Μετά από ένα άρθρο κατά του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ η ιστοσελίδα powergame.gr επιχειρεί να φωτίσει λίγο περισσότερο το θέμα της ανάθεσης των 320 εκατ. για την πενταετή λειτουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) στην Ψυττάλεια.
Γράφει το σχετικό ρεπορτάζ τα ακόλουθα:
-Φαίνεται τελικά ότι ο κ. Χάρης Σαχίνης κλήθηκε και δεν μπόρεσε να διαχειριστεί έναν καλοστημένο διαγωνισμό με διορισμένη επιτροπή διαγωνισμού και διορισμένο Γενικό Διευθυντή από τον προκάτοχο του. Το ερώτημα είναι γιατί ο κ. Σαχίνης δεν ήθελε εξαρχής να ακυρώσει έναν τέτοιο διαγωνισμό; Πρακτικά παρέτεινε την παρουσία του ήδη εγκατεστημένου εργολάβου για δύο χρόνια και έρχεται τώρα να την παρατείνει για άλλα πέντε.
-Για να φτάσουμε λοιπόν έως εδώ, η αγορά θεωρεί καθοριστικό τον ρόλο του δικηγόρου φίλου του προέδρου της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) και θείου της εισηγήτριας που αναλαμβάνει ειδικές αποστολές στην ΑΕΠΠ. Ταυτόχρονα κυκλοφορεί εντόνως πως οι διεκπεραιώσεις του ίδιου δικηγόρου έφτασαν έως το Συμβούλιο Επικράτειας (ΣτΕ). Ως αποτέλεσμα, αρκετοί αναρωτιούνται για το σκεπτικό στο οποίο βασίστηκε η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου στον επίμαχο διαγωνισμό.
-Μετά από καταγγελίες για σεξουαλικά σκάνδαλα, αντιδράσεις του δικηγορικού συλλόγου, καταγγελίες από την αγορά και παραιτήσεις κορυφαίων στελεχών με αφορμή αυθαιρεσίες της διοίκησης της ΑΕΠΠ, μάλλον ήρθε η ώρα για ένα γενναίο ξεκαθάρισμα.
-Πραγματικά δεν ξέρω τι θα γίνει εάν – μετά από καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή – αποδειχθεί ότι ακόμα και ο «επιθυμητός» υποψήφιος, αυτός που τελικά έμεινε μόνος του στον διαγωνισμό, έχει σοβαρότατες πλημμέλειες και ανακριβείς δηλώσεις στην προσφορά του. Παρά τα φωτογραφικά κριτήρια που έβαλε στο διαγωνισμό το παρασύστημα της ΕΥΔΑΠ. Πρόκειται για πλημμέλειες και ανακρίβειες που, όπως προκύπτει, έχουν σκοπίμως παραβλεφθεί από την επιτροπή του διαγωνισμού και κατ’ επέκταση από την ΑΕΠΠ και το ΣτΕ.
-Δεν ξέρω τι θα γίνει εάν ένας διαγωνισμός που ξεπερνά τα 320 εκατ. ευρώ καταλήξει μέσω φωτογραφικής διακήρυξης και στρέβλωσης διαδικασιών να έχει έναν υποψήφιο και καθόλου ανταγωνισμό. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι δεν θα ακυρωθεί ο διαγωνισμός και ότι θα ανοιχτεί η οικονομική προσφορά του μοναδικού εναπομείναντα υποψηφίου.
-Ας υποθέσουμε επίσης ότι αποφασίζουν οι υπόλοιποι αποκλεισμένοι συμμετέχοντες, η κοινοπραξία Suez – Intrakat – ΤΕΡΝΑ και η κοινοπραξία της Μυτιληναίος, να ανακοινώσουν δημοσίως τις οικονομικές προσφορές τους. Ποιος θα αποτρέψει τους μετόχους της ΕΥΔΑΠ από την κατάθεση μηνύσεων στα μέλη της διοίκησης και των επιτροπών όταν θα προσπαθούν να πείσουν ότι η σημερινή ΑΚΤΩΡ είναι καλύτερη από την γαλλική Suez ή την ΤΕΡΝΑ και για αυτό θα πρέπει να πληρωθεί πολύ ακριβότερα για τη διαχείριση του ΚΕΛ Ψυττάλειας; Στερώντας φυσικά από τους μετόχους μερίσματα και από την ΕΥΔΑΠ κερδοφορία. Να θυμίσω ότι βασικός μέτοχος της ΕΥΔΑΠ είναι το δημόσιο και οι ευθύνες βαραίνουν.