Οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για αύξηση της αβεβαιότητας μετά τον συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής για το όριο του χρέους, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της, ενώ η είδηση μιας προσωρινής συμφωνίας για την αναστολή του ορίου χρέους “θα πρέπει να φέρει έναν κύμα ανακούφισης”, θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη μεταβλητότητα στις αγορές.
“Είναι σημαντικό να σκεφτούμε τους κινδύνους που θα ακολουθήσουν μόλις λυθεί το αδιέξοδο του ανώτατου ορίου χρέους”, δήλωσε ο επικεφαλής ποσοτικής έρευνας της Morgan Stanley, Vishwanath Tirupattur.
“Η σχετική ηρεμία που διακατέχει τις αγορές μας φαίνεται αινιγματική”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στους “δείκτες φόβου” των αγορών μετοχών, ομολόγων και πιστώσεων που δείχνουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα μεταβλητότητας από ό,τι κατά τη διάρκεια της περιφερειακής τραπεζικής κρίσης του Μαρτίου.
Προσωρινή η ανακούφιση
Ο πρόεδρος Joe Biden και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy δήλωσαν το βράδυ του Σαββάτου ότι συμφώνησαν για την αναστολή του ανώτατου ορίου χρέους έως τον Ιανουάριο του 2025, περιορίζοντας παράλληλα τις δαπάνες στους προϋπολογισμούς του 2024 και του 2025.
Αν αυτό περάσει από το Κογκρέσο, θα αποτρέψει μια δυνητικά καταστροφική χρεοκοπία – με την υπουργό Οικονομικών Janet Yellen να προειδοποιεί την περασμένη εβδομάδα ότι διαφορετικά η κυβέρνηση θα μπορούσε να ξεμείνει από χρήματα ήδη από τις 5 Ιουνίου.
Η τελευταία φορά που οι ΗΠΑ έφτασαν τόσο κοντά στη λεγόμενη “ημερομηνία Χ” ήταν το 2011, όταν ο δείκτης αναφοράς του χρηματιστηρίου S&P 500 σημείωσε πτώση 12% στις τρεις εβδομάδες μετά την ψήφιση από τους νομοθέτες της αύξησης του ανώτατου ορίου χρέους.
Η Morgan Stanley δεν αναμένει ξανά αυτό το επίπεδο χάους στην αγορά – αλλά ο Tirupattur επισήμανε διάφορα διαφαινόμενα ζητήματα που θα μπορούσαν να ταρακουνήσουν τις τιμές των μετοχών ακόμη και μετά την επίλυση της πιθανής κρίσης στην Ουάσινγκτον.
Τι συνέβη το 2011
Το 2011, ο οίκος αξιολόγησης S&P μείωσε την αξιολόγηση του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ μόλις ψηφίστηκε μια συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους – και η Fitch Ratings έθεσε ομοίως την αξιολόγηση των ΗΠΑ σε τριπλό Α σε καθεστώς υποβάθμισης την περασμένη εβδομάδα.
Οι υποβαθμίσεις των αξιολογήσεων επιβαρύνουν την πιστοληπτική ικανότητα ενός εκδότη χρέους -στην προκειμένη περίπτωση των ΗΠΑ– και θα μπορούσαν να αυξήσουν το μελλοντικό κόστος δανεισμού.
Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να επιβαρύνει τις τιμές των μετοχών, διότι, καθώς ο δανεισμός γίνεται ακριβότερος, τα επίπεδα των κρατικών δαπανών είναι πιθανό να μειωθούν.
Ο Tirupattur της Morgan Stanley δήλωσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα εκδώσει επίσης πιθανότατα μια σειρά από τίτλους σε μια προσπάθεια να αντλήσει περισσότερα μετρητά μόλις ψηφιστεί από το Κογκρέσο μια συμφωνία για το ανώτατο όριο χρέους.
Οι επενδυτές που θα αρπάξουν αυτά τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα θα μπορούσαν να “αποστραγγίσουν τη ρευστότητα στο σύστημα” για μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία, έγραψε ο Tirupattur.