Πρωτοσέλιδο «άδειασμα» και ξενοφοβικός ξεπεσμός για «Τα Νέα»

Σοβαρά εκτεθειμένη προκύπτει η εφημερίδα «Τα Νέα» για το πρωτοσέλιδο με το οποίο κυκλοφόρησε το Σάββατο. Από τη μία, το μισό πρωτοσέλιδο καλύπτεται από «δήλωση» του καθηγητή Ιατρικής του Yale, Νικολάου Χριστακάκη πως «σε εννέα μήνες τελειώνει ο ιός», με τον ίδιο να σπεύδει μέσω Twitter να… ξεκαθαρίσει πως δεν ταυτίζεται με τα λεγόμενά του. Από την άλλη, ένας ξενοφοβικός, πηχυαίος τίτλος για «Ισλαμική αστυνομία στην Ομόνοια», σχολιάζοντας τον ξυλοδαρμό μίας γυναίκας στην πλατεία Βάθη.
«Σε εννέα μήνες τελειώνει ο ιός» γράφει με μεγάλα γράμματα στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα» του Σαββατοκύριακου, δήλωση που αποδίδεται στον καθηγητή Ιατρικής του Yale Νίκου Χρηστάκη, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα. «Η επέλαση της μόλυνσης θα συνεχιστεί έως τις αρχές του ’22. Ακολουθεί η κρίσιμη φάση της κοινωνικής επούλωσης» γράφει ο υπότιτλος, ενώ λίγο πιο κάτω αναφέρεται πως φιλοξενούνται στην εφημερίδα κείμενα του πρώην υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού και του Μητροπολίτη Μεσσηνίας για την πανδημία.


Η φερόμενη δήλωση του καθηγητή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Twitter, με τον ίδιο τον Ν. Χρηστάκη να αναγκάζεται να απαντήσει σε δύο από τα επικριτικά σχόλια, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τον τίτλο στην εφημερίδα, ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχει κάνει στην εφημερίδα αντίστοιχη δήλωση.
«Αυτός ο τίτλος είναι τόσο ενοχλητικός, και, φυσικά, δεν είπα κάτι τέτοιο. Το βιολογικό αποτύπωμα της πανδημίας θα ολοκληρωθεί εντός ενός έτους (απουσία σοβαρών μεταλλάξεων στον ιό), αλλά η κοινωνικοοικονομική ανάκαμψη θα πάρει λίγο χρόνο» απάντησε ο καθηγητής σε ανάρτηση χρήστη στο twitter που τον επέκρινε για τα λεγόμενά του.

«Λοιπόν, οι ερωτηθέντες δεν επιλέγουν ή γράφουν τίτλους όπως γνωρίζετε. Πιστεύω ότι είμαι αρκετά σαφής στη συνέντευξη. Η ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ επίδραση του ιού θα πρέπει να είναι πίσω μας εντός ενός έτους (εκτός εάν εμφανιστούν σοβαρές παραλλαγές), αλλά η κοινωνικοοικονομική ανάκαμψη θα πάρει λίγο χρόνο» ήταν η απάντηση του καθηγητή σε άλλο επικριτικό σχόλιο.


«Το κύμα του ιού που μας ταλαιπωρεί, η σαρωτική επέλαση της μόλυνσης θα συνεχιστούν όχι για περισσότερο από έξι, εννιά μήνες ακόμη. Δηλαδή, πιθανόν έως το τέλος του 2021, αρχές του 2022. Εφόσον φυσικά η πλειονότητα των πληθυσμών εμβολιαστούν και δεν έχουμε άλλες περίπλοκες μεταλλάξεις. Εκείνο που θα συνεχιστεί πιθανότατα έως το 2024 είναι η κλινική, κοινωνική, οικονομική και ψυχολογική ανάρρωση των κοινωνιών μας» φέρεται να έχει δηλώσει στη συνέντευξη, περιγράφοντας στη συνέχεια τρία στάδια που περνούν οι πανδημίες.

Κατά τον ίδιο, η πρώτη είναι η βιολογική, «κατά τη διάρκεια της οποίας ο νέος ιός μάς απειλεί και το «κύμα» του περνάει από πάνω μας», η οποία, όπως αναφέρει, θα διαρκέσει έως το τέλος του 2021 ή τις αρχές του 2022. Το επόμενο κατά τον ίδιο είναι το «ενδιάμεσο στάδιο», το οποίο ο ίδιος περιγράφει ως τη φάση κατά την οποία προβλέπεται η ανάρρωση «από το κλινικό, κοινωνικό, οικονομικό και ψυχολογικό σοκ που μας προκάλεσε ο ιός», περιγράφοντας πως αυτό το στάδιο μπορεί να διαρκέσει έως τα τέλη του 2023 ή τις αρχές του 2024. Τέλος, η τρίτη φάση κατά τον καθηγητή είναι η «post pandemic εποχή», κατά την οποία θα επέλθει η κανονικότητα, τονίζοντας ωστόσο πως σε κάθε περίπτωση, κρίσιμο ρόλο παίζει ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Σημειώνεται πως πρόκειται για τον καθηγητή που τον περασμένο Δεκέμβριο προέβλεπε πως όταν τελειώσει η πανδημία «ο κόσμος θα αναβιώσει την περίοδο της γρίπης του 1918 και τη μετέπειτα οικονομική ανάκαμψη της δεκαετίας του 20. Θα κάνουμε σεξουαλικές τρέλες, υπερβολικές δαπάνες, θα γυρίσουμε την πλάτη στον θρησκεία», τοποθετώντας το και τότε τουλάχιστον στο 2024.

Και στο βάθος… σαρία

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας περιλαμβάνει ακόμα έναν «εντυπωσιακό» τίτλο, ο οποίος αναφέρεται σε «Ισλαμική αστυνομία στην Ομόνοια». Στον υπέρτιτλο γράφει «Έδειρε μουσουλμάνα στην πλατεία Βάθη», και οι δύο υπότιτλοι από κάτω αναφέρουν «Τι συμβαίνει όταν πέφτει το σκοτάδι στην Αθήνα» και «Επιβάλλεται με τη βία η σαρία».

Στο απόσπασμα του άρθρου στον ιστότοπο της εφημερίδας αναφέρεται «Ανεξέλεγκτοι εξτρεμιστές “περιπολούν” στα στέκια των αλλοδαπών, τρομοκρατούν και επιβάλλουν την τήρηση των θρησκευτικών νόμων κρατώντας πτυσσόμενα κλομπ, ενώ δεν διστάζουν να δείρουν ομόθρησκους άνδρες και γυναίκες που δεν τηρούν, κατά τα δικά τους πρότυπα, τους κανόνες του Ισλάμ», χωρίς περαιτέρω πληροφορίες που να τεκμηριώνουν τον παραπάνω τίτλο. Μάλιστα, η αναφορά στο περιστατικό βρέθηκε και -φυσικά- σε ύπαρξη «Ισλαμικής αστυνομίας» αναδημοσιεύτηκε από αρκετούς ακροδεξιούς ιστότοπους, και πάλι χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ λάβρος εναντίον του ήταν ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης.

«Ισλαμοφοβική χυδαιότητα που κόβει την ανάσα στο σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Τα Νέα. Τα περί “ισλαμικής αστυνομίας” και “σαρίας” είναι βγαλμένα από τους φασιστικούς υπόνομους και συγκαλύπτουν πραγματικά κυκλώματα τραφικινγκ γυναικών με συμμετοχή αντρών της ΕΛΑΣ, που αποκαλύπτονται αυτές τις μέρες. Πόσο πιο χαμηλά θα πέσουν Τα Νέα;» αναρωτήθηκε ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής της δίκης της Χρυσής Αυγής σε ανάρτησή του στα κοινωνικά του δίκτυα

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....