Σε αυξήσεις επιτοκίων – σοκ έως 5% θα προχωρήσει η ΕΚΤ

Τα επιτόκια θα πρέπει να κινηθούν σε “περιοριστικό έδαφος” για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο.
Αυτό ανέφερε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Isabel Schnabel, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος μιας πολιτικής υπερβολικής αντίδρασης της ΕΚΤ “εξακολουθεί να είναι περιορισμένος, καθώς τα πραγματικά επιτόκια είναι ακόμη πολύ χαμηλά”.
Μετά από μια σειρά τεσσάρων αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ, η Schnabel δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα κάνει “ό,τι είναι απαραίτητο” για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2%.
Επανέλαβε τη θέση της προέδρου της ΕΚΤ Christine Lagarde, η οποία δήλωσε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν “για ένα χρονικό διάστημα”.
“Σύμφωνα με την εκτίμησή μας, το επιτόκιο αυτό βρίσκεται σε περιοριστικό έδαφος – δηλαδή πάνω από το ουδέτερο επιτόκιο – ακόμη και αν το ακριβές επίπεδο είναι ακόμη άγνωστο”, δήλωσε η Schnabel.
Με την κεντρική τράπεζα να δείχνει τώρα ένα τελικό επιτόκιο υψηλότερο από ό,τι ανέμεναν πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά, η “επίτευξη συναίνεσης” σχετικά με τα επόμενα βήματα “σίγουρα δεν θα γίνει ευκολότερη”, δήλωσε η Schabel.

Υποτιμήθηκε ο πληθωρισμός

Η υπεύθυνη χάραξης πολιτικής δήλωσε ότι η ΕΚΤ υποτίμησε την επιμονή του πληθωρισμού νωρίτερα, “και αρχικά δεν έλαβε αρκετά σοβαρά υπόψη της τα σημάδια υψηλότερου πληθωρισμού”, καθώς περιστρεφόταν από μια φάση όπου ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός ήταν ο κύριος κίνδυνος και η αβεβαιότητα που σχετιζόταν με την πανδημία σκίαζε τις αποφάσεις πολιτικής.
“Υπήρχε η ανησυχία ότι η πρόωρη δράση της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να ωθήσει άσκοπα την οικονομία σε μια νέα ύφεση”, είπε.
“Πολλοί άνθρωποι” υποτίμησαν την άνοδο των τιμών καθώς τα μέτρα Covid-19 εξασθένησαν, δήλωσε η Schnabel.
“Πίστευαν ότι οι διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού θα επιλύονταν πιο γρήγορα.
Αλλά αυτό πήρε πολύ περισσότερο χρόνο από ό,τι αναμενόταν”.
Οι προβλέψεις της ΕΚΤ προβλέπουν πληθωρισμό “αισθητά” πάνω από το 2% για μια παρατεταμένη περίοδο που πιθανόν να διαρκέσει μέχρι το 2025.

Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας

Επίσης, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Pierre Wunsch δήλωσε στη βελγική εφημερίδα L’Echo ότι “η συναίνεση είναι πολύ σαφής” εντός της κεντρικής τράπεζας:
“Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι να έχουμε μια νομισματική πολιτική που να είναι αρκετά αυστηρή ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα επιστρέψουμε σχετικά γρήγορα στον στόχο μας για πληθωρισμό 2%”.
“Είμαι πολύ άνετος με το μήνυμα που έδωσε η Lagarde, το οποίο αντανακλά πολύ καλά τη σκέψη της μεγάλης πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου, ότι θα πρέπει να περιμένουμε αρκετές ακόμη αυξήσεις επιτοκίων”, πρόσθεσε.

Είμαστε μόνο στα “μισά” των αυξήσεων

Το μέλος του συμβουλίου καθορισμού των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Klaas Knot πιστεύει ότι αυτή μόλις έχει περάσει το μισό του κύκλου σύσφιξης και πρέπει να είναι “μέσα στο παιχνίδι για μεγάλο χρονικό διάστημα” για να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό.
Μετά από μια δεκαετία επιθετικής χαλάρωσης, το 2022 ήταν το έτος κατά το οποίο πολλές κορυφαίες κεντρικές τράπεζες άρχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια ως απάντηση στην άνοδο των τιμών.
Η ΕΚΤ αύξησε το κόστος δανεισμού κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, καλύπτοντας το έτος με την τέταρτη κατά σειρά αύξησή του, για να αφήσει το επιτόκιο καταθέσεων αναφοράς της στο 2%.
Ο Klaas Knot, επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας και ένας από τους πιο “επιθετικούς” εισηγητές του διοικητικού συμβουλίου, δήλωσε στους Financial Times ότι, με πέντε συνεδριάσεις πολιτικής από τώρα έως τον Ιούλιο του 2023, η ΕΚΤ θα επιτύχει “έναν αρκετά αξιοπρεπή ρυθμό σύσφιξης” μέσω αυξήσεων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τους επόμενους μήνες, προτού το κόστος δανεισμού κορυφωθεί τελικά μέχρι το καλοκαίρι.
Στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή έφτασε στο υψηλό ρεκόρ του 10,6% το έτος έως τον Οκτώβριο – περισσότερο από πέντε φορές τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.
Στην Ολλανδία, ο πληθωρισμός ήταν ακόμη υψηλότερος, κορυφώθηκε στο 17,1% τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, η ανάπτυξη στο μπλοκ έχει σταματήσει, με αποτέλεσμα οι κεντρικοί τραπεζίτες να αντιμετωπίζουν μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της καταπολέμησης του πληθωρισμού και της επιδείνωσης της επιβράδυνσης.
“Ο κίνδυνος να κάνουμε πολύ λίγα εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος”, δήλωσε ο Knot.
“Βρισκόμαστε μόλις στην αρχή του δεύτερου μισού”.
Το να αποφασίσει πότε έχει σφίξει αρκετά την πολιτική της θα είναι η “κύρια πρόκληση” για την ΕΚΤ το επόμενο έτος.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...