Οι Ευρωπαίοι και οι ΗΠΑ ζητούν άνευ όρων εκεχειρία από τη Ρωσία – Σφοδρή αντίδραση Πεσκόφ και παρασκήνιο πίσω από τις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης
Σε τεταμένο κλίμα συνεχίζονται οι διπλωματικές διεργασίες γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τη Le Monde να χαρακτηρίζει τις εξελίξεις ως έναν «διάλογο κωφών» μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Η Ουκρανία, σε συνεννόηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ευρωπαίους συμμάχους της, απέστειλε τελεσίγραφο στη Μόσχα ζητώντας την άμεση αποδοχή άνευ όρων εκεχειρίας διάρκειας 30 ημερών, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 12 Μαΐου. Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποιούν με νέο κύμα μαζικών κυρώσεων.
Η ρωσική απάντηση ήταν άμεση και έντονη. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, κατήγγειλε το ύφος του τελεσιγράφου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτού του είδους τα τελεσίγραφα και η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι απολύτως απαράδεκτα. Δεν είναι δυνατόν να απευθύνεται κανείς στη Ρωσία με τέτοιο ύφος».
Παρά τις σκληρές δηλώσεις, ο Πεσκόφ ανέφερε πως η Μόσχα παραμένει πρόθυμη να αναζητήσει «σοβαρές, μακροπρόθεσμες λύσεις για την ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης». Ωστόσο, δεν έκανε καμία αναφορά στην προγραμματισμένη συνάντηση της Πέμπτης στην Κωνσταντινούπολη.
Η Le Monde σημειώνει ότι το Κρεμλίνο επανέλαβε τη σταθερή του θέση για επανεκκίνηση των απευθείας διαπραγματεύσεων, επικαλούμενο τη σχετική δήλωση του Ρώσου Προέδρου μετά τις εορταστικές εκδηλώσεις της 9ης Μαΐου. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η Ρωσία είναι έτοιμη να επιστρέψει στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη χωρίς προϋποθέσεις, κατηγορώντας την Ουκρανία για τη διακοπή των συνομιλιών το 2022.
Από την άλλη πλευρά, η βρετανική Guardian τονίζει τις πιέσεις που φέρεται να δέχεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τον Ντόναλντ Τραμπ. Δυτικοί διπλωμάτες στο Λονδίνο εκτιμούν ότι ο Ουκρανός πρόεδρος ενδέχεται να αποδεχτεί την πρόσκληση Πούτιν για συνομιλίες, κυρίως για να μη διαταραχθούν οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι η ρωσική πρόταση για διαπραγματεύσεις ενδέχεται να στοχεύει περισσότερο στο να αμβλύνει την πίεση που ασκείται στον Τραμπ από τους Ευρωπαίους σχετικά με τις κυρώσεις, παρά σε ουσιαστική επίλυση της σύγκρουσης.
Παράλληλα, στο Κογκρέσο των ΗΠΑ καταγράφεται κινητικότητα υπέρ της σκλήρυνσης της στάσης απέναντι στη Μόσχα. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ έχει ήδη καταρτίσει πακέτο νέων κυρώσεων, το οποίο αναμένεται να τύχει διακομματικής στήριξης.