Ανέβηκαν οι τόνοι πριν από την ψηφοφορία για άρσεις ασυλίας – Αντιδράσεις για τους χαρακτηρισμούς του πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών
Ένα ακόμη επεισόδιο με φραστικές αντεγκλήσεις σημειώθηκε στη Βουλή, αυτή τη φορά με πρωταγωνιστές τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον ανεξάρτητο (πρώην «Σπαρτιάτη») βουλευτή Κώστα Φλώρο. Αφορμή στάθηκε η κριτική της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας σχετικά με τις επευφημίες του κ. Φλώρου προς την κυβέρνηση για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων.
Η στιγμή της έντασης
Η κ. Κωνσταντοπούλου, μιλώντας από το βήμα της Βουλής λίγο πριν την ψηφοφορία για τις άρσεις ασυλίας των Νίκου Παπαδόπουλου και Λευτέρη Αυγενάκη, άσκησε δριμεία κριτική στον Κώστα Φλώρο, κατηγορώντας τον ότι «επαίνεσε τον υπουργό για ένα νομοσχέδιο που έρχεται μετά την τραγωδία των Τεμπών».
Εκείνη τη στιγμή, ο κ. Φλώρος ακούστηκε να σχολιάζει εκτός μικροφώνου, προκαλώντας την αντίδραση της Κωνσταντοπούλου:
«Τι είπατε; Είπατε τη λέξη ‘μαλακισμένη’;» ρώτησε δημοσίως, προκαλώντας σάλο στην αίθουσα.
Ο προεδρεύων, Γιώργος Γεωργαντάς, παρενέβη αμέσως, ζητώντας την ανάκληση των χαρακτηρισμών. Ο κ. Φλώρος προέβη τυπικά σε ανάκληση, χωρίς όμως να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει το περιεχόμενο της φράσης.
Μαρτυρίες για ακόμη βαρύτερες εκφράσεις
Σύμφωνα με κοινοβουλευτικούς συντάκτες που βρίσκονταν εντός της αίθουσας, ο Κώστας Φλώρος φέρεται να σχολίασε εκτός μικροφώνου:
«Εγώ δεν κάνω καριέρα πάνω σε νεκρούς, ξεφτιλισμένη».
Αν και η λέξη «μαλακισμένη» αμφισβητήθηκε ως φράση που ειπώθηκε, η βαρύτητα των φράσεων που αποδόθηκαν στον πρώην βουλευτή επιβεβαιώνεται από πολλούς αυτόπτες μάρτυρες.
Πλαίσιο της συζήτησης: Άρσεις ασυλίας και Τέμπη στο επίκεντρο
Η αντιπαράθεση έγινε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις άρσεις ασυλίας:
- Νίκου Παπαδόπουλου, για υπόθεση βανδαλισμού στην Εθνική Πινακοθήκη
- Λευτέρη Αυγενάκη, για περιστατικό τραμπουκισμού υπαλλήλου στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»
Η Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε το γεγονός ότι η Βουλή «συγκαλύπτει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τα Τέμπη», ενώ παράλληλα «χαρίζεται σε υπουργούς που εμπλέκονται σε αμφιλεγόμενες υποθέσεις».
Πολιτικό παρασκήνιο και συνέπειες
Το περιστατικό εγγράφεται σε μία σειρά εντάσεων που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες στο Κοινοβούλιο, ενόψει:
- της διαρκούς πίεσης για απόδοση ευθυνών για τα Τέμπη
- της πολιτικής απομόνωσης του κ. Φλώρου, μετά τη διάλυση της Κ.Ο. των «Σπαρτιατών»
- της γενικής θεσμικής αποσάθρωσης του κοινοβουλευτικού διαλόγου, όπως επισημαίνουν νομικοί και πολιτικοί παρατηρητές