Τι πούλησαν τα πρωτοσέλιδα της οργής

Η 7η Νοεμβρίου ήταν μια από τις πιο «εμπορικές» ημέρες για τον αθλητικό Τύπο –όσο εμπορικές μπορεί να είναι οι κυκλοφορίες στην εποχή των ισχνών αγελάδων για την έντυπη ενημέρωση. Εκείνη τη ημέρα, Δευτέρα ήταν, οι τέσσερις από τις αθλητικές εφημερίδες των οποίων ανακοινώνονται οι πωλήσεις (δηλαδή εκτός της Live Sport) αγοράστηκαν συνολικά από 10.460 αναγνώστες και αυτή ήταν η τρίτη καλύτερη κυκλοφορία των αθλητικών εφημερίδων στους τελευταίους δυόμισι μήνες. Αθλητικό γεγονός το οποίο προβλήθηκε στα πρωτοσέλιδα της 7ης Νοεμβρίου ήταν το ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού, με την ισοφάριση 1-1 από πέναλτι υπέρ των γηπεδούχων που προκάλεσε όχι μόνο ποδοσφαιρικό αλλά και πολιτικό σεισμό.
Δυο εφημερίδες, ο Κόκκινος Πρωταθλητής και η SportDay, κυκλοφόρησαν με εκρηκτικά και οργισμένα πρωτοσέλιδα. Ο πρώτος έκανε λόγο για «αλητεία», «στήσιμο του αιώνα», «βούρκο» και πρόβαλε τις δηλώσεις Βαγγέλη Μαρινάκη και Γιάννη Βρέντζου που μίλησαν για «οργανωμένο έγκλημα», «παρακράτος» κ.λπ. Η δεύτερη βγήκε με τίτλο «Το φασιστικό παρακράτος στο μεγαλείο του!» και υπέρτιτλο «Έξαλλοι στον Ολυμπιακό μετά το ‘‘έγκλημα’’ στη Λεωφόρο, πρόταση αποχώρησης από το πρωτάθλημα».

Χαμηλοί τόνοι και πρωτιά

Το Ολυμπιακών αισθημάτων Φως το Σπορ δεν κινήθηκε στην ίδια γραμμή και κράτησε χαμηλούς τόνους. Αναφέρθηκε στο «Πικρό 1-1,από απερισκεψία του Άβιλα» (με την οποία ήλθε το καθοριστικό πέναλτι στο 90΄+12΄) και είχε βασικό τίτλο «Έπρεπε να κερδίσει», ενώ σε άλλο πρωτοσέλιδο χτύπημα ανέφερε ότι «Ο Ολυμπιακός πάτησε τον Παναθηναϊκό που είχε ήρωα τον Μπρινιόλι».

Τελικά, οι κυκλοφορίες που έγιναν γνωστές με καθυστέρηση εβδομάδας, όπως πάντα δηλαδή, έδειξαν ότι η μετριοπάθεια του Φωτός (που κατηγορήθηκε ευθέως από ανακοίνωση της Θύρας 7, χαρακτηρίζοντάς το «δούρειο ίππο» και «εχθρό του Ολυμπιακού») δεν το έριξε κυκλοφοριακά και το κράτησε στην πρώτη θέση, όπως συμβαίνει με ελάχιστες εξαιρέσεις. Οι κυκλοφορίες των τριών εφημερίδων ήταν στις 7 Νοεμβρίου οι εξής:

  • Φως τω Σπορ 3.840 φύλλα (έναντι 2.870 την αμέσως προηγούμενη Δευτέρα, αύξηση 34%).
  • SportDay 2.990 (έναντι 2.900, αύξηση 3%).
  • Κόκκινος Πρωταθλητής 2.390 (έναντι 1.790, αύξηση 34%).

Η τρίτη καλύτερη ημέρα

Τα 10.460 φύλλα της 7ης Νοεμβρίου για τις τέσσερις αθλητικές εφημερίδες, ήταν τα περισσότερα όλων των εκδόσεων από τις αρχές του Σεπτεμβρίου. Σε αυτό το διάστημα τα πιο πολλά φύλλα πωλήθηκαν στις 3 Σεπτεμβρίου, όταν οι εφημερίδες βγήκαν με την ανακοίνωση της απόκτησης του Μαρσέλο από τον Ολυμπιακό, ενώ η επικαιρότητα ενισχύθηκε και από τη νίκη της Εθνικής μπάσκετ επί της Κροατίας στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ. Τότε οι κυκλοφορίες των τριών εφημερίδων που αναφέρθηκαν πιο πάνω ήταν: Κόκκινος Πρωταθλητής 3.470 φύλλα, Φως των Σπορ 3.290 και SportDay 2.760.
Σπανίως πλέον μια αθλητική εφημερίδα ξεπερνά τα 3.000 ημερησίως πανελλαδικά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για το επικεφαλής στη λίστα Φως των Σπορ έχει συμβεί αυτό μόνο τρεις φορές από το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και η τρίτη ήταν την επομένη του πολυσυζητημένου ντέρμπι.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ