Διεθνής εξευτελισμός Μητσοτάκη

«Εν μέσω της δίωξης δύο δημοσιογράφων για το σκάνδαλο Novartis, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέτρεψε εκ νέου την ελληνική κυβέρνηση να ενσωματώσει στην εθνική νομοθεσία μια οδηγία για την προστασία των προσώπων που καταγγέλλουν παραβιάσεις διαφθοράς», γράφει το… έγκυρο ευρωπαϊκο Μέσο EURACTIV.

Θυμίζουμε πως σε πρόσφατο υπουργικό Συμβούλιο, οι Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης, Θάνος Πλεύρης και Βασίλης Κικίλιας είχαν θέσει βέτο στην ενσωμάτωση της Ευρωπαικής Οδηγίας σχετικά με την προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος (Whistleblowers), με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποσύρει το νομοσχέδιο μετά τις αντιδράσεις.

Ο Μητσοτάκης απέσυρε νομοσχέδιο για προστατευόμενους μάρτυρες μετά από απαίτηση Γεωργιάδη, Βορίδη και Πλεύρη

Η οδηγία της ΕΕ παρέχει προστασία στους καταγγέλλοντες και αντικαθιστά μια «άνιση και κατακερματισμένη προσέγγιση» σε εθνικό επίπεδο.

Η οδηγία Εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2019 και τα κράτη μέλη είχαν προθεσμία έως τον Δεκέμβριο του 2021 για να το μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο, κάτι που η Ελλάδα έκανε, αναφέρει το ρεπορτάζ του EURACTIV και συνεχίζει: «Ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, η Επιτροπή θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την αποτελεσματική επιβολή της οδηγίας. Στις 28 Ιανουαρίου 2022, η Επιτροπή απηύθυνε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα για παράλειψη κοινοποίησης των μέτρων που ελήφθησαν για τη μεταφορά της οδηγίας εντός της προθεσμίας της 17ης Δεκεμβρίου 2021», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βέρα Γιούροβα, απαντώντας σε επίσημη ερώτηση του ευρωβουλευτής Στέλιου Κούλογλου.

Ο ευρωβουλευτής πρόσθεσε ότι πσρόλο που η αντιπολίτευση και οργανώσεις έχουν ζητήσει διαφάνεια, η συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα τη διαδικασία αναβάλλοντάς την συνεχώς.

«Οι πληροφοριοδότες είναι γενναίοι άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να φέρουν στο φως παράνομες δραστηριότητες –συχνά με μεγάλο κίνδυνο για την καριέρα και τα προς το ζην– για να προστατεύσουν το κοινό από αδικοπραγίες. Τους αξίζει αναγνώριση και προστασία για τις γενναίες ενέργειές τους. Καλώ τα κράτη μέλη να ενσωματώσουν την οδηγία χωρίς καθυστέρηση», δήλωσε η αρμόδια επίτροπος της Ε.Ε..

Οι δημοσιογράφοι δέχονται επίθεση στην Ελλάδα

Η απάντηση της ευρωπαίας επιτρόπου, Βέρας Γιούροβα, έρχεται την ώρα που δύο δημοσιογράφοι και μία δικαστής που αποκάλυψαν το πολυσυζητημένο σκάνδαλο Novartis, διώκονται, αναφέρει το δημοσίευμα του EURACTIV.

Το σκάνδαλο, όπως συνεχίζει το ρεπορτάζ, είχε ως αποτέλεσμα δέκα υψηλόβαθμοι πολιτικοί από κόμματα της τότε αντιπολίτευσης να κατηγορούνται για φερόμενη δωροδοκία από τον ελβετικό φαρμακευτικό κολοσσό Novartis. Οι πολιτικοί αρνήθηκαν τις κατηγορίες και ισχυρίστηκαν ότι υπήρχαν πολιτικά κίνητρα.

Τον Ιανουάριο, ο Κώστας Βαξεβάνης και η Ιωάννα Παπαδάκου, που αποκάλυψαν το σκάνδαλο Novartis πριν από μερικά χρόνια, κατηγορήθηκαν για εμπλοκή και κλήθηκαν να εμφανιστούν ενώπιον του ειδικού ανακριτή.

Η δίωξη των δημοσιογράφων έχει προκαλέσει την αντίδραση αρκετών ενώσεων δημοσιογράφων της Ε.Ε. και παγκοσμίως, αναφέρει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ2020mag.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...