Χάος και τρόμος στο Twitter – Σοκ με χιλιάδες απολύσεις

Φόβος και τρόμος επικρατούν τις τελευταίες ημέρες στα γραφεία της Twitter, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς 7.500 εργαζόμενοι από το Σαν Φρανσίσκο έως τη Σιγκαπούρη φοβούνται για τις περικοπές θέσεων εργασίας που αναμένεται να επηρεάσουν περίπου το μισό προσωπικό.
Όπως αναφέρει στο Reuters μερίδα εργαζομένων, από τότε που ο δισεκατομμυριούχος Elon Musk ανέλαβε την περασμένη εβδομάδα το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, κράτησε τους εργαζόμενους στο σκοτάδι.
Δεν έχει απευθυνθεί στο προσωπικό ούτε έχει εκθέσει τα σχέδιά του για το μέλλον της εταιρείας, αφήνοντας τους εργαζόμενους να ενημερώνονται από ειδήσεις και tweets του Musk και των συμβούλων του σχετικά με την τύχη τους, δήλωσαν πολλοί εργαζόμενοι.
Στους διευθυντές έχει απαγορευτεί να συγκαλούν ομαδικές συναντήσεις ή να επικοινωνούν απευθείας με το προσωπικό, δήλωσε ένας ανώτερος υπάλληλος του Twitter, προσθέτοντας ότι παρακολουθούνται.
“Είναι σαν να δουλεύουμε ανάμεσα στην Γκεστάπο”, είπαν.

Διεκόπη η επικοινωνία στα εσωτερικά κανάλια

Οι εργαζόμενοι έχουν σε μεγάλο βαθμό σταματήσει να δημοσιεύουν σε εσωτερικά κανάλια Slack από φόβο για αντίποινα από τα νέα αφεντικά, ενώ πολλοί αντ’ αυτού προτιμούν να εκτονώνονται σε κρυπτογραφημένες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και στο ειδικό κανάλι της εταιρείας Twitter στην εφαρμογή Blind, το οποίο παρέχει ένα χώρο για τους εργαζόμενους να μοιράζονται πληροφορίες ανώνυμα.
“Ανησυχώ πραγματικά”, έγραψε την Πέμπτη ένας υπάλληλος του Twitter στο Blind, το οποίο επαληθεύει τους υπαλλήλους μέσω των διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της εργασίας τους.
Οι συνάδελφοι του Twitter συχνά αναφέρονται ο ένας στον άλλον ως “tweeps”.
Το σχόλιο έδειξε μόνο την επιφάνεια του σκοτεινού και ανήσυχου κλίματος στο εσωτερικό της εταιρείας μέσων κοινωνικής δικτύωσης που ελέγχεται πλέον από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla.
Οι εργαζόμενοι περιμένουν να μάθουν αν θα εξακολουθούν να έχουν δουλειά από τις 4 Νοεμβρίου 2022, όταν αναμένεται να ξεκινήσουν οι απολύσεις, σύμφωνα με εικασίες μεταξύ των εργαζομένων.

Υγιές μονοπάτι

Σε email που κυκλοφόρησε χθες Πέμπτη 3/11 η εταιρεία ενημέρωνε τους εργαζόμενους πως έως τις 18:00 σήμερα 4/11 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) θα έχουν ενημερωθεί για το εάν παραμένουν ή όχι στην εταιρεία.
«Σε μια προσπάθεια να θέσουμε το Twitter σε ένα υγιές μονοπάτι, θα πρέπει να περάσουμε από τη δύσκολη διαδικασία μείωσης της παγκόσμιας εργατικής μας δύναμης την Παρασκευή» αναφέρει το σχετικό email που εστάλη στους εργαζόμενους, στο οποίο και επισημαίνεται πως για τον λόγο αυτό τα γραφεία της εταιρείας θα παραμείνουν κλειστά και θα ανασταλεί η πρόσβαση σε αυτά προκειμένου «να βοηθήσουμε στην ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των συστημάτων του Twitter και των δεδομένων των πελατών».

Ενημέρωση με mail

Βάσει της σχετικής ενημέρωσης, οι υπάλληλοι που θα συνεχίσουν κανονικά να εργάζονται, θα ειδοποιηθούν και αυτοί μέσω mail, ενώ όσοι απολυθούν, θα ενημερωθούν και αυτοί για το ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα που θα κάνουν.
Η κοινοποίηση των απολύσεων μέσω mail έρχεται να επιβεβαιώσει το σκηνικό χάους που επικρατεί στην εταιρεία από την ημέρα που ανέλαβε τον έλεγχο της ο Elon Musk, ο οποίος από την αρχή έκανε λόγο για την ανάγκη περικοπών χιλιάδων θέσεων εργασίας, τη στιγμή που άφηνε τελείως θολό το τοπίο αναφορικά με τα σχέδια του για την επόμενη ημέρα του εξαιρετικά δημοφιλούς social media.

Περιμένοντας την απόλυση

Ορισμένοι υπάλληλοι του Twitter σταμάτησαν να δέχονται κλήσεις ή να απαντούν σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από πελάτες που τους ζητούσαν πληροφορίες, επειδή δεν γνώριζαν αν εξακολουθούν να έχουν δουλειά, δήλωσε ένας υπάλληλος στο Reuters.
Άλλοι έκαναν αγώνα δρόμου για να προλάβουν τις προθεσμίες μέχρι την Παρασκευή, οπότε και περίμεναν να πέσει το τσεκούρι, δήλωσε άλλος υπάλληλος.
Μια διευθύντρια έγραψε στο Twitter μια φωτογραφία της που την έδειχνε να κοιμάται στο πάτωμα του γραφείου μέσα σε έναν ασημένιο υπνόσακο.
Ενώ κάποιοι ανησυχούσαν για τα ετήσια μπόνους ή για το πώς θα ειδοποιούνταν για τις απολύσεις, άλλοι έσπευσαν να υποβάλουν αίτηση για θέσεις εργασίας σε άλλες εταιρείες.
Οι διεθνείς εργαζόμενοι ανησυχούσαν για την κατάσταση της βίζας τους.
Ένας εργαζόμενος ζήτησε συμβουλές στο Blind σχετικά με το αν άξιζε να αναφέρουν το Twitter στο βιογραφικό τους.
Οι εργαζόμενοι που μίλησαν στο Reuters δήλωσαν ότι μαθαίνουν για τις αλλαγές στην εταιρεία τους παρατηρώντας τα ημερολόγια εργασίας τους και τα στιγμιότυπα οθόνης των συζητήσεων από τους διευθυντές, όχι από την επίσημη επικοινωνία του Musk ή άλλων διευθυντών.
Ένας εργαζόμενος επιβεβαίωσε ότι οι “ημέρες ανάπαυσης”, οι οποίες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς ημέρες ρεπό σε όλη την εταιρεία, έχουν αφαιρεθεί από τα ημερολόγια για το υπόλοιπο του έτους.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ