FT: Το νερό της κακοκαιρίας Daniel πλήττει μία από τις πιο αναγνωρίσιμες ελληνικές εξαγωγές

Η Ελλάδα παράγει περίπου 140.000 τόνους φέτας ετησίως, εξάγοντας περίπου το 65% της παραγωγής. Οι φυσικές καταστροφές όμως που έπληξαν τη χώρα μας, αποτελούν ένα πλήγμα για την παραγωγή της.

Αυτό σημειώνεται σε δημοσίευμα των Financial Times που επικεντρώνεται στον αντίκτυπο της κακοκαιρίας Daniel στις εξαγωγές της Ελλάδας και σε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα προϊόντα της.

Όπως επισημαίνεται:

  • Περίπου το 40% των μαλακών τυριών της χώρας παρασκευάζονται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα που παράγεται στην περιοχή της Θεσσαλίας, η οποία επλήγη σημαντικά από τις πλημμύρες.
  • Στην κακοκαιρία χάθηκαν περίπου 80.000 κατσίκες και πρόβατα.
  • Είναι δύσκολο να διατηρηθούν τα ζώα που επέζησαν από την καταστροφή, δεδομένου ότι μεγάλες εκτάσεις παραμένουν κάτω από το νερό και είναι δύσκολο να εξασφαλίσει κανείς ζωοτροφές.
  • «Το μεγαλύτερο πλήγμα είναι ότι πολλοί κτηνοτρόφοι της περιοχής λένε ότι μετά τις πλημμύρες δεν θέλουν να επιστρέψουν στο επάγγελμά τους», όπως δήλωσε ο Χρήστος Αποστολόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γάλακτος.
  • Οι αγρότες εκτιμούν ότι οι ζημιές είναι εκατομμυρίων.
  • Περίπου το ένα τέταρτο της γης όπου έβρισκε εφαρμογή η γεωργία και η βιομηχανική παραγωγή στη Θεσσαλία πλημμύρισε —και πιθανότατα δεν θα είναι εύφορη για τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, έχουν καταστραφεί εκατοντάδες κτίρια, με πολλές γέφυρες και τμήματα του σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου της χώρας.

Την ώρα όμως που οι κάτοικοι της Θεσσαλίας μετράει ακόμα της πληγές της, το μέλλον δεν φαίνεται αισιόδοξο. Οι αναλυτές προειδοποιούν στους FT για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της καταιγίδας στην οικονομία.

«Όλοι μιλούν για το κόστος των πλημμυρών. . . όμως σε λίγους μήνες θα υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα οδηγήσουν σε κατάρρευση τις ιδιαίτερα μικρές επιχειρήσεις», προειδοποίησε ο αγροτικός σύμβουλος στην περιοχή Γιάννης Καραστέργιος. Εκτός από τα χαμένα ζώα, πολλές αποθήκες δεν μπορούν να επισκευαστούν, με τους αγρότες να χάνουν τόνους ζωοτροφών, πρόσθεσε.

«Χρόνια σκληρής δουλειάς καταστράφηκαν μέσα σε δύο μέρες… Δεν είναι εύκολο να ξαναφτιάξεις αποθήκες και να δημιουργήσεις ένα κοπάδι από την αρχή», συνέχισε.

Θα δούμε ελλείψεις στη φέτα;

Δεδομένου ότι πλέον δεν είναι διαθέσιμη η ίδια παραγωγή γάλακτος, «οι παραγωγοί θα αντιμετωπίσουν σύντομα ένα δίλημμα: θα πρέπει να επιλέξουν πού θα στείλουν τα προϊόντα τους», σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γάλακτος, ο οποίος εκτιμά ότι οι παραγωγοί φέτας θα επικεντρωθούν στις εξαγωγικές αγορές. «Οι ελλείψεις θα είναι πιο εμφανείς στην Ελλάδα», είπε.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται στην εταιρεία Ελληνικά Γαλακτοκομεία που διαθέτει το μεγαλύτερο εργοστάσιο φέτας στην Ελλάδα, και εδρεύει στα Τρίκαλα. Το εργοστάσιο, όπως σημειώνεται, έπρεπε να κλείσει για δύο εβδομάδες καθώς το νερό και η λάσπη κάλυψαν τα μηχανήματα, με εκτιμώμενες ζημιές ύψους 25 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας στους FT, o εμπορικός διευθυντής της εταιρείας Στέλιος Σαράντης αναγνώρισε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η δική του, θα πρέπει να υποστούν μέρος των ζημιών. «Κάθε χρόνο χρηματοδοτούμε κτηνοτρόφους», είπε. «Αυτή τη φορά, το ποσό που θα δώσουμε θα είναι μεγαλύτερο, δεν έχουμε άλλη επιλογή».

Κληθείς να απαντήσει εάν αναμένει να υπάρξουν ελλείψεις, ο κ. Σαράντης ήταν αρνητικός. Στήριξε την εκτίμησή του στο γεγονός ότι οι τιμές της φέτας είχαν ήδη εκτοξευθεί περίπου 40% τα τελευταία δύο χρόνια λόγω του πληθωρισμού, οδηγώντας σε πτώση 10% στην τοπική ζήτηση. Όπως εξήγησε, θεωρεί ότι αυτή η η πτώση θα είναι αρκετή για να αποτρέψει τις ελλείψεις. «Θα υπάρχει λιγότερη φέτα τριγύρω, αλλά δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν ελλείψεις».

Δεν είναι το ίδιο αισιόδοξος ο Νικόλαος Μπίζιος της Γαλακτοβιομηχανίας Μπίζιος, ο οποίος εκτίμησε ότι οι τιμές για το τυρί θα μπορούσαν να εκτιναχθούν ακόμη περισσότερο εάν αυξηθεί το κόστος των ζωοτροφών. «Είναι μια δύσκολη εξίσωση που πρέπει να λυθεί, καθώς καλλιέργειες και εργοστάσια με ζωοτροφές έχουν πλημμυρίσει», είπε.

Η αποκατάσταση των ζημιών

Παράλληλα, στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις προσπάθειες αποκατάστασης, την έκτακτη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, τα επιπλέον 600 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών και την δέσμευση να διπλασιαστεί ο ειδικός λογαριασμός του αποθεματικού για εθνικές καταστροφές.

«Αλλά οι υποσχέσεις για βοήθεια προσφέρουν ελάχιστη παρηγοριά στις γεωργικές επιχειρήσεις που έχει εξελιχθεί σε δυσπιστία προς τις αρχές για το χειρισμό των φυσικών καταστροφών», σημειώνουν οι FT.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...