Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2021

Η MYTILINEOS προχώρησε στην πώληση χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στη Ρουμανία

Η MYTILINEOS (RIC: MYTr.AT, Bloomberg: MYTIL.GA, ADR: MYTHY US), μέσω του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD), υπέγραψε συμφωνία με την Enel Green Power Romania SRL. μέλος του Ομίλου Enel, για...
More

  Latest Posts

  Απάντηση του πρώην Γενικού Διευθυντή Τεχνολογίας της ΕΡΤ, Νίκου Μιχαλίτση σε δημοσίευμα του Periodista.gr

  Στο δημοσίευμά μας με τίτλο “Η αληθινή ιστορία μιας θορυβώδους παραίτησης στην ΕΡΤ – Τα «χρυσά μπόνους» και η «ηρωική έξοδος» που σήκωσε σκόνη” απάντησε ο πρώην Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας της ΕΡΤ, Νίκος Μιχαλίτσης.

  Στα όσα γράφει ο κ. Μιχαλίτσης θα απαντήσουμε προσεχώς: 

  Προς το παρόν διαβάστε την απάντηση του Νίκου Μιχαλίτση στο PERIODISTA.GR:

  Απάντηση του Νίκου Μιχαλίτση, πρώην Γενικού Διευθυντή Τεχνολογίας της ΕΡΤ, σε δημοσίευμα του periodista με τίτλο “Η αληθινή ιστορία μιας θορυβώδους παραίτησης στην ΕΡΤ…” 

  Κύριε Διευθυντά,

  Στις 16 Μαΐου, ο ιστότοπός σας ανάρτησε δημοσίευμα με τίτλο “Η αληθινή ιστορία μιας θορυβώδους παραίτησης στην ΕΡΤ…”. Το δημοσίευμα αυτό αναφέρεται στο πρόσωπό μου και εμπεριέχει αναληθείς και παραπλανητικούς ισχυρισμούς, που θίγουν την επαγγελματική μου φήμη, την τιμή και την αξιοπρέπειά μου. 

  Πλήθος στοιχείων, συνηγορούν υπέρ του ότι αυτή ήταν η πρόθεσή σας: Να με θίξετε προσωπικά. Πρώτα απ’ όλα, το γεγονός ότι, ενώ το δημοσίευμά σας είχε ως αφορμή την παραίτησή μου από τη θέση του Γενικού Διευθυντή Τεχνολογίας της ΕΡΤ και την σχετική επιστολή που έστειλα προς τη διοίκηση της ΕΡΤ, παραλείπετε να δημοσιεύσετε την επιστολή αυτή, όπως θα επέβαλε η δημοσιογραφική δεοντολογία.

  Η ίδια δεοντολογία θα απαιτούσε, επίσης, τα στοιχεία που δημοσιεύετε, ορισμένα ως γεγονότα και άλλα βασιζόμενα σε φήμες, “κοινά μυστικά”, “όσα ακούγονται στο Ραδιομέγαρο”, “κακές γλώσσες” κ.ά., να τα έχετε πρώτα διασταυρώσει, πράγμα ιδιαίτερα εύκολο, αφού για όλα υπάρχουν έγγραφα, όπως παρακάτω θα αναλύσω. Δεν το κάνατε, για λόγους που εσείς γνωρίζετε. Θα επιλέξω να θεωρήσω πως παραπλανηθήκατε. Προς αποκατάσταση της αλήθειας, παρακαλώ να δημοσιεύσετε στον ιστότοπό σας τα ακόλουθα πραγματικά περιστατικά, από τα οποία αποδεικνύεται πόσο μακριά από την αλήθεια βρίσκεται το δημοσίευμά σας:

  Η “αποτυχία μου” στον διαγωνισμό των πομπών 

  Γράφετε στο δημοσίευμά σας: 

  “Πολλές φορές κάποιος που παραιτείται δημιουργεί θόρυβο για να κρύψει τις δικές του αδυναμίες, τη δική του αποτυχία. Το γράφουμε αυτό, διότι είναι κοινό μυστικό πως ο Νίκος Μιχαλίτσης δεν διένυε τις καλύτερες ημέρες στην Αγία Παρασκευή. Οι συνεχείς αποτυχίες του, κυρίως στο θέμα των ψηφιακών πομπών, είχαν βαρύνει πολύ το κλίμα προς το πρόσωπό του και αυτός ήταν, προφανώς, ο λόγος που προτίμησε την «ηρωική έξοδο».

  Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως διευθυντής Τεχνολογίας της ΕΡΤ, ο Νίκος Μιχαλίτσης απέτυχε πλήρως στο διαγωνισμό για την προμήθεια επίγειων ψηφιακών πομπών, με αποτέλεσμα μια ιδιωτική εταιρεία, η DIGEA, να απειλεί ολόκληρη ΕΡΤ με ό,τι αυτό συνεπάγεται, τόσο για τη μετάδοση του σήματος όσο και για την κατάσταση ομηρείας στην οποία είχε περιέλθει η ΕΡΤ από τους καναλάρχες-ιδιοκτήτες του παρόχου ψηφιακού σήματος.”

  Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι η ευθύνη μου για τους δύο άγονους διαγωνισμούς που έγιναν επί της θητείας μου, ξεκινώντας από τις αρμοδιότητες που είχα ως Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας: 

  1. Οι αρμοδιότητες

  Σε όλες τις ανώνυμες εταιρείες, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, την ευθύνη της σύνταξης της διακήρυξης και της διαχείρισης των διαγωνισμών προμήθειας εξοπλισμού ή υπηρεσιών δεν έχει η Γενική Διεύθυνση Τεχνολογίας, αλλά η Διεύθυνση Προμηθειών που ανήκει στην Γενική Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΔΟΥ). Η Γενική Διεύθυνση Τεχνολογίας έχει την τελική ευθύνη της σύνταξης (μόνον) των τεχνικών προδιαγραφών, οι οποίες αποτελούν ένα μόνον από τα έξι παραρτήματα της διακήρυξης. Στην πρώτη σελίδα της  διακήρυξης όλων των διαγωνισμών, φαίνεται σαφώς ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα η Γενική Διεύθυνση Τεχνολογίας, αλλά η ΓΔΔΟΥ. 

  Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι με απόφαση της ΓΔΔΟΥ ορίζεται ακόμα και η επιτροπή αξιολόγησης του διαγωνισμού, αλλά και το γεγονός ότι από την προκήρυξη του διαγωνισμού έως το πέρας του, ο Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας δεν επιτρέπεται να έχει οποιαδήποτε συμμετοχή στη διαδικασία του διαγωνισμού.

  Με τα παραπάνω καθόλου δεν θέλω να αποδώσω ευθύνες σε συναδέλφους μας για την “αποτυχία” των δύο διαγωνισμών, αλλά να καταδείξω ότι το να εμφανίζομαι από εσάς ως  κύριος ή μοναδικός υπεύθυνος της αποτυχίας των διαγωνισμών, γίνεται στοχευμένα και εκ του πονηρού.

  2. Ο πρώτος άγονος διαγωνισμός της ΕΡΤ 

  Στον πρώτο άγονο διαγωνισμό της ΕΡΤ, συμμετείχε μόνον μία εταιρεία με πομπούς γερμανικού κατασκευαστικού οίκου. Η Επιτροπή αξιολόγησης διαπίστωσε ότι το βασικό μοντέλο πομπού που κατέθεσε η εταιρεία, όχι μόνον δεν είχε κυκλοφορήσει στην αγορά τουλάχιστον έξι μήνες πριν, όπως απαιτούσαν οι προδιαγραφές για την προστασία των συμφερόντων της ΕΡΤ, αλλά δεν παρουσιαζόταν καν στον ιστότοπο της κατασκευάστριας εταιρείας ούτε κάπου αλλού στο διαδίκτυο. Επρόκειτο για εντελώς καινούριο μοντέλο, χωρίς καμία πιστοποίηση καλής λειτουργίας, το οποίο ήθελε η γερμανική εταιρεία να δοκιμάσει στις πλάτες της ΕΡΤ. Η επιτροπή αξιολόγησης και η Διεύθυνση Προμηθειών προστάτευσαν τα συμφέροντα της ΕΡΤ και ορθώς πρότειναν να απορριφθεί η συμμετοχή της εταιρείας. Το ΔΣ της ΕΡΤ κήρυξε ορθώς άγονο τον διαγωνισμό. 

  3. Ο δεύτερος άγονος διαγωνισμός της ΕΡΤ

  Στον δεύτερο και τελευταίο άγονο διαγωνισμό της ΕΡΤ συμμετείχαν δύο εταιρείες με πομπούς του ίδιου γερμανικού κατασκευαστικού οίκου. Η μία ήταν θυγατρική εταιρεία του γερμανικού οίκου στην Ελλάδα, ενώ η άλλη τρίτη ελληνική εταιρεία. Η Επιτροπή αξιολόγησης   εξέτασε τις τεχνικές τους προσφορές και διαπίστωσε ότι ήταν πανομοιότυπες και ορθές. Εν τούτοις, η θυγατρική του γερμανικού οίκου έφερε ελλιπή δείγματα παραβιάζοντας όρο των τεχνικών προδιαγραφών. Η επιτροπή αξιολόγησης απέρριψε ορθώς την προσφορά της συγκεκριμένης εταιρείας και έκανε αποδεκτή την άλλη. 

  Μετά το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς της μιας πλέον εταιρείας, η οποία ήταν ελαφρώς χαμηλότερη του προϋπολογισμού, εστάλη από τη Διεύθυνση Προμηθειών ο φάκελος του διαγωνισμού για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. 

  Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου σύμβασης για μια σειρά λόγους εκ των οποίων κανένας δεν αναφέρεται σε σφάλμα των τεχνικών προδιαγραφών, για τις οποίες είναι υπεύθυνη η Γενική Διεύθυνση Τεχνολογίας. Όλες ανεξαιρέτως οι παρατηρήσεις αναφέρονται σε όρους της διακήρυξης που δεν σχετίζονται με τις τεχνικές προδιαγραφές. Τονίζω και πάλι, ότι δεν επιρρίπτω ευθύνες σε κανένα συνάδελφο, αλλά το αναφέρω για να καταδείξω ότι οι κατηγορίες προς το πρόσωπό μου είναι σκοπίμως κατευθυνόμενες. 

  4. Τα καλά νέα!

  Η ΕΡΤ προκήρυξε εκ νέου τον διαγωνισμό των πομπών. Οι ίδιοι άξιοι τεχνικοί μας συνέταξαν και πάλι τις τεχνικές προδιαγραφές, οι ίδιοι άξιοι συνάδελφοι (τεχνικοί και διοικητικοί) τοποθετήθηκαν στην Επιτροπή Αξιολόγησης. 

  Η διακήρυξη συντάχθηκε και πάλι από τη Διεύθυνση Προμηθειών και τη Νομική Υπηρεσία, με τη συνδρομή αυτή τη φορά τρίτης εξειδικευμένης εταιρείας. Η διακήρυξη εστάλη προκαταβολικά στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προέλεγχο και εγκρίθηκε. 

  Στον διαγωνισμό πήραν μέρος τέσσερις εταιρείες. Προσωρινός ανάδοχος του διαγωνισμού αναδείχθηκε εταιρεία με πομπούς ιταλικού κατασκευαστικού οίκου και η ΕΡΤ έχει ουσιαστικά ολοκληρώσει τον διαγωνισμό.  

  Το ενδιαφέρον είναι ότι λόγω του ανταγωνισμού που αναπτύχθηκε η ΕΡΤ αποκτά τους πομπούς σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή. Η έγκριση από το ΔΣ της ΕΡΤ υπήρξε ήδη και αναμένεται η τυπική έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. 

  Η “λαθροχειρία” και ο προταθείς για διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών

  Το δημοσίευμά σας παρακάτω συνεχίζεται ως εξής:

  “Σε έναν από τους διαγωνισμούς, υπάλληλος της ΕΡΤ κατηγορήθηκε για λαθροχειρία και τελικά τιμωρήθηκε από τη διοίκηση με την ποινή της προσωρινής απόλυσης. Τον υπάλληλο αυτόν, μαθαίνουμε, πως ο κ. Μιχαλίτσης αρχικά τον υπερασπίστηκε στο δικαστήριο και στη συνέχεια τον πρότεινε για διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών της ΕΡΤ. Σήμερα οι κακές γλώσσες κάνουν λόγο για πρακτικές και κινήσεις που επί της ουσίας ευνοούσαν μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος της ΕΡΤ.”

  Ο ισχυρισμός σας αυτός είναι απολύτως αναληθής. Πρώτα απ’ όλα δεν υπήρξε κανένα δικαστήριο (στο οποίο μάλιστα να υπερασπίστηκα τον συγκεκριμένο συνάδελφο) ούτε τον πρότεινα για διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών, θέση μάλιστα που δεν υπάρχει εντός της Γενικής Διεύθυνσης Τεχνολογίας. Σε καμία από τις έξι διευθύνσεις της Γενικής Διεύθυνσης Τεχνολογίας δεν πρότεινα τον συγκεκριμένο συνάδελφο ως Προϊστάμενο. Είναι αξιοσημείωτο δε ότι οι αναληθείς σας ισχυρισμοί έχουν και καταφανείς χρονικές ανακολουθίες. Η τιμωρία του συγκεκριμένου υπαλλήλου από τη διοίκηση, έγινε στις 31/8/2016. Οι τοποθετήσεις των  Διευθυντών είχαν γίνει 7,5 μήνες νωρίτερα. Καταλήγετε δε, βασιζόμενοι στους αναληθείς σας ισχυρισμούς,  να μου αποδώσετε έναν βαρύτατα συκοφαντικό ισχυρισμό χρησιμοποιώντας τις κακές γλώσσες, μιλώντας “για πρακτικές και κινήσεις που επί της ουσίας ευνοούσαν μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος της ΕΡΤ.”

  Μάρτυρας … “υπεράσπισης” του κ. Παναγόπουλου

  Παρακάτω στο δημοσίευμά σας γράφετε:

  “Ο Νίκος Μιχαλίτσης, λοιπόν, προσήλθε τον Μάρτιο του 2013 ως μάρτυρας υπεράσπισης  του Χρήστου Παναγόπουλου, ο οποίος κατηγορείται για απιστία σε βάρος του ελληνικού ∆ηµοσίου για τρεις σηµαντικές υποθέσεις την περίοδο που βρισκόταν στο τιµόνι της ΕΡΤ µε την ιδιότητα του προέδρου – διευθύνοντος συμβούλου.”

  Και αυτός ο ισχυρισμός σας είναι απολύτως αναληθής. 

  Σας δηλώνω, λοιπόν, ότι ΔΕΝ είμαι μάρτυρας υπεράσπισης του κ. Παναγόπουλου και σας καλώ να αποφύγετε στο μέλλον οποιαδήποτε σχετική αναφορά.  Στη συγκεκριμένη δίκη καλούμαι από τον εισαγγελέα, όπως και πλειάδα άλλων συναδέλφων, για να καταθέσω γεγονότα που σχετίζονται, όχι με τον κ. Παναγόπουλο, αλλά με άλλον κατηγορούμενο, για άλλη υπόθεση, άσχετη με τα μπόνους. Ούτε ως μάρτυρας κατηγορίας ούτε ως υπεράσπισης, αλλά ως μάρτυρας για την κατάθεση γεγονότων που υπέπεσαν στην αντίληψή μου. Και είμαι υποχρεωμένος από το νόμο να παραστώ, υπό την απειλή βίαιης προσαγωγής και προστίμου. Λυπούμαι που ο Εισαγγελέας δεν ζήτησε την άδειά σας πριν διατάξει την παρουσία μου. 

  Εννοείται, ότι για όλα τα παραπάνω υπάρχουν έγγραφα, και θα μπορούσατε εύκολα να έχετε αποφεύγει τους προσβλητικούς για το πρόσωπό μου υπαινιγμούς, εάν είχατε ζητήσει και τη δική μου γνώμη, όπως επιβάλλει στοιχειώδης δημοσιογραφική δεοντολογία.

  Τώρα, λοιπόν, που γνωρίζετε την πραγματικότητα και δεν μπορείτε να επικαλεστείτε άγνοια ή πλάνη, σας καλώ:

  1. Να δημοσιεύσετε αυτούσια την παρούσα απάντησή μου άμεσα στον ιστότοπό σας. 

  . Να ανακαλέσετε κατηγορηματικά όλους τους αναληθείς ισχυρισμούς που αναφέρονται στο δημοσίευμά σας  και σχετίζονται με το πρόσωπό μου, αναγνωρίζοντας την πλάνη σας, και συγκεκριμένα:

  α. Ως προς την δήθεν ευθύνη μου για την “αποτυχία” των διαγωνισμών των πομπών της ΕΡΤ.

  β. Ως προς το ότι υπερασπίστηκα σε δικαστήριο και πρότεινα για διευθυντή τον συνάδελφο που κατηγορήθηκε για λαθροχειρία.

  γ.  Ως προς το ότι αποτελώ μάρτυρα υπεράσπισης του κ. Παναγόπουλου.

  δ. Να ανακαλέσετε τον βαρύτατα συκοφαντικό προς το πρόσωπό μου ισχυρισμό, που αποδίδετε σε “κακές γλώσσες”  “για πρακτικές και κινήσεις που επί της ουσίας ευνοούσαν μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος της ΕΡΤ”.

  Σε διαφορετική περίπτωση, θα θεωρήσω ότι πρόθεσή σας ήταν η προσβολή της τιμής, της υπόληψης και της επαγγελματικής μου φήμης και θα προσφύγω σε κάθε αρμόδιο δικαστήριο και αρχή για να προασπίσω τα νόμιμα δικαιώματά μου, των οποίων ρητώς επιφυλάσσομαι. 

                Με εκτίμηση,     

             Νίκος Μιχαλίτσης

  Πρώην Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας ΕΡΤ 

  4 Ιουνίου 2018     

  - Advertisement -

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ