Σοκ στην ελληνική κοινωνία: Έρχεται καταιγίδα πλειστηριασμών

Με συντριπτική πλειοψηφία, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, και σε χρόνο ρεκόρ, επέλυσε το ζήτημα που είχε δημιουργηθεί με τους διαχειριστές των κόκκινων δανείων, κρίνοντας πως η ισχύουσα νομοθεσία τους επιτρέπει διαδικαστικές ενέργειες, με άλλα λόγια, να μετέχουν σε πράξεις πλειστηριασμών.

Η απόφαση ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία 59 ψήφων υπέρ έναντι 9 κατά, και η απόφαση αναμένεται να καθαρογραφεί προσεχώς, προκειμένου να καταστεί γνωστό το πλήρες σκεπτικό της και για να παράγει ουσιαστικές έννομες συνέπειες, δηλαδή να εφαρμοστεί.

Μιλώντας στο OPEN ο Αλέξης Μητρόπουλος τόνισε ότι είναι «ατυχής ημέρα για τη Δικαιοσύνη και αποφράδα μέρα για τους δανειολήπτες. Τα funds και οι servicers έχουν το 82% των κόκκινων ενυπόθηκων δανείων. Η δε απόφαση του Αρείου Πάγου -όπως είπε-αν ισχύει, ανατρέπει δική του προηγούμενη 822/22 και η κυβέρνηση πρέπει να την κρατήσει ανενεργή και να υπάρξει πολιτική παρέμβαση γιατί θα έχουμε τσουνάμι πλειστηριασμών».

ΙΝΚΑ: Να προσφύγουν στους πρωτοδίκες οι δανειολήπτες
Μιλώντας στο OPEN ο Αλέξης Αλεξόπουλος, δικηγόρος ΙΝΚΑ τόνισε ότι «εάν η απόφαση ήταν διαφορετική θα ήταν υποχρεωμένα τα ίδια τα funds με εταιρικό κεφάλαιο 100, 100 μετοχές των 100 ευρώ και μπαίνουν να εκπλειστηριάσουν περιουσίες δισεκατομμυρίων να εμφανιστούν εδώ και να δούμε ποιοι είναι. Το μόνο πια που μένει στους δανειολήπτες σε όλη την Ελλάδα είναι να προσφύγουν στους φυσικούς τους δικαστές, στους πρωτοδίκες και να ζητήσουν την ακύρωση απέναντι στην αυθαιρεσίας των funds και των servicers. Η Ολομέλεια επέλεξε να νομιμοποιήσει τα funds ώστε να παίρνουν ουσιαστικό δίκιο από τον έναν νόμο και τυπικό από τον άλλον. Αφορολόγητο από του νόμο του 2003 και πλειστηριασμούς από το 2015. Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ. Αυτοί που έκαναν πλειστηριασμούς ήταν χωρίς νομιμοποίηση, ήταν παράνομοι και αν ήταν αλλιώς η απόφαση θα ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν προτάσεις στους δανειολήπτες. Ο εξωδικαστικός είναι μια φενάκη. Μια κοροϊδία. Καλώ τους δανειολήπτες και τους λέω να μην πιστεύουν όσα λέγονται προεκλογικά».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ