Ανοιχτό ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών για τη λίστα Πέτσα

Οι εργασίες της Εξεταστικής για τη λίστα Πέτσα ανέδειξαν «πεντακάθαρα στοιχεία για την επιχείρηση χειραγώγησης κοινής γνώμης από την κυβέρνηση», τόνισε ο Μάριος Κάτσης αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο και ποινικών ευθυνών.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε την ανάγκη να διαβιβαστούν στις δικαστικές αρχές τα στοιχεία που περιλαμβάνει το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ «προκειμένου εκείνες να… διερευνήσουν περαιτέρω με πλήρη τρόπο και σε πλήρη έκταση όλα τα στοιχεία που έχουν ήδη αναδειχθεί και ενδεχομένως θεμελιώνουν την ύπαρξη ποινικών ευθυνών». Η υπόθεση της λίστας Πέτσα «δεν είναι μόνο πολιτικό θέμα, είναι και αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης» τόνισε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης

Ανατρέχοντας στις καταθέσεις όσων μαρτύρων η πλειοψηφία της Ν.Δ. επέτρεψε να εξεταστούν, ο Μ. Κάτσης υπογράμμισε ότι για τη λίστα Πέτσα προέκυψε πως «δόθηκαν 20 εκατ. ευρώ, κατά παράβαση της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, μοιράστηκαν από την κυβέρνηση χωρίς αντικειμενικά κριτήρια, δεν ταυτοποιήθηκαν τα ποσά, γιατί δεν δόθηκαν, δεν προσκομίστηκαν τα εντάλματα πληρωμής, και παραβιάστηκε κι ο νόμος του 30% στα περιφερειακά Μέσα».

Οι υποθέσεις Opinion Poll και Enterprise Greece

Όσον αφορά την Opinion Poll, ο Μ. Κάτσης σημείωσε ότι από τις καταθέσεις επιβεβαιώθηκε πως η επίμαχη δημοσκόπηση της εταιρείας δεν ελέγχθηκε από την ελεγκτική εταιρεία των δημοσκοπήσεων, καθώς και ότι την απευθείας ανάθεση 270.000 ευρώ σε άλλη εταιρεία του ιδιοκτήτη της Opinion Poll «δεν την έκανε ο ΕΔΥΤΕ, την έκανε η κυβέρνηση» μέσω του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη.

Τέλος, σχετικά με την Enterprise Greece, παρατήρησε ότι η εταιρεία προχώρησε σε «σκανδαλώδη ανάθεση εκτός των αρμοδιοτήτων της», επιλαμβανόμενη των προσωπικών δημόσιων σχέσεων του πρωθυπουργού και των υπουργών κι όχι της χώρας ή των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ραγκούσης: Αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης η λίστα Πέτσα

Με δηκτική διάθεση, ο Γιάννης Ραγκούσης χαρακτήρισε «εύστοχη» την επιλογή του πρωθυπουργού να στείλει τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα να απαντήσει εκ μέρους της κυβέρνησης, καθώς «η υπόθεση της λίστας Πέτσα δεν είναι μόνο πολιτικό θέμα, είναι και αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης», συμπληρώνοντας με νόημα: «το τι σημαίνει αυτό θα το δείτε τις επόμενες ημέρες».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η λίστα Πέτσα είναι «μια επική, μια παροιμιώδης, μια μοναδική, πρωτοφανής στο είδος της περίπτωση διαχείρισης δημόσιου χρήματος, διαχείρισης βασικών αρμών της πολιτικής ζωής του τόπου, όπως είναι τα ΜΜΕ, χωρίς κριτήρια, χωρίς κανόνες και χωρίς διαφάνεια».

Χαμηλοί τόνοι από Τσιάρα

Το άβολο καθήκον να απαντήσει εκ μέρους της κυβέρνησης ανέλαβε ο Κ. Τσιάρας, ο οποίος απέφυγε να απαντήσει αμέσως στον Αλέξη Τσίπρα και περιορίστηκε σε μια χαμηλών τόνων ομιλία. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ισχυρίστηκε ότι σε σχέση με την λίστα Πέτσα «η διαδικασία που ακολούθησε η κυβέρνηση αποδείχθηκε και νόμιμη και διαφανής» στο πλαίσιο των έκτακτων καταστάσεων της πανδημίας.

Κατά όλων το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε όλα τα κόμματα ότι ευθύνονται για καταστάσεις όπως η λίστα Πέτσα, καθώς έχουν απορρίψει τις προτάσεις του ΚΚΕ τα μηνύματα για τη δημόσια υγεία να προβάλλονται από τα ΜΜΕ «υποχρεωτικά και εντελώς δωρεάν».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης κατηγόρησε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ότι μετέτρεψαν την Εξεταστική σε «μεσημεριανάδικο» με την «κοκορομαχία» τους έχοντας ως στόχο «να μην πιαστεί στο στόμα κανενός κανένα όνομα κανενός ολιγάρχη».

«Ο κόσμος σάς πήρε χαμπάρι ότι πιαστήκατε ουσιαστικά με τη γίδα στην πλάτη» σχολίασε για τη λίστα Πέτσα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κώστας Χήτας.

Για «καθεστωτισμό» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Μπογδάνος

«Τουλάχιστον η Αριστερά τον καθεστωτισμό τον έχει στο πολιτικό της DNA. Εμείς δεν έχουμε δικαιολογία» παρατήρησε ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος απευθυνόμενος προς τα στελέχη της Ν.Δ. Ο διαγραφείς από τη Ν.Δ. βουλευτής διαμαρτυρήθηκε για τον παντελή αποκλεισμό του από τα κανάλια μετά την διαγραφή του κι έκανε λόγο για «άοκνη και πολυδιάστατη στρατηγική» ελέγχου των ΜΜΕ από την κυβέρνηση, στρατηγική πολύ ευρύτερη της λίστας Πέτσα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...