Ο Ερντογάν έκανε μήνυση στη «Δημοκρατία» – Ζητά φυλάκιση 4 Ελλήνων δημοσιογράφων

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητά την δίωξη της εφημερίδας αλλά και την καταδίκη τεσσάρων δημοσιογράφων της σε φυλάκιση που φθάνει τα πέντε χρόνια.

Συγκεκριμένα, με τη μήνυση που κατατέθηκε στην Εισαγγελία της Άγκυρας, βάση του άρθρου 299, του Ποινικού Κώδικα της Τουρκίας, κατηγορούνται η εφημερίδα, ο διευθυντής της, Δημήτρης Ριζούλης, ο αρθρογράφος του επίμαχου άρθρου, Μανώλης Κοττάκης, και οι διευθυντές σύνταξης, Ανδρέας Καψαμπέλης και Γιώργος Πατρουδάκης.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος εισαγγελέας Ερντίντς Χακάν Οζνταμπάκογλου, αφού έλαβε σχετική μήνυση από τον δικηγόρο του Τούρκου προέδρου δρ. Χουσεΐν Αΐδιν, κατηγορεί τους τέσσερις δημοσιογράφους για «το έγκλημα της εξύβρισης του προέδρου» με βάση το άρθρο 299 του τουρκικού ποινικού κώδικα που έχει καταγγελθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και αποτελεί το βασικό νομικό εργαλείο για την εξόντωση των αντιπάλων του κ. Ερντογάν.

Αφορμή της δίωξης είναι το πρωτοσέλιδο της 18ης Σεπτεμβρίου του 2020 με τίτλο «siktir git», που εξέφρασε την αγανάκτηση για μία σειρά υβριστικών αναφορών τόσο από τον ίδιο τον Ερντογάν όσο και από υπουργούς ή συμβούλους του, την περίοδο των παράνομων ερευνών του «Oruc Reis».

Η απάντηση της εφημερίδας


Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εφημερίδας «Δημοκρατία» «το επίσημο νομικό κείμενο που παραδόθηκε στις Ελληνικές Αρχές, βρίθει προκλήσεων και αλυτρωτικών αναφορών. Αφενός αναφέρεται το Αιγαίο Πέλαγος ως «θάλασσα των νησιών», αφετέρου η τουρκική πλευρά κατηγορεί τους δημοσιογράφους της «Δημοκρατίας» ότι δημιουργούν εμπόδια στις βλέψεις του κ. Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο».

Η εφημερίδα τονίζει ότι «αρνείται να συμμετάσχει στις σχετικές νομικές διαδικασίες που στηρίζονται στη μήνυση-παρωδία του Ερντογάν και θεωρεί τιμή της ότι η τουρκική ηγεσία χαρακτηρίζει την εφημερίδα μας εμπόδιο στα επεκτατικά και επικίνδυνα σχέδιά της».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...