Υπερδιπλάσια η χρήση της Ρεβυθούσας για εγχώρια αγορά και εξαγωγές φυσικού αερίου – Πολυεργαλείο για την ενεργειακή επάρκεια Ελλάδας και ΝΑ Ευρώπης

Σε “πολυεργαλείο” για τη διασφάλιση της ενεργειακής τροφοδοσίας της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και για την επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου σε νέες περιοχές και κλάδους αναδεικνύεται ο Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Ρεβυθούσας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, οι παραδόσεις ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα ήταν εφέτος μέχρι τον Αύγουστο 63% υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι (ειδικά τον Αύγουστο ήταν 154% περισσότερες σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα) και το πλήθος των φορτίων υπερδιπλάσιο (+145%).

Η αύξηση της δραστηριότητας στη Ρεβυθούσα καλύπτει το κενό που δημιουργεί η μείωση των παραλαβών από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Turkstream, που καλύπτουν εφέτος (στοιχεία οκταμήνου) το 18 % της αγοράς έναντι 45 % πέρυσι αλλά και την αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές φυσικού αερίου σε χώρες της περιοχής, όπως η Βουλγαρία, στις οποίες η Gazprom διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα, πρόσβαση στη Ρεβυθούσα για προμήθεια αερίου έχουν ζητήσει εκτός από τη Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ουκρανία.

Ο εφοδιασμός της αγοράς με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο εξασφαλίζει τη διαφοροποίηση των πηγών και οδών προμήθειας που αποτελούν τα βασικά στοιχεία της ασφάλειας εφοδιασμού.

Παράλληλα, οι νέες επενδύσεις που υλοποιούνται ή προγραμματίζονται στο Σταθμό παρέχουν νέες δυνατότητες προμήθειας και χρήσης του καυσίμου.

Πρόκειται συγκεκριμένα για:

-Τον σταθμό φόρτωσης βυτιοφόρων που εγκαινιάστηκε την περασμένη Τετάρτη. Η μεταφορά ΥΦΑ με βυτία παρέχει τη δυνατότητα τροφοδοσίας καταναλωτών που δεν έχουν πρόσβαση στο υφιστάμενο δίκτυο φυσικού αερίου. Η Δυτική Μακεδονία και βιομηχανικοί καταναλωτές θα είναι οι πρώτοι πελάτες της νέας υπηρεσίας.

-Τη νέα πλωτή δεξαμενή ΥΦΑ που έχει εγκατασταθεί πλησίον της Ρεβυθούσας, με την οποία αυξήθηκε η αποθηκευτική ικανότητα του Σταθμού, από 225.000 κυβικά μέτρα (που ήταν η χωρητικότητα των υφιστάμενων τριών δεξαμενών) σε περισσότερα από 365.000 κυβικά μέτρα. Επίσης αυξήθηκε η ευελιξία ως προς τη δυνατότητα υποδοχής των διαθέσιμων φορτίων ΥΦΑ. Η πρόσθετη χωρητικότητα δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής αλλά όπως ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλι κατά τα εγκαίνια του σταθμού φόρτωσης, το πλοίο θα ανεφοδιαστεί πλήρως τις επόμενες ημέρες για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού.

-Την προβλήτα φόρτωσης μικρών πλοίων μεταφοράς ΥΦΑ που εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει το 2024. Τα πλοία αυτά θα μπορούν να ανεφοδιάζουν άλλα πλοία που χρησιμοποιούν για καύσιμο ΥΦΑ ή δεξαμενές ΥΦΑ που σχεδιάζεται να κατασκευαστούν σε λιμάνια (έχουν γίνει μελέτες για τον Πειραιά, το Ηράκλειο και την Ηγουμενίτσα) για τον εφοδιασμό πλοίων ή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και τοπικών αστικών δικτύων.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Η στιγμή που η Ράνια Τζίμα «κατάπιε τη γλώσσα της» με τον Στέφανο Κασσελάκη (vid)

Δείτε τι συνέβη στον τηλεοπτικό αέρα του Mega Channel...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...