Economist: Οι αντιρωσικές κυρώσεις μία «τρύπα» στο «νερό» – Η ρωσική οικονομία αναπτύσσεται

Σε άρθρο του ο Economist, λέει την πικρή για τους Δυτικούς αλήθεια, ότι όχι μόνο δεν έχει καταρρεύσει η ρωσική οικονομία και αντέχει απέναντι στις δυτικές κυρώσεις, αλλά και ότι μέσα στην Ε.Ε. έχουν αρχίσει να βλέπουν πως τα μέτρα εναντίον της Μόσχας θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις τόσο στους πολίτες της όσο και στις οικονομίες των χωρών μελών.

Οι Ευρωπαίοι έχουν συνηθίσει τόσο πολύ στα «φανταστικά» λεφτά και στην «φανταστική» οικονομία που έχουν ξεχάσει ότι αυτός που κατευθύνει το παιχνίδι δεν είναι αυτός που τυπώνει «αεροχρήμα» αλλά αυτός που διαθέτει τρόφιμα, ενέργεια, πρώτες ύλες και στρατιωτική ισχύ.

Δυστυχώς για την Δύση όλα αυτά τα διαθέτει η Ρωσία.

Και οι ΗΠΑ τα διαθέτουν σε κάποιο βαθμό αλλά σίγουρα δεν τα διαθέτουν οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι έχουν μάθει να ζουν πολύ «κομινφό», οπότε θεωρούν πως έτσι θα είναι και οι υπόλοιποι κάτοικοι του πλανήτη.

Η συνήθεια είναι κακό πράγμα.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, στις αρχές Απριλίου υπήρχαν προκαταρκτικές ενδείξεις ότι η ρωσική οικονομία αψηφούσε τις προβλέψεις περί κατάρρευσης, ακόμη και όταν οι δυτικές χώρες εισήγαγαν πρωτοφανείς κυρώσεις.

Με τη βοήθεια των ελέγχων κεφαλαίων και των υψηλών επιτοκίων, το ρούβλι έχει πλέον την ίδια αξία με εκείνη που είχε πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. Η Ρωσία συμβαδίζει με τις πληρωμές των ομολόγων της σε ξένο νόμισμα.

Ανθεκτικότητα της πραγματικής οικονομίας

Η πραγματική οικονομία είναι επίσης εκπληκτικά ανθεκτική. Είναι αλήθεια ότι οι ρωσικές τιμές για τον καταναλωτή έχουν αυξηθεί περισσότερο από 10% από την αρχή του έτους, καθώς η αρχική υποτίμηση του ρουβλιού έκανε τις εισαγωγές ακριβότερες και πολλές δυτικές εταιρείες αποσύρθηκαν, μειώνοντας την προσφορά. Ο αριθμός των επιχειρήσεων που καθυστερούν να καταβάλουν τους μισθούς τους φαίνεται να αυξάνεται.

Αλλά οι μετρήσεις «σε πραγματικό χρόνο» της ρωσικής οικονομικής δραστηριότητας διατηρούνται σε μεγάλο βαθμό. Η συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί ελάχιστα. Μετά από μια ανάπαυλα τον Μάρτιο, οι Ρώσοι φαίνεται να ξοδεύουν αρκετά ελεύθερα σε καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια

Άλλωστε 10% έχουν αυξηθεί και οι τιμές για τους Ευρωπαίους. Τόσος είναι ο πληθωρισμός τους όπως και για τους Αμερικανούς.

Στις 29 Απριλίου η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο από 17% σε 14%, ένδειξη ότι ο χρηματοπιστωτικός πανικός που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο έχει υποχωρήσει. Η ρωσική οικονομία αναμφίβολα συρρικνώνεται, αλλά οι προβλέψεις ορισμένων οικονομολόγων για μείωση του ΑΕΠ έως και 15% φέτος δεν φαίνεται να επαληθεύονται.

Ακόμα και πριν από την εισβολή η Ρωσία ήταν μια αρκετά κλειστή οικονομία, γεγονός που περιόρισε την επίδραση των κυρώσεων. Αλλά ο μεγαλύτερος λόγος για την ανθεκτικότητα της οικονομίας σχετίζεται με τα ορυκτά καύσιμα.

Μετά την εισβολή η Ρωσία έχει εξάγει τουλάχιστον 65 δισ. δολάρια σε ορυκτά καύσιμα μέσω πλοίων και αγωγών, υποστηρίζει το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα, ένα think – tank στη Φινλανδία.

Το πρώτο τρίμηνο του 2022 τα έσοδα της κυβέρνησης από τους υδρογονάνθρακες αυξήθηκαν πάνω από 80% σε ετήσια βάση. Στις 4 Μαΐου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την απαγόρευση των εισαγωγών όλων των ρωσικών πετρελαίων, η οποία θα τεθεί σε πλήρη ισχύ μέχρι το τέλος του έτους. Μέχρι τότε, αναμένετε ότι η ρωσική οικονομία θα συνεχίσει να τρέχει.

Το ζήτημα είναι η ΕΕ που ζει με «φούσκες» πως θα επιβιώσει; Η Ρωσία ακόμα κι αν δεν πουλήσει πουθενά τα προϊόντα της στην τελική θα τα έχει.

Ο Ρώσος θα συνεχίσει να τρώει χαβιάρι και να καταναλώνει καύσιμα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανατροπή φέρνει δημοσκόπηση στην Κεντροαριστερά: Πρώτος ο Τσίπρας, αλλά…

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ανατροπές στη μάχη της κεντροαριστεράς: Πλεύση Ελευθερίας μπροστά από ΠΑΣΟΚ – Τσίπρας, Κωνσταντοπούλου και Ανδρουλάκης στη μάχη για την ηγεσία ενός νέου φορέα.

Θα πουλήσει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; – Ζητά 334 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει

Η Λουί-Ντρέιφους επανέρχεται με προσφορά 40€/μετοχή για τον ΟΛΘ – Η μετοχή καλπάζει, ο Σαββίδης ζητά 334 εκατ. ευρώ – Θα πει ξανά όχι;

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη «χάνει μετοχές», αλλά όχι την ισχύ στα media

Η Alpha TV αλλάζει χέρια: Η United Group αποκτά το 50%, αλλά η διοίκηση παραμένει στη Motor Oil. Ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο; Ποια είναι η στρατηγική της οικογένειας Βαρδινογιάννη και πώς εξελίσσεται ο όμιλος;

Αλλαγές στον ΠΑΟΚ: Σενάρια για επενδυτές – Η αινιγματική κίνηση του Ιβάν Σαββίδη

Στο προσκήνιο πιθανή είσοδος επενδυτών στον ΠΑΟΚ – Τι...