Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε χθες κατά μια βαθμίδα (από το επίπεδο AAA στο AA+) το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των ΗΠΑ.
Όπως ανέφερε ο οίκος, η απόφασή του αντανακλά την εκτίμηση πως η δημοσιονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί την προσεχή τριετία και πως το άχθος του δημοσίου χρέους είναι υψηλό και αυξανόμενο.
Ο χρόνος και το σκεπτικό πίσω από την υποβάθμιση έχει εκπλήξει πολλούς οικονομολόγους.
Σχολιάζοντας ο διάσημος οικονομολόγος και ένας εκ των πλέον έμπειρων αναλυτών της αγοράς, Μοχάμεντ Ελ Εριάν, έκανε λόγο για «περίεργη κίνηση». Όπως αναφέρει, έχει μπερδευτεί με πολλές πτυχές της ανακοίνωσης, όπως και με το timing. «Αυτή η ανακοίνωση είναι πιο πιθανό να απορριφθεί παρά να έχει διαρκή ανατρεπτικό αντίκτυπο στην οικονομία και τις αγορές των ΗΠΑ», πρόσθεσε.
Αντίστοιχα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λάρι Σάμερς είπε ότι η απόφαση του Fitch είναι «περίεργη και άστοχη», ιδίως καθώς η οικονομία των ΗΠΑ «φαίνεται ισχυρότερη από το αναμενόμενο».
Από την πλευρά της η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν εξέφρασε την «έντονη διαφωνία» της με την απόφαση του οίκου. «Διαφωνώ έντονα με την απόφαση του Fitch Ratings. Η μεταβολή (…) είναι αυθαίρετη και βασισμένη σε παρωχημένα στοιχεία», τόνισε η Γέλεν, αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της.
Οι επενδυτές χρησιμοποιούν τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας ως σημείο αναφοράς για να κρίνουν πόσο επικίνδυνο είναι να δανείζεις χρήματα σε μια κυβέρνηση. Οι ΗΠΑ θεωρούνται συνήθως μια εξαιρετικά ασφαλής επένδυση λόγω του μεγέθους και της σχετικής σταθερότητας της οικονομίας.
Ωστόσο, φέτος σημειώθηκε ένας γύρος πολιτικών αγκυλώσεων σχετικά με τον κρατικό δανεισμό. Τον Ιούνιο η κυβέρνηση πέτυχε να άρει το ανώτατο όριο του χρέους στα 31,4 τρισ. δολάρια, εξέλιξη που ήρθε μετά από πολύ δράμα, διαπραγματεύσεις και πολιτικές μάχες που κόντεψαν να φέρουν τη χώρα σε χρεοκοπία.
Ο Fitch δήλωσε επίσης ότι αναμένει οι ΗΠΑ να διολισθήσουν σε μια ήπια ύφεση αργότερα φέτος.
Ωστόσο, ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν δήλωσε ότι «η μεγαλύτερη οικονομική είδηση τον περασμένο χρόνο ήταν η αξιοσημείωτη επιτυχία της Αμερικής στο να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς να διολισθήσει σε ύφεση».