Αγωνία επικρατεί στην Αθήνα για τα αποτελέσματα του σημερινού συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας, το οποίο θα συνέλθει εκτάκτως για να εξετάσει όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει με το ρωσικό φυσικό αέριο και τον τρόπο πληρωμής της Gazprom.
Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί εύλογη νευρικότητα, καθώς μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου Πούτιν για πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια, η Ε.Ε εμφανίζεται απολύτως διχασμένη και αμήχανη σε σχέση με τα επόμενα βήματα, ενώ ο χρόνος τρέχει και οι κρίσιμες προθεσμίες πλησιάζουν επικίνδυνα. Για την Ελλάδα, το ορόσημο είναι η 20 Μαϊου, καθώς έως τότε έχει δώσει η ρωσική Gazprom προθεσμία στις ελληνικές εταιρείες ενέργειας να αποφασίσουν πως θα καταβάλουν την επόμενη δόση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκας προτίθεται να ζητήσει από τους ομολόγους του να καταλήξουν σε κοινή απόφαση για τον τρόπο πληρωμής της Gazprom, ο οποίος στη συνέχεια θα δείξει τον δρόμο και στις ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας, πολλές από τις οποίες, χρησιμοποιούν ήδη το «διπλό σύστημα» πληρωμών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με εκ των υστέρων πρόστιμα για μη τήρηση των ευρωπαϊκών κυρώσεων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και με δεδομένο ότι, σύμφωνα τουλάχιστον με ρεπορτάζ του Bloomberg, αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και γερμανικές, έχουν ήδη καταβάλει τις δόσεις σε ευρώ προς τη ρωσική Gazprombank, η οποία με τη σειρά της θα τα μετατρέψει σε ρούβλια, η κυβέρνηση έχει ζητήσει από έγκριτους νομικούς να γνωματεύσουν για τον τρόπο πληρωμής σε σχέση με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις προς τη Μόσχα. Κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί ότι από τη στιγμή που η χώρα μας πληρώνει σε ευρώ, όπως ήταν η αρχική συμφωνία, η διαδικασία είναι σύννομη και δεν προσκρούει στις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Αν οι νομικοί επιβεβαιώσουν την παραπάνω εκτίμηση, τότε η κυβέρνηση προτίθεται να προσφέρει κάλυψη στις εταιρείες ( ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, Mytilineos, Προμηθέας Gas ), προκειμένου να καταβάλουν τα οφειλόμενα χωρίς να κινδυνεύσουν με εκ των υστέρων πρόστιμα.
Είναι αυτονόητο, ωστόσο, ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν στην περίπτωση που η Ε.Ε. κατόρθωνε, όπως θα όφειλε, να καταλήξει σε κοινή γραμμή. Αυτό, ωστόσο, όχι μόνο δεν κατέστη δυνατό, αλλά από τα μέσα της εβδομάδας, οπότε ο Ρώσος πρόεδρος έκοψε τη ροή του φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, καταγράφονται εμφανείς ρωγμές στην ευρωπαϊκή συνοχή, με αποτέλεσμα να επικρατεί νευρικότητα και σύγχυση στις περίπου 150 συνολικά εμπλεκόμενες με την ενέργεια ευρωπαϊκές εταιρείες.
Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει ότι είναι ειλημμένη η απόφαση να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας, η οποία, ωστόσο, για να επιτευχθεί, θα πρέπει να μην υπάρξει βίαιη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, το οποίο αντιπροσωπεύει το 40% της συνολικής ζήτησης. Η άσκηση μοιάζει με ισορροπία τρόμου σε σκοινί έτοιμο να κοπεί ανά πάσα στιγμή…
Την ίδια ώρα, τεράστια σύγχυση επικρατεί σε σχέση με τη στάση που θα κρατήσει η Ε.Ε. έναντι της τροφοδοσίας με ρωσικό φυσικό αέριο. Και αυτό, γιατί την ώρα που όλα έδειχναν ότι είναι θέμα ημερών το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό αέριο, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Reuters, η Γερμανία – η οποία σημειωτέον είναι από τους μεγαλύτερους αγοραστές – εμφανίζεται πρόθυμη να συμπλεύσει, μεν, με την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά στα τέλη του 2022!. Κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα υποστήριζε μέχρι σήμερα το Βερολίνο και θολώνει ακόμα περισσότερο την εικόνα, με αποτέλεσμα τα μικρότερα κράτη, όπως η Ελλάδα να παρακολουθούν αμήχανα, και χωρίς ουσιαστικά περιθώρια παρέμβασης, τις εξελίξεις.