Τραπεζικός τρόμος και πανικός στις ΗΠΑ

Υπό τον φόβο ενός διευρυμένου bank run που θα προκαλέσει συστημικό κίνδυνο οι περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών και τη Federal Reserve να προχωρήσουν σε ένα καθεστώς γενικευμένης ασφάλισης των καταθέσεων για σημαντικό χρονικό διάστημα ενόψει των προβλημάτων που εντοπίστηκαν με εμβληματική την περίπτωση της Silicon Valley Bank όπου μεγάλο μέρος των καταθέσεών τους ήταν ανασφάλιστο.
Να σημειωθεί ότι το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ ασφαλίζει καταθέσεις έως 250.000 δολ.  για ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ανά τραπαζικό ίδρυμα.

Το αίτημα

Μία ομάδα από αμερικανικές τράπεζες μεσαίου μεγέθους ζήτησε από τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές να επεκτείνουν την ασφάλιση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) σε όλες τις καταθέσεις για τα επόμενα δύο χρόνια, υποστηρίζοντας ότι είναι αναγκαία η εγγύηση για να αποφευχθεί μία μαζική εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες.
«Μία τέτοια κίνηση θα ανακόψει άμεσα την έξοδο των καταθέσεων από τις μικρότερες τράπεζες, θα σταθεροποιήσει το τραπεζικό σύστημα και θα περιορίσει σημαντικά την πιθανότητα περισσότερων τραπεζικών καταρρεύσεων», αναφέρει η Ένωση Τραπεζών Μεσαίου Μεγέθους σε επιστολή που έστειλε στις ρυθμιστικές αρχές.
«Παρά τη συνολική ευρωστία και ασφάλεια του τραπεζικού κλάδου, η εμπιστοσύνη έχει διαβρωθεί σε όλες εκτός από τις μεγαλύτερες τράπεζες.
Η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό μας σύστημα στο σύνολό του πρέπει να αποκατασταθεί αμέσως», αναφέρεται στην επιστολή που απέστειλαν στο οικονομικό επιτελείο και τις εποπτικές αρχές μαζί με την επισήμανση ότι η φυγή των καταθέσεων θα επιταχυνθεί σε περίπτωση πτώχευσης μιας άλλης τράπεζας.

Mόνο εάν…

Η ένωση επικαλέστηκε τις δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών Janet Yelln ότι τα στηρίγματα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέχρι στιγμής θα προστατεύσουν τις ανασφάλιστες καταθέσεις μόνο εάν οι ρυθμιστικές αρχές το θεωρήσουν «αναγκαίο για την προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος».
Αυτή είναι μια κατηγορία που δεν είναι πιθανό να περιλαμβάνει τις μικρότερες τράπεζες που εκπροσωπούνται από την ένωση.
Το διευρυμένο ασφαλιστικό πρόγραμμα θα πρέπει να το πληρώσουν οι ίδιες οι τράπεζες αυξάνοντας την εκτίμηση για την ασφάλιση καταθέσεων στους πιστωτικούς ομίλους που επιλέγουν να συμμετάσχουν σε αυξημένη ασφαλιστική κάλυψη, προτείνει η ένωση.

H επιστολή

Η επιστολή εστάλη στην Yellen, στην FDIC και στην Federal Reserve
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Wally Adeyemo δήλωσε την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2023 ότι, με βάση τις συζητήσεις που είχαν οι ρυθμιστικές αρχές με τραπεζικά στελέχη, οι καταθέσεις σε μικρές και μεσαίες τράπεζες σε όλη τη χώρα άρχισαν να σταθεροποιούνται.
Ο Brent Tjarks, εκπρόσωπος της ένωσης τραπεζών που συνέταξαν αυτή την επιστολή, αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η ομάδα του περιλαμβάνει τράπεζες με ενεργητικό που φτάνει τα 100 δισ. δολάρια και υπάρχουν τουλάχιστον 110 μέλη σε αυτή την ομάδα.
Η ένωση αυτή είναι επίσης μία από τις ομάδες που άσκησαν πίεση υπέρ της χαλάρωσης ορισμένων από τις αυστηρές ρυθμίσεις που επέβαλε ο νόμος Dodd-Frank στις μικρότερες τράπεζες .
«Είναι επιτακτική ανάγκη να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των καταθετών προτού μια άλλη τράπεζα πτωχεύσει, αποφεύγοντας τον πανικό και μια περαιτέρω κρίση.
Ενώ το κόστος της ασφάλισης των καταθέσεων δεν είναι ασήμαντο, η πιθανότητα να χρειαστεί είναι πολύ, πολύ μικρότερη εάν όλες οι καταθέσεις είναι προσωρινά ασφαλισμένες
», καταλήγει η επιστολή.

Το backstop που ετοιμάζουν Fed και η FDIC

Η Fed και η FDIC συζητούν τη δημιουργία ενός μηχανισμού πιστωτικών διευκολύνσεων (backstop) για να καταστήσουν τις καταθέσεις της SVB ασφαλείς και να αποτρέψουν τους φόβους μετάδοσης της κρίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023.
Ένας τρόπος με τον οποίο θα παρέμβουν οι ρυθμιστικές αρχές θα ήταν να δημιουργήσουν ένα backstop για ανασφάλιστες καταθέσεις στη Silicon Valley Bank, χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα που έχουν με βάση τη Federal Deposit Insurance Act (την νομοθετική πράξη που διέπει την ασφάλεια των καταθέσεων), σύμφωνα με την πηγή.
Η Fed, στο πλαίσιο αυτό, έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει μια τέτοια κίνηση, με την επίκληση του «συστημικού κινδύνου» προκειμένου να λάβει εξαιρετικά μέτρα για να προλάβει την εξάπλωση της κρίσης στο υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα..
Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε επίσης να τονώσει την εμπιστοσύνη σε παρόμοια ιδρύματα με την SVB και την αποφυγή της μαζικής απόσυρσης των καταθέσεων από αυτές

Η επίκληση του συστημικού κινδυνου

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας, αν και το FDIC ασφαλίζει τραπεζικές καταθέσεις έως και 250.000 δολ, μια διάταξη μπορεί να τους δώσει την εξουσία να προστατεύουν και τις ανασφάλιστες καταθέσεις εάν επικαλεσθούν το επιχείρημα ότι τυχόν αποτυχία θα αποτελούσε συστημικό κίνδυνο για το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Σε αυτήν την περίπτωση, οι ανασφάλιστες καταθέσεις θα μπορούσαν να καλυφθούν από ένα ταμείο, το οποίο χρηματοδοτείται τακτικά από τις τράπεζες των ΗΠΑ.
Πριν συμβεί αυτό, η ετυμηγορία συστημικού κινδύνου πρέπει να εγκριθεί με ψήφους δύο τρίτων του Συμβουλίου των Διοικητών της Fed και του συμβουλίου της FDIC μαζί με την Υπουργό Οικονομικών Janet Yellen.
Δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση, αλλά οι συζητήσεις αντικατοπτρίζουν την ανησυχία για τις παράπλευρες ζημίες από την κατάρρευση της SVB και τον αγώνα των αρχών να ανταποκριθούν εν μέσω περιορισμών στις εξουσίες τους μετά τις τα σχέδια διάσωσης του 2008.

c2eb07df2b01f45be46f20552538d610_XL.jpg

Στο στόχαστρο η Fed

Η γερουσιαστής Elizabeth Warren και πρώην επικεφαλής των δημοκρατικών στη Βουλη των Αντιπροσώπων επέκρινε με ιδιαίτερη σφοδρότητα τον Πρόεδρο της Federal Reserve Jerome Powell για τον χειρισμό του στην οικονομία την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023.
«Οι απόψεις μου για τον Jerome Powell είναι γνωστές σε αυτό το σημείο
Έχει να κάνει δύο δουλειές.
Το ένα είναι να ασχολείται με τη νομισματική πολιτική.
Το άλλο είναι να ασκεί τον εποπτικό του ρόλο.
Έχει αποτύχει και στα δύο», δήλωσε η Elizabeth Warren κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο NBC.

Η απορρύθμιση και τα επιτόκια

Η Fed αναμένεται να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα παρά την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα που οδήγησε στην κατάρρευση δύο τραπεζών.
Η γερουσιαστής της Μασαχουσέτης, ζήτησε αυστηρότερους κανονισμούς στον τραπεζικό τομέα και επέκρινε επίσης τον Powell για την απορρύθμιση στον τραπεζικό κλάδο που συνέβη υπό την ηγεσία του, συμπεριλαμβανομένης της άρσης των μέτρων που περιλαμβάνονται στον νόμο Dodd-Frank, νομοθεσία που θεσπίστηκε το 2010 ως απάντηση στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Ο Powell «πήρε ένα φλογοβόλο και έκαψε τους κανονισμούς (για τον τραπεζικό τομέα)», δήλωσε η Warren στην εκπομπή «This Week» του ABC.
Είναι τέτοιες κινήσεις είναι αυτές που την οδήγησαν να αντιταχθεί στην υποψηφιότητα του Powell στη Fed, επισήμανε
«Ο Jerome Powell έχει πει ότι το μόνο που επιθυμεί να κάνει είναι να ελαφρύνει τους κανονισμούς για τις τράπεζες.
Εναντιώθηκα να αναλάβει Πρόεδρος της Federal Reserve Bank ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο.
Δηλωσα ότι ήταν ένας επικίνδυνος άνθρωπος σε αυτή τη θέση», υπογράμμισε.

Σε κίνδυνο 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας

H Warren, ο οποίος εδώ και πολύ καιρό αντιτίθεται στην κυβερνητική παρέμβαση που βοηθά τις μεγάλες επιχειρήσεις σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων και του εργατικού δυναμικού της χώρας, επέκρινε επίσης τον Powell ότι θυσίασε την απασχόληση στις ΗΠΑ en εν όψει της καταπολέμησης του πληθωρισμού.
«Αυτό που προσπαθεί να κάνει– και το είπε αρκετά ρητά είναι ότι προσπαθούν ουσιαστικά να επιβραδύνουν την οικονομία έτσι ώστε (αυτό είναι, σύμφωνα με την εκτίμηση της ίδιας της Fed) – 2 εκατομμύρια άνθρωποι να χάσουν τις δουλειές τους.
Και πιστεύω ότι αυτό δεν πρέπει να κάνει ο πρόεδρος της Federal Reserve», επισήμανε
Όταν ρωτήθηκε εάν ο Πρόεδρος Joe Biden πρέπει να αντικαταστήσει τον Powell, η Warren σημείωσε με νόημα:
«Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να είναι πρόεδρος της Federal Reserve».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ