Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει διχάσει την αμερικανική κοινωνία, ενώνοντας πολίτες της ακροδεξιάς και της άκρας αριστεράς σε μια «υπερφυσική συμμαχία», γράφει το περιοδικό Foreign Policy.
Αντιτίθενται ανοιχτά στις παρεμβάσεις άμυνας του Κιέβου και υποστηρίζουν τις πολιτικές του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ως το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα, οι συντάκτες του άρθρου αναφέρουν τον Τάκερ Κάρλσον, τηλεοπτικό παρουσιαστή της δημοφιλούς εκπομπής των ΗΠΑ στο κανάλι Fox News, και τον Νόαμ Τσόμσκι, «ο φωστήρας των Αμερικανών αριστερών διανοουμένων».
Αν και η πλειοψηφία του αμερικανικού κοινού, με επικεφαλής τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, υποστήριξε την Ουκρανία, πολλοί, αριστεροί και δεξιοί, έσπευσαν να υπερασπιστούν το καθεστώς του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ή τουλάχιστον προέτρεψαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην αναμειχθούν στην υπεράσπιση της Ουκρανία, αναφέρει το δημοσίευμα.
Αριστερές εκδόσεις όπως οι Jacobin, New Left Review και Democracy Now! συνδέουν την ουκρανική κρίση με την επέκταση του ΝΑΤΟ και αντιτίθενται στη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, σημειώνει το FP.
Επίσης, οι «στρατοί της αριστεράς και της δεξιάς» επικρίνουν τις πολιτικές του Ουκρανού ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Επιπλέον, επτά συντηρητικοί υποστηρικτές του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Κογκρέσο, με επικεφαλής τον Ιλχάν Ομάρ και τον Κόρεϊ Μπους, καταψήφισαν την απαγόρευση των καυσίμων από τη Ρωσία.
Σημειώνεται ότι μαζί τους έχουν προσχωρήσει και «ακροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι» που αντιτίθενται στο μπλοκάρισμα των περιουσιακών στοιχείων των Ρώσων ολιγαρχών.
Αντίθετα, έχει άμεση σχέση με την τεταμένη κατάσταση της αμερικανικής πολιτικής, όπου η εξάρτηση από απλές έννοιες «αριστερά» και «δεξιά» ή «συντηρητικά» και «προοδευτικά» δεν χρησιμεύει πλέον ως χρήσιμο εργαλείο για την κατανόηση των πολιτικών γεγονότων, συνοψίζουν οι συγγραφείς του άρθρου.