MYTILINEOS: Καθαρά κέρδη €623 εκατ. πάνω από €1 δισ. τα EBITDA – Mέρισμα €1,50

Αύξηση 34% στα Καθαρά Κέρδη Μετά από Δικαιώματα Μειοψηφίας κατέγραψε η MYTILINEOS για το 2023, στα €623 εκατ. έναντι €466 εκατ. το 2022. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε €4,50 έναντι €3,41 το 2022, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία. 

Παράλληλα, κατέγραψε αύξηση 23% στα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) που ανήλθαν σε €1.014 εκατ., έναντι €823 εκατ. το 2022.

Κύκλος Εργασιών διαμορφώθηκε σε €5.492 εκατ., σε σύγκριση με €6.306 εκατ. το 2022, μείωση που ήρθε ως συνέπεια της αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας.

Ανακοίνωσε τέλος προτεινόμενο μέρισμα στα €1,50 ανά μετοχή (Με ανοδική προσαρμογή για τις ίδιες μετοχές κατά την ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος).

Αναλυτικά, όπως αναφέρει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση, ο καθαρός δανεισμός σε προσαρμοσμένη βάση διαμορφώθηκε στα €1.453 εκατ., μέγεθος από το οποίο έχει εξαιρεθεί ποσό ύψους €440εκατ., που αφορά σε δανεισμό χωρίς αναγωγή (non-recourse debt). Το προσαρμοσμένο Net Debt/EBITDA διαμορφώθηκε στο 1,5x, επίπεδο εφάμιλλο εταιρειών εντός της επενδυτικής βαθμίδας. Μια σειρά ενεργειών, όπως η επιτυχημένη έκδοση 7-ετούς Κοινού Ομολογιακού Δανείου ύψους €500εκατ. με επιτόκιο 4,0% τον Ιούλιο και η πρόσφατη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για χρηματοδότηση €400 εκατ. για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έργων και έργων αποθήκευσης ενέργειας, έχουν ισχυροποιήσει περαιτέρω το πιστωτικό προφίλ της Εταιρείας. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και στις πρόσφατες αναβαθμίσεις από τις FITCH και S&P, με την MYTILINEOS να προσεγγίζει όλο και περισσότερο το επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας.

Η συνέπεια στις υψηλές ESG επιδόσεις αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής της MYTILINEOS. Κατά το έτος 2023, η εταιρεία εντάχθηκε, για πρώτη φορά, στην ομάδα των ηγέτιδων εταιρειών του δείκτη MSCI ESG Ratings, πετυχαίνοντας εξαιρετική επίδοση AA/ΑΑΑ. Επιπλέον, είναι η μόνη εταιρεία, με έδρα στην Ελλάδα, που επιλέχθηκε να συμμετέχει στον δείκτη Dow Jones Sustainability Index Emerging Markets για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ενώ βραβεύτηκε για πρώτη φορά, με την ανώτερη διάκριση Platinum award (Top 1%) από την Ecovadis για τις πρακτικές της στη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Τέλος, η ηγετική θέση της MYTILINEOS στη Βιώσιμη Ανάπτυξη επιβεβαιώνεται από την παρουσία της στο κορυφαίο 10% των εταιρειών του κλάδου της, και σε άλλους διεθνώς αναγνωρισμένους ESG Raters, όπως: Sustainalytics, ISS Quality Score, S&P Global, Refinitiv, FTSE, EcoVadis, ESG Book, Bloomberg και Ideal Ratings.

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Αλλαγή πίστας για την εταιρεία

“Τα αποτελέσματα του 2023 μας αφήνουν πολύ ικανοποιημένους. Πρώτον, επειδή δικαιώσαμε τους μετόχους και stakeholders που πίστεψαν ότι η μεγάλη αύξηση των αποτελεσμάτων του 2022 δεν ήταν συγκυριακή, αλλά ξεκάθαρη αλλαγή πίστας για την Εταιρεία. Και δεύτερον, διότι τόσο η καθαρή κερδοφορία, όσο και η λειτουργική, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία”, αναφέρει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος σχολιάζοντας τα Οικονομικά Αποτελέσματα και προσθέτει: “Είμαστε, όμως, ιδιαίτερα συνειδητοποιημένοι για το γεγονός πως τα αποτελέσματα αυτά αυξάνουν τις ευθύνες μας απέναντι στους εργαζομένους μας, τους μετόχους, τους stakeholders, αλλά και την κοινωνία τελικά. Και όπως πάντα, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να φανούμε αντάξιοι των ευθυνών που αναλαμβάνουμε.

Με υπερηφάνεια, αλλά και ταπεινότητα, συνεχίζουμε.

Κατά τη διάρκεια του 2023, η MYTLINEOS συνέχισε να προωθεί σταθερά τους στρατηγικούς της στόχους, μέσω μιας σειράς εξαγορών, όπως των εταιρειών Watt & Volt, Unison, EfAEnergy και Volterra, που ενδυναμώνουν περαιτέρω τον ενεργειακό πυλώνα της Εταιρείας, ενώ παράλληλα επιταχύνεται η διείσδυση στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Β. Αμερικής στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Παράλληλα, στον Κλάδο της Μεταλλουργίας, η εξαγορά της IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ καθιστά πλέον την MYTILINEOS ως το μεγαλύτερο παραγωγό βωξίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενισχύοντας περαιτέρω το καθετοποιημένο μοντέλο παραγωγής.

Οι διαδοχικές αναβαθμίσεις από στους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, η συνεχής αύξηση της συμμετοχής ξένων θεσμικών επενδυτών, η διεύρυνση της κάλυψης από αναλυτές των μεγαλύτερων οίκων, η εισαγωγή της MYTILINEΟS στην παγκόσμια ελίτ των εταιρειών με υψηλές επιδόσεις σε θέματα ESG (με αξιολόγηση AA από τον MSCI) και η παρουσία στους δείκτες βιωσιμότητας Dow Jones, αποτυπώνουν με τον πιο πειστικό τρόπο την πρόοδο της Εταιρείας και τον ολοένα και υψηλότερο βαθμό διεθνοποίησης”.

Βασικά οικονομικά μεγέθη

κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε €5.492 εκατ. έναντι €6.306 εκατ. το 2022, σημειώνοντας μείωση 13%, κυρίως λόγω της σημαντικής αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας.

Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) σημείωσαν σημαντική αύξηση, κατά 23%, στα €1.014 εκατ. έναντι €823 εκατ. το 2022, επωφελούμενα από τη σταθερή αύξηση της κερδοφορίας του Κλάδου Ενέργειας και ιδιαίτερα της δραστηριότητας των ΑΠΕ. Τα παραπάνω οδήγησαν στην ουσιαστική ενίσχυση του περιθωρίου κέρδους, σε επίπεδο EBITDA, κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες, στο 18,5%, ως αποτέλεσμα των συνεργειών που προσφέρει η συνύπαρξη των Κλάδων Ενέργειας και Μετάλλων, επιβεβαιώνοντας τη στιβαρότητα του επιχειρηματικού μοντέλου της MYTILINEOS, το οποίο παράγει σταθερά υψηλά επίπεδα κερδοφορίας, ανεξαρτήτως του επιπέδου των τιμών ενέργειας. 

Παρά την πτώση των τιμών ενέργειας και μετάλλων, η ΜYTILINEOS, κατά τη διάρκεια του 2023, κατέγραψε ακόμα μία χρονιά ρεκόρ σε επίπεδο κερδοφορίας, ξεπερνώντας για πρώτη φορά στην ιστορία της το €1 δισ. σε επίπεδο EBITDA και τα €600 εκατ. καθαρών κερδών. Η επίδοση αυτή επετεύχθη με οδηγό τις ΑΠΕ, συνεπικουρούμενη τόσο από την προμήθεια ρεύματος και αερίου όσο και από τις σταθερά υψηλές επιδόσεις του Κλάδου Μετάλλων. Η MYTILINEOS, αξιοποιώντας στο μέγιστο την ανθεκτικότητα του συνεργατικού επιχειρηματικού της μοντέλου, έχει θέσει τις βάσεις για να εδραιώσει την κερδοφορία της, σταθερά, σε επίπεδα άνω του €1 δισ. από το 2024 και μετά. 

Ο Κλάδος της Ενέργειας, με κινητήριο μοχλό την M Renewables, κατάφερε να αυξήσει την κερδοφορία του σε επίπεδο EBITDA κατά 38% σε σχέση με το 2022 και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι άνω του 80% των κεφαλαιουχικών δαπανών της Εταιρείας κατευθύνονται στην οργανική ανάπτυξη του Κλάδου της Ενέργειας, η ανοδική πορεία του Κλάδου αναμένεται να συνεχιστεί. Η MYTILINEOS ευνοήθηκε σημαντικά και από την παρουσία της στην εγχώρια αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία έχει ενισχυθεί σημαντικά με στοχευμένες εξαγορές, μεταξύ των οποίων οι προσθήκες της WATT+VOLT και της Volterra, με την Εταιρεία να αυξάνει σταθερά το μερίδιο της στην αγορά. Ταυτόχρονα, η MYTILINEOS ενισχύει την παρουσίας της στην προμήθεια φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης. Τέλος, σημαντικό ρόλο στη δραστηριότητα παραγωγής ενέργειας από το 2024 και μετά, θα παίξει και η συνεισφορά της νέας μονάδας H-CLASS 826MW, η οποία επιτυγχάνοντας υψηλή απόδοση, είναι πλέον ο πιο αποδοτικός χρήστης φυσικού αερίου για τη χώρα.

Παρά τη σημαντική πτώση τόσο των premia (~60%) όσο και των τιμών αλουμινίου (~16%), σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα, ο Κλάδος Μεταλλουργίας προσέγγισε τα ιστορικά υψηλά επίπεδα κερδοφορίας του 2022. Η επίδοση αυτή οφείλεται κυρίως στην έγκαιρη ανάληψη δράσεων από τη Διοίκηση της Εταιρείας αναφορικά τόσο με την κατοχύρωση ευνοϊκών τιμών LME, ισοτιμίας €/$ όσο και για τον έλεγχο του κόστους. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις, κομβικής σημασίας, συνέργειες που προσφέρει η συνύπαρξη των Κλάδων Ενέργειας και Μετάλλων, διατηρούν την MYTILINEOS μεταξύ των ανταγωνιστικότερων παραγωγών αλουμινίου και αλουμίνας παγκοσμίως. Η θέση της Εταιρείας αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω και να παγιωθεί στο πρώτο τεταρτημόριο της παγκόσμιας καμπύλης κόστους, τόσο λόγω της μετάβασης σε λιγότερο ρυπογόνες πηγές ενέργειας, όσο και από την πρόσφατη εξαγορά της IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ, η οποία ενισχύει το καθετοποιημένο μοντέλο παραγωγής της MYTILINEOS. 

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αύξηση των Καθαρών Κερδών, Μετά από Φόρους και Δικαιώματα Μειοψηφίας, που ανήλθαν σε €623 εκατ., αυξημένα κατά 34% σε σύγκριση με τα €466 εκατ. το 2022. 

Αναφορικά με την δραστηριότητα των κατασκευών, τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) του νεοσυσταθέντος, από απόσχιση τομέα της MYTILINEOS, διαμορφώθηκαν σε €18 εκατ. το 2023, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το 2022. Στο τέλος του 2023, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των εκτελούμενων έργων υποδομών, ξεπερνά τα €600 εκατ., ενώ συμπεριλαμβανομένων των έργων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο επικείμενης συμβασιοποίησης, ξεπερνά τα €800 εκατ.. Οι προοπτικές του κατασκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα θετικές, κυρίως για έργα παραχωρήσεων και Συμπράξεων Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), στα οποία ο Κλάδος Υποδομών φιλοδοξεί εφεξής να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, αρχής γενομένης από το 2024, όπου περιμένουμε σημαντική επίδραση από την ενοποίηση της 100% κατασκευαστικής μας θυγατρικής METKA ATE.

Προοπτικές για το 2024

Στο ξεκίνημα του 2024, παρά τις θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία, το διεθνές οικονομικό περιβάλλον παραμένει ιδιαίτερα ρευστό, καθώς συνεχίζεται η έντονη γεωπολιτική αστάθεια, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού θα κληθεί να προσέλθει στις κάλπες κατά τη διάρκεια του έτους. 

Ωστόσο, παρά τις αβεβαιότητες, τις σημαντικές προκλήσεις αλλά και τις ιστορικά υψηλές επιδόσεις που επιτεύχθηκαν το 2023, η MYTILINEOS προσβλέπει σε μια ακόμα χρονιά ανάπτυξης, βασιζόμενη στις μεγάλες επενδύσεις που υλοποιούνται και σταδιακά ενισχύουν τις οικονομικές επιδόσεις της Εταιρείας.

Συγκεκριμένα στον Κλάδο της Ενέργειας:
• Η αύξηση της θερμικής παραγωγής από τη νέα μεγάλη μονάδα (826MW), σε συνδυασμό με την ενίσχυση του καλαθιού ενεργειακών πηγών με ίδια ΑΠΕ αλλά και με PPAs αναμένεται να ενισχύσουν τις οικονομικές επιδόσεις.

•Η PROTERGIA, στηριζόμενη στο ανταγωνιστικότερο καλάθι που έχει εξασφαλίσει, συνεχίζει να αυξάνει την πελατειακή της βάση και να αναπτύσσεται τόσο οργανικά, όσο και μέσω νέων εξαγορών, ενώ συνυπολογίζοντας και την κάλυψη των αναγκών του Αλουμινίου, στοχεύει να ξεπεράσει σε πρώτη φάση το 20% της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

•Ο Τομέας M Renewables αναμένεται να συνεχίσει, με ακόμα πιο εντατικό ρυθμό την ανοδική του πορεία σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, με τη δραστηριότητα των μπαταριών αποθήκευσης να ενισχύεται συνεχώς.

•O Τομέας M Power Projects, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω εισέρχεται δυναμικότερα στον τομέα των δικτυών, με περαιτέρω ενίσχυση του ενόψει της ενεργειακής μετάβασης σε παγκόσμιο επίπεδο.

•Ο Τομέας M Integrated Supply & Trading συνεχίζει να αναπτύσσεται συμπληρώνοντας συνεχώς τη γκάμα των προϊόντων που περιλαμβάνει στο portfolio του, προσθέτοντας ηλεκτρική ενέργεια και CO2 πέραν του φυσικού αερίου και διευρύνει το γεωγραφικό του αποτύπωμα, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τη μεγάλη υποχώρηση των τιμών των ενεργειακών προϊόντων και να διατηρήσει (αν όχι επαυξήσει) την κερδοφορία του. 

Τέλος, όσον αφορά στον Κλάδο της Μεταλλουργίας, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για τη συνέχιση της καλής πορείας, απέναντι στις σοβαρές προκλήσεις των παγκόσμιων αγορών. 

Όλοι οι ανωτέρω παράγοντες και εξελίξεις δημιουργούν μία καταρχήν συγκρατημένη αισιοδοξία. Σύμφωνα με την πάγια πολιτική της MYTILINEOS, πιο σαφή δείγματα για την πορεία εργασιών και τις εκτιμήσεις για όλο το 2024 θα αναλυθούν στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων. 

Τέλος, σημειώνεται ότι η παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2023, είναι διαθέσιμη και στο Metaverse στη σελίδα https://flashnote.mytilineos.gr/.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...