Moody’s: Τα 3 πράγματα που περιμένουν από την Ελλάδα για την επενδυτική βαθμίδα

Συνέχιση των οικονομικών πολιτικών υπέρ της ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων, δημοσιονομική εξυγίανση και περαιτέρω βελτιώσεις στον τραπεζικό τομέα.
Αυτό είναι το τρίπτυχο που θα πρέπει να δει η Moody’s από την Ελλάδα για να της δώσει την επενδυτική βαθμίδα, σύμφωνα με την ανάλυση που έκανε για το ιστορικό των χωρών που έχασαν και ξανα-απέκτησαν την επενδυτική βαθμίδα από το 1995.
Όπως επισημαίνει, ορισμένα κράτη έχουν σημειώσει πρόοδο και αναμένει ότι θα συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της δημοσιονομικής εξυγίανσης, βελτιώνοντας έτσι πιστωτική ποιότητα τους.

4_60.JPG

Η Ελλάδα, για παράδειγμα, έχει προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, παρόλο που το χρέος παραμένει επίμονα υψηλό.
Η συνέχιση των οικονομικών πολιτικών υπέρ της ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων και της δέσμευσης για δημοσιονομική εξυγίανση, που οδηγεί σε μακροοικονομικούς και δημοσιονομικούς δείκτες που ξεπερνούν τις προσδοκίες, θα ήταν πιστωτικά θετικό, κατά την Mody’s, όπως και περαιτέρω βελτιώσεις στον τραπεζικό τομέα.

1_178.JPG

Ο δρόμος ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας είναι δύσκολος και γεμάτος μεταρρυθμίσεις

Από το 1995, 28 χώρες έχουν γίνει “έκπτωτοι άγγελοι”, κατά τη Moody’s, υποβαθμισμένες από την επενδυτική βαθμίδα (IG) στην junk βαθμίδα.
Εκείνες που επέστρεψαν στην κατηγορία IG έχουν προβεί σε βαθιές και ευρείες μεταρρυθμίσεις πολιτικής.
Κατά την Moody’s η δημοσιονομική αδυναμία αποτελεί βασικό παράγοντα εξόδου από την επενδυτική βαθμίδα.
Τα περισσότερα από τα 28 κράτη που έχασαν την αξιολόγηση IG από το 1995 έχουν υποστεί κάποια μορφή δημοσιονομικής αδυναμίας.
Η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα προϋποθέτει βελτιωμένες δημοσιονομικές και αναπτυξιακές προοπτικές.
Τα κράτη που επέστρεψαν στην IG έχουν επιδείξει σημαντικούς μετασχηματισμούς, συμπεριλαμβανομένων θεσμικών βελτιώσεων, ενισχυμένων δημόσιων οικονομικών και προοπτικών για υψηλότερη βιώσιμη ανάπτυξη.
Δώδεκα κράτη με τρέχουσα αξιολόγηση έχουν επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα μετά την πτώση τους, με τον χρόνο που χρειάστηκε για την επιστροφή να ποικίλλει ευρέως, από λιγότερο από τρία χρόνια έως περίπου 14 χρόνια.
Επί του παρόντος υπάρχουν δύο δυνητικά ανερχόμενα αστέρια στη ζώνη μετάβασης, μαζί με έναν δυνητικό έκπτωτο άγγελο.
Η Κύπρος (Ba1 positive), με σημαντική μείωση του λόγου του δημόσιου χρέους της προς το ΑΕΠ, και η Παραγουάη (Ba1 positive), με σταθερή ανάπτυξη και συνετή δημοσιονομική πολιτική, είναι προηγούμενοι έκπτωτοι άγγελοι που έχουν βελτιώσει τις πιστωτικές μετρήσεις.
Η Ιταλία (Baa3 αρνητική), έχει αρνητικές προοπτικές λόγω των δημοσιονομικών και αναπτυξιακών προκλήσεων που αντιμετωπίζει.
3_89.JPG

Για ορισμένους έκπτωτους αγγέλους, η πιστωτική επιδείνωση ήταν πιο δύσκολο να αντιστραφεί.
Για παράδειγμα, στην περίπτωση των Μπαχάμες (Β1 σταθερό) και Μπαρμπάντος (Caa1 σταθερό), τα αδύναμα δημόσια οικονομικά σε συνδυασμό με τις προκλήσεις για την αύξηση και τη διαφοροποίηση της ανάπτυξης αποτέλεσαν τους κύριους πιστωτικούς περιορισμούς.
Άλλες, όπως το Τρινιντάντ και Τομπάγκο (Ba2 σταθερό) και το Ομάν (Ba3 θετικό), είναι εκτεθειμένες στις διακυμάνσεις των τιμών των βασικών εμπορευμάτων- και άλλες πάλι επιβαρύνονται από θεσμικές και διοικητικές αδυναμίες.
Η διαμόρφωση και η εφαρμογή πολιτικών για την αποκατάσταση των πιστωτικών δυνάμεων μπορεί να αντιμετωπίσει διαρθρωτικά οικονομικά και πολιτικά εμπόδια, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της πιστωτικής ποιότητας, αναφέρει η Moody’s.

2_136.JPG

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...