Σταϊκούρας στον Αυτιά προς τραπεζίτες: «10 μέρες προθεσμία να μειώστε τα επιτόκια δανεισμού, αυξήστε τα επιτόκια καταθέσεων»

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά το Σάββατο (03/12), έστειλε ένα ιδιότυπο τελεσίγραφο διάρκειας 10 ημερών στους τραπεζίτες, προτρέποντάς τους να μειώσουν τα επιτόκια δανεισμού και να αυξήσουν «γενναία», όπως χαρακτηριστικά είπε, τα επιτόκια καταθέσεων.

Συγκεκριμένα, σε σχετική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε: «Το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων είναι 0,05% σταθερό. Το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 0,26% και είναι 4,86%, απαράδεκτο. Θα πρέπει να κάνουν αύξηση επιτοκίων καταθέσεων άμεσα και σημαντικά, και να μειώσουν το επιτόκιο στα νέα δάνεια». Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός απάντησε ότι οι επικεφαλής των τραπεζών είπαν ότι θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση στη συνάντηση που είχαν. «Επιδιώκουμε αυτό να γίνει άμεσα και γενναία, όχι αύξηση 0,01%… Σε 10 μέρες έχουμε ξανά συνάντηση. Για εμένα αυτά εξαντλούνται σε διάστημα 10 ημερών. Υπάρχουν τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα, όχι οι συστημικές τράπεζες, με πολύ υψηλότερο επιτόκιο καταθέσεων».

Τι είπε για τα «κόκκινα δάνεια»
Ο Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε και για τα δάνεια, τονίζοντας ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος αναφορικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Όπως ανέφερε, έχουν μειωθεί τα επιτόκια του εξωδικαστικού ενώ αποσαφήνισε ότι όλα τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο γίνονται δεκτά στον μηχανισμό. Πρόσθεσε, επίσης, ότι συζητείται με τους διαχειριστές δάνειων και τις τράπεζες να αξιολογηθεί η δυνατότητα και ενήμεροι δανειολήπτες να μπορούν να μπουν στον μηχανισμό.

Πάντως, για τα «κόκκινα δάνεια», ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι αναμένει πρόταση από τις τράπεζες σε δύο εβδομάδες, που θα αφορά στους ευάλωτους ενήμερους δανειολήπτες, και επεσήμανε ότι οι όποιες ρυθμίσεις θα πρέπει να είναι χωρις δημοσιονομικό κόστος και να σέβονται τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες. «Θέλουμε πρόταση που το κόστος να το επωμιστούν οι τράπεζες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Τα μέτρα στήριξης των πολιτών για το 2023
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε και μέτρα στήριξης των πολιτών για το 2023.

Αυτά, όπως είπε, είναι τα εξής:

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες, δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και αφορά σε εκατομμύρια συμπατριώτες μας. Πρόκειται για ποσό 1,24 δισ. ευρώ, με το οποίο οι πολίτες θα καλύψουν μέρος των αυξημένων αναγκών που πρόεκυψαν από τον πληθωρισμό.
Μόνιμη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% στοιχίζει άλλα 800 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό. Καμιά άλλη χώρα δεν έχει μόνιμες μειώσεις φόρων το 2023.
Αυξάνονται μόνιμα οι συντάξεις κατά 7,75% σε κάποιους συνταξιούχους και κάποιοι θα πάρουν και τα 250 ευρώ της επιταγής.
Μόνιμη παρέμβαση στους δημόσιους υπαλλήλους με κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και του 1%.
Συνέχιση βοήθειας στους λογαριασμούς ρεύματος έως τον Αύγουστο με τον τρέχοντα μηχανισμό και ό,τι άλλο προκύψει από τον δημοσιονομικό χώρο του 2023.
Επιταγή ακρίβειας 500 εκατ. ευρώ – θα την πιστωθούν οι πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ