Bloomberg: Το 2023 θα είναι μία από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων 30 ετών για την οικονομία

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ενόψει ενός εκ των χειρότερων ετών των τελευταίων τριών δεκαετιών σύμφωνα με εκτίμηση του Bloomberg Economics.

Συγκεκριμένα, σε ανάλυσή του, ο οικονομολόγος Σκοτ Τζόνσον προβλέπει παγκόσμια ανάπτυξη μόλις 2,4% για το 2023. Πρόκειται για ένα ποσοστό χαμηλότερο από προηγούμενες εκτιμήσεις ενώ αν εξαιρεθούν το 2009 (οικονομική κρίση) και το 2020 (πανδημία) αποτελεί το πιο χαμηλό από το 1993.

Οι ρυθμοί της οικονομίας αναμένεται να παρουσιάσουν διαφορετικά χαρακτηριστικά ανά περιοχή του πλανήτη.

Στην Ευρωζώνη εκτιμάται ότι στις αρχές του 2023 θα υπάρξει ύφεση ενώ στις ΗΠΑ η ίδια κατάσταση προβλέπεται για το τέλος της χρονιάς. Από την άλλη, η Κίνα αναμένεται να φτάσει ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 5%, όντας ενισχυμένη από τη χαλάρωση της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων και τη στήριξη της αγοράς ακινήτων της.

Διακυμάνσεις θα είναι επίσης εμφανείς στον τομέα της νομισματικής πολιτικής, μετά από έναν χρόνο κατά τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες «προχώρησαν από κοινού σε σημαντικούς περιορισμούς».

«Στις ΗΠΑ, με την αύξηση των μισθών να έχει ως στόχο να διατηρήσει τον πληθωρισμό πάνω από το στόχο, πιστεύουμε ότι η Fed κατευθύνεται προς ένα τελικό επιτόκιο 5% και θα παραμείνει εκεί μέχρι το 1ο τρίμηνο του 2024. Στην Ευρωζώνη, εν τω μεταξύ, μια πιο γρήγορη μείωση του πληθωρισμού θα σημαίνει χαμηλότερο τελικό επιτόκιο και πιθανότητα περικοπών στο τέλος του 2023», αναφέρει ο Σκοτ Τζόνσον.

Στην Κίνα, όπου οι αρχές διχάζονται ανάμεσα στο να υποστηρίξουν την ανάκαμψη και στην ανησυχία για την αδυναμία του νομίσματος, οι «περιορισμένες» μειώσεις των επιτοκίων είναι πιθανές.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικό δείπνο Ηλιόπουλου – Καρυστιανού: Η Μάνα των Τεμπών στα βαθιά νερά της διαπλοκής

Ραντεβού σε πριβέ περιβάλλον για τον εφοπλιστή και την «Μάνα των Τεμπών» – Η γνωριμία του ιδιοκτήτη της ΑΕΚ με την Μαρία Καρυστιανού τροφοδοτεί σενάρια για ισχυρή οικονομική στήριξη στον υπό ίδρυση πολιτικό φορέα – Εισαγωγή στα «βαθιά» της διαπλοκής ή αναζήτηση συμμάχων για την κάθαρση;

Σκιώδεις σύμμαχοι πίσω από το κόμμα Καρυστιανού: Οι δύο αμφιλεγόμενοι επιχειρηματίες και το παρασκήνιο της στήριξης

Ερωτήματα για τη χρηματοδότηση και τις «πλάτες» του νέου φορέα – Ένας «παίκτης» των media με εκκλησιαστικές διασυνδέσεις και ένας εκφραστής του πατριωτικού χώρου φέρονται να κινούν τα νήματα – Το ιδεολογικό «μωσαϊκό» που προκαλεί αντιδράσεις

Ο Φαραντούρης «αυτοπροτείνεται» για την ηγεσία του κόμματος Καρυστιανού

Η αστραπιαία κίνηση του ευρωβουλευτή μετά τη δήλωση της προέδρου του Συλλόγου Τεμπών