F-35 στην Ελλάδα: Ανοίγει ο δρόμος για την πώλησή τους από τις ΗΠΑ ανεξάρτητα από το αίτημα της Τουρκίας για τα F-16

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την πώληση των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα. Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να στείλει η αμερικανική κυβέρνηση στο Κογκρέσο την επίσημη ειδοποίηση, που θα «ξεκλειδώσει» τα επόμενα στάδια της διαδικασίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή», «είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων να σταλεί η επίσημη ειδοποίηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο Κογκρέσο», κλείνοντας ουσιαστικά το τυπικό σκέλος στη διαδικασία πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στη χώρα μας.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, η Ουάσιγκτον περιμένει να δει αν ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προτίθεται να τηρήσει την υπόσχεσή του στο Βίλνιους, στη Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, και να φέρει προς έγκριση στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Αν ο Ερντογάν προχωρήσει, τότε οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να «ξεκλειδώσουν» το θέμα της πώλησης των F-16 στην Τουρκία, επαναφέροντας, παράλληλα, στο τραπέζι των συζητήσεων με την Ελλάδα το πακέτο κατοχύρωσης, εγγυήσεων και παροχών που είχε διαμορφωθεί το περασμένο καλοκαίρι.

Αν δουν ότι ο Ερντογάν δεν έχει σκοπό να προχωρήσει στην επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας, αναμένεται να «ξεκλειδώσουν» το θέμα των F-35 και ουσιαστικά να το αποσυνδέσουν από τα F-16 στην Τουρκία!

Αμερικανοί αξιωματούχοι – σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα – δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο ο Τούρκος Πρόεδρος να φέρει μεν προς συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση το θέμα της Σουηδίας, αλλά – κατόπιν κάποιου είδους συνεννόησης – το αίτημα να απορριφθεί από τους βουλευτές, ώστε να μπορεί να ισχυριστεί ο Ερντογάν ότι έκανε αυτό που υποσχέθηκε και του αναλογούσε, αλλά «σκόνταψε» στο «ανάχωμα» της Βουλής.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι Γερμανοί διασύρουν τον Μητσοτάκη: «Εξαγοράζει δημοσιογράφους και ελέγχει τα ΜΜΕ!»

Taz: Ο Μητσοτάκης ελέγχει τα ΜΜΕ με «αγορασμένους» δημοσιογράφους...

Πολιτική «βόμβα»: Το σενάριο αυτόνομης καθόδου της Καρυστιανού, οι ανατροπές στις ισορροπίες και το ποσοστό που τρομάζει

Το σενάριο αυτόνομης καθόδου της Καρυστιανού μπορεί να ανατρέψει τις πολιτικές ισορροπίες. Ποσοστά έως 20%, ρόλος-κλειδί σε συμμαχίες και πιθανά ρίσκα

Βόμβα στην ελληνική οικονομία: Σενάρια συγχωνεύσεων τραπεζών – Κοσμογονικές αλλαγές θα ανατρέψουν τα πάντα

Σενάρια τραπεζικών συγχωνεύσεων που μπορεί να μειώσουν τις συστημικές τράπεζες από τέσσερις σε τρεις

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τρέμει το φιάσκο του αιώνα – Πιέσεις από Τουρκία και Λιβύη «παγώνουν» τη Chevron για την Κρήτη

Αγωνία στην Αθήνα: Η Chevron δεν έχει καταθέσει ακόμη προσφορά για τα οικόπεδα νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσου – Πιέσεις από Τουρκία και Λιβύη, κίνδυνος γεωπολιτικής ήττας