Forbes: To διάταγμα Πούτιν για πάγωμα διπλής φορολογίας – Στη λίστα η Κύπρος

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα αναστείλει τις συμφωνίες διπλής φορολογίας (DTT) με «μη φιλικές» χώρες με ξεχωριστό διάταγμα, το οποίο θα δημοσιευθεί τον Ιούνιο. Αν η πιο πάνω εξέλιξη υλοποιηθεί τότε θα επηρεαστεί φυσικά και η Κύπρος η οποία υπενθυμίζεται ότι το 2020 συμφώνησε με τους όρους της Ρωσίας για την αύξηση του φόρου σε εισοδήματα από μερίσματα και από τόκους στο 15%,

Σύμφωνα με το Forbes.Ru (18/05/23) , επικαλούμενο δύο πηγές που γνωρίζουν τη διαδικασία προετοιμασίας του νομοσχεδίου, η προστασία των φυσικών προσώπων από τη διπλή φορολογία συζητείται τώρα, αλλά δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη λύση.

Η Ομοσπονδιακή Φορολογική Υπηρεσία «κατ’ αρχήν» αντιτάχθηκε στο πάγωμα των συμφωνιών εξαιτίας αυτού, αλλά «ο όγκος των συναλλαγών με ιδιώτες δεν θεωρείται πολύ σημαντικός», τόνισε η πηγή της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Υπηρεσίας.

Η αναστολή συμφωνιών διπλής φορολογίας είναι πολιτικό βήμα, εξηγεί ο συνομιλητής που συμμετείχε στη συζήτηση του σχεδίου προεδρικού διατάγματος. «Το μέτρο δεν εξυπηρετεί καταρχήν δημοσιονομικό σκοπό», είπε, προσθέτοντας ότι οι φορολογικές αρχές δεν υπολόγισαν καν το ύψος των πρόσθετων τελών στον προϋπολογισμό από την αύξηση των φόρων στις πληρωμές στο εξωτερικό.

Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Οικονομικών πρότειναν την «παύση» των φορολογικών συμφωνιών με «μη φιλικές» χώρες. Ένα τέτοιο μέτρο θεωρείται από τις ρωσικές αρχές ως απάντηση στη μαύρη λίστα από τη Ρωσία των δικαιοδοσιών που δεν συνεργάζονται με την ΕΕ σε φορολογικά θέματα.

Προηγουμένως, η ρωσική κυβέρνηση ταξινόμησε 38 χώρες από τις 84 με τις οποίες η Ρωσία έχει υφιστάμενες φορολογικές συμφωνίες ως «μη φιλικά» κράτη. Η διακοπή τόσων πολλών διεθνών συνθηκών θα ήταν άνευ προηγουμένου πράξη.

Η διπλή φορολογία (DTT) επιτρέπει στις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία να μειώσουν σημαντικά τη φορολογική επιβάρυνση. Για παράδειγμα, ο φόρος στα μερίσματα καταβάλλεται με συντελεστή 5-10% αντί για 15%, και στους τόκους δανείων και δικαιωμάτων – με μηδενικό επιτόκιο αντί για 20%.

Ως αποτέλεσμα του παγώματος των συμφωνιών, η φορολογική επιβάρυνση θα αυξηθεί απότομα τόσο για τις ξένες εταιρείες που παρέμειναν στη Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου όσο και για τις ρωσικές εταιρείες που λειτουργούν μέσω ξένων δικαιοδοσιών.

Οι μετανάστες που λαμβάνουν εισόδημα από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της ενοικίασης ακινήτων, θα υποφέρουν επίσης. Οι φορολογικές συνθήκες τους επιτρέπουν να πληρώνουν φόρους μόνο σε μία χώρα, ή και στις δύο, αλλά με μειωμένο συντελεστή λόγω του «συμψηφισμού» των φόρων σε άλλη χώρα.

Τα «μη φιλικά» κράτη περιλαμβάνουν χώρες μαζικής μετανάστευσης Ρώσων, όπως η Λετονία, η Λιθουανία, το Μαυροβούνιο, η Κύπρος, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Φινλανδία και η Γερμανία.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν που επιχειρήσεις προσφέρθηκαν να διατηρήσουν προνόμια για ξένες εταιρείες στις πληρωμές τόκων σε ευρωομόλογα. Επί του παρόντος, τέτοιες πληρωμές από εκδότες που είναι εγγεγραμμένοι σε χώρες με τις οποίες υπάρχει DTT δεν φορολογούνται. Δεν ήταν ασυνήθιστο για τις ρωσικές εταιρείες να δημιουργούν οχήματα ειδικού σκοπού στο εξωτερικό για να εκδίδουν ευρωομόλογα και να αντλούν κεφάλαια για έργα στη Ρωσία. Τέτοιες δομές δημιουργήθηκαν στην Ιρλανδία, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και σπανιότερα στην Κύπρο.

Η αναστολή των συμφωνιών “είναι απίθανο να αυξήσει σημαντικά την είσπραξη φόρων στον προϋπολογισμό”, λέει η εταίρος της B1 Marina Belyakova. Σύμφωνα με αυτήν, ο όγκος των φορολογητέων πληρωμών από τη Ρωσία σε «μη φιλικές» χώρες μειώθηκε σημαντικά μετά την έναρξη του πολέμου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ