«Το Μαξίμου… πίκρανε τον Μαρινάκη!» – Εξώδικο του εφοπλιστή και γνωστού στιχουργού στην Εφημερίδα των Συντακτών

Εξώδικο στην Εφημερίδα των Συντακτών έστειλε ο Βαγγέλης Μαρινάκης για το δημοσίευμά «Το Μαξίμου… πίκρανε τον Μαρινάκη!» στο φύλλο 3-4/7.

Δείτε εκτενές απόσπασμα από το εξώδικο και την απάντηση του συντάκτη:

Την παρούσα μου σας απευθύνω υπό την ιδιότητά σας ως ιδιοκτήτριας της ημερησίως εκδιδομένης εφημερίδας υπό τον τίτλο «Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ» και της ιστοσελίδας wwww.efsyn.gr.

Αποτελεί γεγονός ότι, καθόσον με αφορά, η κατεύθυνση των δημοσιευμάτων της εφημερίδας σας και της ιστοσελίδας σας αντιστοίχως είναι μονίμως στραμμένη στην προσβολή της προσωπικότητάς μου με οποιονδήποτε τρόπο, συκοφαντικό, υβριστικό και εν γένει απαξιωτικό.

Παρά, λοιπόν, την εκ της συμπεριφοράς σας αυτής ψυχική ετοιμότητά μου να υποδεχθώ τα μονίμως προσβλητικά αυτά δημοσιεύματά σας, αυτή τη φορά ξεπεράσατε κάθε προηγούμενο. Και ξεπεράσατε κάθε όριο, διότι επιλέξατε σκοπίμως να δημοσιοποιήσετε ολοσέλιδο άρθρο στη σελίδα 110 του φύλλου του Σαββατοκύριακου, 3-4 Ιουλίου 2021, που κατά τα γνωστά σε όλους υπάρχει αυξημένη αναγνωσιμότητα, υπό τον με έντονα γράμματα τίτλο «Το Μαξίμου… πίκρανε τον Μαρινάκη!». «ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ, ΕΡΓΟ ΑΝΩ ΤΟΥ 1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ» αλλά και στην ιστοσελίδα σας με το οποίο ισχυρίζεστε ψευδώς εν γνώσει σας ότι δήθεν προκλήθηκαν όσα ο τίτλος σας, ψευδώς επίσης εν γνώσει, δημοσιοποιεί σε ολόκληρο το αναγνωστικό κοινό της χώρας.

Το ολοσέλιδο αυτό άρθρο, που υπογράφει ο δημοσιογράφος Αρης Χατζηγεωργίου, και στο κάτω αριστερό τμήμα της σελίδας παρατίθεται ευμεγέθης φωτογραφία μου για να καθιστά εμφανή τη στοχοποίηση και να επιτείνει την προσβολή, αποτελεί αποκύημα νοσηρής φαντασίας και μόνο.

Από τον τίτλο του άρθρου αυτού μέχρι και την τελευταία λέξη του κειμένου σε ό,τι με αφορά σε σχέση μα το θέμα «των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική, είναι όλα εν γνώσει σας όπως και εν γνώσει του αρθρογράφου ψευδέστατα. Για να μη διαφύγει, δε της προσοχής του αναγνώστη, αλλά και κυρίως να προσελκύσει το ενδιαφέρον καθενός που θα προσέφευγε στην ανάγνωση των αναγγελιών της πρώτης σελίδας των κρεμασμένων στα περίπτερα εφημερίδων γνωστοποιήσατε το άρθρο με τίτλο «ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ» και υπότιτλος «Σύννεφα στις σχέσεις Μαξίμου-Μαρινάκη».

Η επίκληση ως δήθεν πηγής πληροφόρησης «κύκλων της αγοράς» αποτελεί απλώς το αναγκαίο πρόσχημα για την εξυπηρέτηση του σκοπού προσβολής μου με τρόπο ωμό και κυνικό. Το δημοσίευμα είναι βαρύτατα προσβλητικό διότι με παρουσιάζει ως άνθρωπο των αδιαφανών διεργασιών εκ λόγων ιδιοτέλειας, που έχω εκμανεί διότι δεν εξυπηρετούνται οι φιλοκερδείς επιδιώξεις μου κατά παράκαμψη της νομιμότητας. Συγκεκριμένα, ισχυρίζεστε στο ευρύ κοινό εν γνώσει σας ψευδώς ότι δήθεν «εξαμάνην… όταν έμαθα τους όρους των προκηρύξεων που αφορούν τις δυο Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ)» σε Φυλή και Σχιστό, διότι τάχα προσδοκούσα διαφορετικούς όρους επ’ εφωλεία μου. Κατασκευάζετε δε εν γνώσει σας ψευδώς όλα αυτά τα γεγονότα, ως και το ότι «στη μάχη που έδωσα για να αποκτήσει προπορεία η ΤΕΡΝΑ μέσα από τις διακηρύξεις φημολογείται ότι πρόσφεραν αμέριστη στήριξη οι αρμόδιοι επί Αυτοδιοίκησης και επενδύσεων υπουργοί Μάκης Βορίδης και Αδωνις Γεωργιάδης». Δημιουργώντας έτσι στον αναγνώστη την πεποίθηση αθέμιτων συναλλαγών μου με συγκεκριμένους υπουργούς.

Μεταβάλετε τις φανατασιώσεις σας σε δήθεν γεγονός και για να παραχθεί πεποίθηση αληθείας περί αυτών στους αναγνώστες προσθέτετε ως διαφαινόμενη «την σύγκρουσή μου για τη διαμόρφωση ευνοϊκών όρων των προκηρύξεων υπέρ των προσωπικών μου συμφερόντων.

Η αναπαραγωγή δε από άλλα μέσα ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης του βαρύτατα προσβλητικού αυτού δημοσιεύματός σας, διά των ψευδών γεγονότων που δημοσιοποιήσατε, επέτεινε κατ’ έκταση και βάθος τη σε βάρος μου προσβολή.

Η απάντηση του συντάκτη

Τι να πει κανείς για τα μαθήματα δημοσιογραφίας που αποφάσισε να μας δώσει ο Ευάγγελος Μαρινάκης; Οσοι δουλεύουμε από την εποχή που οι δημοσιογράφοι έκαναν ρεπορτάζ στον δρόμο αλλά και από το γραφείο χωρίς να περιμένουν απαρεγκλίτως τα non-paper, μαθαίναμε ότι οφείλουμε να ακούμε όλες τις απόψεις – ακόμη και εκείνες που έφταναν στην εφημερίδα μοιάζοντας φλύαρες και χωρίς στόχο.

Προφανώς ο κ. Μαρινάκης, ως εκδότης και χρηματοδότης τόσων μέσων ενημέρωσης, γνωρίζει πως υπάρχουν πολλά είδη ρεπορτάζ. Στα δικά του μέσα διαβάζουμε συχνότατα γι’ αυτά που λένε «κύκλοι της αγοράς», αποτυπώνοντας «κλίμα και πληροφορίες» χωρίς κανείς να τοποθετείται δημόσια, ειδικά για διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως οι διαγωνισμοί δημοσίων έργων και προμηθειών. Εμάς θα μας απαγορεύσει αυτό το είδος;

Το ρεπορτάζ που ενόχλησε τον επιχειρηματία παρά την «ψυχική ετοιμότητά» του, αφορά δυο διαγωνισμούς εξαιρετικά μεγάλης αξίας και πολιτικής παρέμβασης. Οποιος ή όποιοι κερδίσουν, θα διαχειρίζονται επί 30 χρόνια τα σκουπίδια της Αττικής, με τζίρο 1 δισ. ευρώ και ισχυρή επιρροή στην καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών και εκατοντάδων αιρετών της αυτοδιοίκησης. Οι ενδιαφερόμενοι θα τα δώσουν όλα για να πάρουν τη δουλειά. Το ερώτημα είναι εάν η κυβέρνηση θα παίξει τον ρόλο της θέτοντας τους όρους του παιχνιδιού προς το δημόσιο συμφέρον.

Ο κ. Μαρινάκης δεν επέλεξε να μιλήσει επί αυτής της ουσίας. Δικαίωμά του. Απέρριψε συλλήβδην την ορθότητα του περιεχομένου του ρεπορτάζ συνοδεύοντας το εξώδικό του με βαρύτατους χαρακτηρισμούς. Και αυτό είναι δικαίωμά του όπως και του ρεπορτάζ να μεταφέρει όσα λέγονται. Αν, για παράδειγμα, η διοίκηση αποφασίσει να ακυρώσει τον διαγωνισμό ή αν αποφασίσει να προκηρύξει και άλλους για να συμμετέχουν περισσότεροι εργολάβοι, θα μας επιτρέψει ο επιχειρηματίας να δώσουμε κάποιες ερμηνείες;

Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» όντως προκάλεσε αντιδράσεις. Πλήθος παραγόντων που εμπλέκονται στη διαδικασία των διαγωνισμών τηλεφώνησαν στον συντάκτη του, άλλοι προσπαθώντας να μάθουν τις πηγές, άλλοι ψαρεύοντας προθέσεις, άλλοι για να προσθέσουν δεδομένα. Με τους όρους της δημοσιογραφίας, όλα τα παραπάνω θα ενταχθούν σε επόμενο δημοσίευμα επί του θέματος. Δικαιολογημένα η «Εφ.Συν.», στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού, θα συνεχίσει να ασχολείται με σημαντικά επιχειρηματικά σχέδια και τους ισχυρούς επιχειρηματίες, όπως ο κ. Μαρινάκης, που συμμετέχουν σ’ αυτά.

ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ