Iσχυρή αύξηση του ΑΕΠ προβλέπει η Morgan Stanley για τη χώρα μας σε έκθεσή της που αφορά τις οικονομίες της Ευρώπης τόσο για το 2023 όσο και το 2024.
Αυτό, μαζί με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική εξυγίανση θα έχουν ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να φτάσει την επενδυτική βαθμίδα το α’ εξάμηνο του 2024.
Ισχυρή ανάπτυξη και πτώση του πληθωρισμού
Αναμένεται ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει την τάση των υπερεεπιδόσεων έναντι της ζώνης του ευρώ τόσο το 2023 όσο και το 2024. Η πτώση του πληθωρισμού και η αύξηση του πραγματικού εισοδήματος αναμένεται να στηρίξει την ιδιωτική κατανάλωση το β’ εξάμηνο του 2023.
Η περιοριστική νομισματική πολιτική θα επιβαρύνει αρνητικά την οικονομία, αλλά οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να στηρίζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και μια εισροή ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων. Εκτιμάται αύξηση του ΑΕΠ 2,5% ετησίως το 2023 και 2,2% το 2024.
Όσον αφορά τις τιμές, όπως και στην υπόλοιπη ζώνη του ευρώ, θα πρέπει να αναμένεται διόρθωση στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας η οποία θα οδηγήσει σε χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ελλάδα φέτος, από 9,6% το 2022 στο 3,6% το 2023. Ο βασικός πληθωρισμός πιθανότατα θα παραμείνει αυξημένος, κυρίως λόγω των τιμών των υπηρεσιών ψυχαγωγίας, καθώς και στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια αφού όλοι αναμένουν μια πολύ ισχυρή τουριστική σεζόν.
Δημοσιονομική εξυγίανση
Χάρη στην ισχυρή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, η ελληνική οικονομία γνώρισε μια από τις πιο γρήγορες δημοσιονομικές εξυγιάνσεις στην Ευρώπη. Η χώρα έχει μπόρεσε να επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα ήδη από το 2022 και να μειώσει τη σχέση χρέους προς ΑΕΠ κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες από το υψηλό ρεκόρ 206% το 2020 εξαιτίας της πανδημίας.
Αναμένεται η εξυγίανση του χρέους θα συνεχιστεί προς τα , έστω και με βραδύτερο ρυθμό: Εκτιμάται ότι η σταθερή ανάπτυξη και οι συντηρητικές δημοσιονομικές δαπάνες θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να δημοσιεύσει πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 0,9% το 2022 και έως 1,5% το 2024. Με τις πληρωμές των τόκων να παραμένουν περιορισμένες δεδομένης της δομής του ελληνικού χρέους. Ετσι εκτιμάται πως θα υπάρξει μείωση της σχέση χρέους προς ΑΕΠ στο 163% το 2023 και 153,5% το 2024.
Οι εξελίξεις στην πολιτική σκηνή και η επενδυτική βαθμίδα
Ο πρώτος γύρος των εκλογών που έγινε στις 21 Μαίου είχε ως αποτέλεσμα η Νέα Δημοκρατία να κερδίσει 146 έδρες στο Κοινοβούλιο, μόλις πέντε κάτω από την απόλυτη πλειοψηφία. Χωρίς να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού, η ΝΔ ανακοίνωσε ότι το κόμμα θα προσπαθήσει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία σε δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου, όταν θα ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος. Αν το αποτέλεσμα των εκλογών για τη ΝΔ ήταν ίδιο με αυτό των προηγούμενων εκλογών τότε η ΝΔ θα μπόρούσε να κερδίσει περίπου 180 έδρες.
«Μια πλειοψηφούσα κυβέρνηση της ΝΔ θα συνέχιζε να ηγείται της χώρας σε μια λογική δημοσιονομικής εξυγίανσης. Οι οίκοι αξιολόγησης όπως Moody’s σχολίασαν το αποτέλεσμα των εκλογών ως πιστωτικά θετικό γεγονός και εκτιμάται ότι τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη είναι κατάλληλα προκειμένου η Ελλάδα να λάβει την επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους μήνες» αναφέρει η έκθεση.
«Διατηρούμε την άποψή μας ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να φτάσει στο καθεστώς καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας από τρεις κύριους οργανισμούς το 1ο εξάμηνο του 24, αλλά ενδεχομένως η αναβάθμιση να γίνει και νωρίτερα εάν η ανάπτυξη ξεπεράσει τις προσδοκίες της Morgan Stanley» καταλήγει.