G20: Πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν με τον Αιγύπτιο Σίσι έπειτα από μία δεκαετία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε σήμερα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Νέο Δελχί, σηματοδοτώντας το τέλος μίας δεκαετίας τεταμένων διμερών σχέσεων.

Σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν ζωντανά τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, οι δύο ηγέτες συνομίλησαν παρουσία πολλών μελών των αντιπροσωπειών τους.

Η Τουρκία είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο την αποκατάσταση των πρώτων διπλωματικών επαφών της με την Αίγυπτο από το 2013.

Οι σχέσεις Άγκυρας- Καΐρου είχαν διαρραγεί μετά την ανατροπή του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, που προερχόταν από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, από τον στρατό, το 2013, υπό την ηγεσία του Σίσι.

Τότε ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι δεν θα μιλήσει «ποτέ» «σε κάποιον όπως» ο Σίσι.

Μία ημέρα μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, που είχε κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους στην Τουρκία, οι δύο πρόεδροι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία. Αντάλλαξαν μάλιστα την πρώτη τους χειραψία τον Νοέμβριο του 2022 στη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ, μία ακόμη χώρα με την οποία η Αίγυπτος ανανέωσε πρόσφατα τις διπλωματικές της σχέσεις.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Φαραντούρης «αυτοπροτείνεται» για την ηγεσία του κόμματος Καρυστιανού

Η αστραπιαία κίνηση του ευρωβουλευτή μετά τη δήλωση της προέδρου του Συλλόγου Τεμπών

Σκιώδεις σύμμαχοι πίσω από το κόμμα Καρυστιανού: Οι δύο αμφιλεγόμενοι επιχειρηματίες και το παρασκήνιο της στήριξης

Ερωτήματα για τη χρηματοδότηση και τις «πλάτες» του νέου φορέα – Ένας «παίκτης» των media με εκκλησιαστικές διασυνδέσεις και ένας εκφραστής του πατριωτικού χώρου φέρονται να κινούν τα νήματα – Το ιδεολογικό «μωσαϊκό» που προκαλεί αντιδράσεις

Μυστικό δείπνο Ηλιόπουλου – Καρυστιανού: Η Μάνα των Τεμπών στα βαθιά νερά της διαπλοκής

Ραντεβού σε πριβέ περιβάλλον για τον εφοπλιστή και την «Μάνα των Τεμπών» – Η γνωριμία του ιδιοκτήτη της ΑΕΚ με την Μαρία Καρυστιανού τροφοδοτεί σενάρια για ισχυρή οικονομική στήριξη στον υπό ίδρυση πολιτικό φορέα – Εισαγωγή στα «βαθιά» της διαπλοκής ή αναζήτηση συμμάχων για την κάθαρση;

Το «ταμείο» του νέου κόμματος: Ποιοι χρηματοδοτούν την Καρυστιανού;

Το παρασκήνιο των επαφών με επιχειρηματίες και ο ρόλος του στενού πυρήνα