διακοπών, προκαλώντας, αυτό που είπαν οι αξιωματούχοι ως τη μεγαλύτερη εκκένωση στην πρόσφατη ιστορία, μετρώντας τεράστιες ζημιές σε κτήρια και περιβάλλον και το θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων.

Κλιματική αλλαγή

Αναφέρουν σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της στην ελληνική οικονομία οι NYT:

«Αλλά καθώς η κλιματική αλλαγή εντείνει τα ασφυκτικά κύματα καύσωνα και την ξηρασία που τροφοδοτεί τις πυρκαγιές, εγείρει επίσης μακροπρόθεσμα ερωτήματα για την οικονομία της Ελλάδας και τους ανθρώπους που ζουν εκεί.

Την Τετάρτη, οι πυροσβέστες εξακολουθούσαν να δίνουν μάχη με τις φλόγες, συμπεριλαμβανομένων νέων πυρκαγιών στην ηπειρωτική χώρα, με τις προσπάθειές τους να περιπλέκονται από τις ολοένα και πιο ξηρές και ζεστές συνθήκες με ένα ακόμη κύμα καύσωνα να πέφτει στην Ελλάδα. Η θερμοκρασία αναμένεται να κορυφωθεί την Τετάρτη, φτάνοντας τους 46 βαθμούς Κελσίου, ή περίπου 115 Φαρενάιτ, στην κεντρική Ελλάδα, με ακραίο κίνδυνο πυρκαγιών σε έξι περιοχές».

Και συνεχίζουν:

«Παράλληλα κινητοποιούνταν και ο τουριστικός τομέας. Η υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας, Όλγα Κεφαλογιάννη, διοργάνωσε έκτακτη σύσκεψη και μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC τη Δευτέρα ενθάρρυνε τους επισκέπτες που έκαναν κρατήσεις για τη Ρόδο να ταξιδέψουν παρόλα αυτά, επειδή οι πυρκαγιές έπληξαν μόνο ένα μικρό μέρος του νησιού. Γίνονταν ενέργειες, είπε, για να προβληθεί το νησί ως ‘ένας μοναδικά όμορφος και ασφαλής προορισμός’».

Καμπανάκι – «Βρέχει ακυρώσεις»

Όμως, όπως τονίζεται στο άρθρο του αμερικανικού μέσου, οι ανησυχίες ξεπερνούν κατά πολύ τη Ρόδο και εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

«Βρέχει ακυρώσεις», δήλωσε τη Δευτέρα ο Παναγιώτης Τοκούζης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Τουρισμού, σε ελληνικό ραδιόφωνο, προσθέτοντας ότι το θέμα δεν αφορά μόνο τα νησιά. «Ο τουρισμός ολόκληρης της χώρας έχει επηρεαστεί».

Ο κλάδος είχε ήδη υποφέρει, είπε ο κ. Τοκούζης σε συνέντευξή του, με λιγότερους τουρίστες στην Ελλάδα φέτος τον Μάιο και τον Ιούνιο μετά από μήνες υψηλού πληθωρισμού και οικονομικών ανησυχιών σε όλο τον κόσμο.

«Όλοι περίμεναν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να ανέβουν τα νούμερα», είπε. «Δυστυχώς συνέβη αυτό (σ.σ. οι φωτιές) τώρα».

Αν και τα ξενοδοχεία στη Ρόδο υπέστησαν σε μεγάλο βαθμό μόνο εξωτερικές ζημιές, σύμφωνα με τοπικούς τουριστικούς εκπροσώπους, ο κ. Τοκούζης είπε ότι το 30% των κρατήσεων στο νησί ακυρώθηκαν για τις επόμενες δύο εβδομάδες, κάτι που σήμαινε εκατομμύρια απώλειες.

Στη συνέχεια οι NYT κάνουν μια σύντομη… πύρινη αναδρομή:

«Τα τελευταία χρόνια, οι πυρκαγιές έχουν πλήξει πολλές περιοχές της Ελλάδας, από την παραθαλάσσια πόλη του Μάτι, όπου οι πυρκαγιές το 2018 σκότωσαν περισσότερους από 100 ανθρώπους, μέχρι το βόρειο τμήμα του νησιού της Εύβοιας το 2021. Φέτος, οι πυρκαγιές εξαπλώθηκαν στα νότια του νησιού (Εύβοια), καθώς και σε περιοχές της Κέρκυρας, ενός άλλου δημοφιλούς τουριστικού προορισμού».

Τα στοιχεία από την TCI Research, έναν οργανισμό ταξιδιωτικών δεδομένων, υποδηλώνουν ότι οι παλαιότερες πυρκαγιές έχουν προκαλέσει μόνο προσωρινές πτώσεις στη διαδικτυακή φήμη της Ελλάδας.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Αλλά καθώς τα κύματα καύσωνα αυξάνονται σε έκταση και σοβαρότητα και δημιουργούν συνθήκες πιο φιλικές προς τη φωτιά, ορισμένοι τουριστικοί φορείς φοβούνται για μόνιμες ζημιές.

Ο Μιλτιάδης Χελμής, επικεφαλής της Ένωσης Ξενοδόχων Ευβοίας, είπε ότι σε μια χώρα που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, οι συνθήκες που επιδεινώθηκαν από την κλιματική αλλαγή, προκαλούν τεράστια ανησυχία.

«Εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί έτσι, οι τουρίστες θα προσπαθήσουν να βρουν πιο δροσερά μέρη για να πάνε», είπε ο κ. Χελμής. «Ακόμα και τα ζώα απομακρύνονται».

Τα κύματα καύσωνα μπορεί «να μειώσουν την ελκυστικότητα της νότιας Ευρώπης ως τουριστικού προορισμού μακροπρόθεσμα, ή τουλάχιστον να μειώσουν τη ζήτηση το καλοκαίρι», δήλωσε τη Δευτέρα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, προβλέποντας «αρνητικές οικονομικές συνέπειες δεδομένης της σημασίας του κλάδου».

Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύτηκε φέτος, σε έναν κόσμο που έφτανε τέσσερις βαθμούς Κελσίου πάνω η θερμοκρασία, ο τουρισμός θα μειωνόταν κατά 9% στα ελληνικά νησιά του Ιονίου. Στο ίδιο σενάριο, θα αυξανόταν κατά περίπου 16% στη Δυτική Ουαλία.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ