Οι αλλαγές που πυροδοτούν στον κλάδο έργα 10 δισ. ευρώ και η θέση της Intrakat

Την δημιουργία μιας ηγέτιδας δύναμης στον κατασκευαστικό κλάδο προωθεί με μεθοδικές κινήσεις η διοίκηση της Intrakat, διεκδικώντας με αξιώσεις σημαντικό μερίδιο της πίτας των έργων αξίας 10 δισ. ευρώ που αναμένεται να βγουν μέχρι και το 2022. Μια εταιρεία που πλέον «γράφει» τη νέα της πορεία, την οποία σκιαγραφεί στο Liberal o Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, Πέτρος Σουρέτης με πυλώνες ανάπτυξης την Ενέργεια, τα ΣΔΙΤ και Δημόσια Έργα αλλά και στοχευμένο real estate.

Συνέντευξη στον Θανάση Μαυρίδη και την Αντιόπη Σχοινά

Έχοντας υλοποιήσει το μεγαλύτερο ιδιωτικό έργο των τελευταίων ετών στην Ελλάδα (Fraport), μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα για την συνεργασία σας στην επόμενη μέρα των επενδύσεων αυτών στην Ελλάδα; Πέρα από την Fraport και με βάση την εμπειρία σας με ποιες άλλες αντίστοιχα εταιρείες θεωρείτε ότι υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας και για τι είδους έργα;

Είμαστε υπερήφανοι που ολοκληρώσαμε αυτό το σύνθετο και σημαντικό έργο αποδεικνύοντας σε διεθνές επίπεδο ότι η Intrakat ως EPC contractor μπορεί και είναι έτοιμη να ανταπεξέλθει σε προκλήσεις και να πετύχει συνεργασίες με Διεθνείς Ομίλους. Θεωρούμε ότι η συνεργασία μας αυτή με την Fraport θα δώσει σύντομα και νέες συνεργασίες στον τομέα αεροπορικών υποδομών. Η προσοχή μας πλέον έχει στραφεί στο μεγαλύτερο έργο το «Ελληνικό». Ολοκληρώνοντας μια μεγάλη φάση κατεδαφίσεων, είμαστε έτοιμοι και θέλουμε να συμβάλουμε ουσιαστικά στην επιτυχία αυτού του μεγάλου εγχειρήματος.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο, θεωρείτε ότι τα έργα που έρχονται θα υπαγορεύσουν νέες συμμαχίες, μετοχικές συνεργασίες η ακόμη και συγχωνεύσεις; Αν αυτό συμβεί η Intrakat θα είναι παρούσα και με ποιες προϋποθέσεις;

Τα έργα που φαίνονται να έρχονται δημιουργούν στην αγορά νέες προοπτικές. Ζούμε σε μια περίοδο που προμηνύει έκρηξη στην κατασκευαστική δραστηριότητα. Η υπουργία Καραμανλή έρχεται να ωριμάσει μεγάλα έργα Δημόσιων υποδομών και ΣΔΙΤ στην επόμενη τριετία που θα ξεπεράσουν τα 10 δισ.

Αυτό θα πυροδοτήσει αλλαγές στον κλάδο. Η κατάσταση είναι δυναμική και είμαστε ανοιχτοί στις προκλήσεις με σαφή στρατηγική.

Τι μερίδιο διεκδικείται από όλα αυτά τα έργα αντικειμενικά; Ποια είναι η προσδοκία σας από όλη αυτή την πίτα;

Η Intrakat διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία, γνώση και εμπειρία ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις ένα σημαντικό ποσοστό των έργων που αναμένονται στο επόμενο διάστημα. Σήμερα το ανεκτέλεστο μας ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ. Εφόσον προχωρήσουν τα έργα των 10 δισ. που προανέφερα, αναμένουμε έως το τέλος του 2022 το ανεκτέλεστό μας να διαμορφωθεί σε πάνω από 1 δισ. Ανεκτέλεστο το οποίο θα προέλθει από Δημόσια Έργα, ΣΔΙΤ, Παραχωρήσεις αλλά και από την Ενέργεια και το Περιβάλλον.

Οι στρατηγικές συμμαχίες και συνεργασίες μπορεί να αφορούν και μεγάλους ξένους  κατασκευαστικούς ομίλους και τι ρόλο θεωρείτε ότι θα διαδραματίσουν στην πίτα των 50 δισ. ευρώ που αφορά σε έργα υποδομών και ΣΔΙΤ;

Στην κατασκευαστική αγορά της Ελλάδας η παρουσία ξένων ομίλων είναι ισχνή και αφορά μόνο σε έργα που έχουν σημαντικές χρηματοοικονομικές απαιτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι το δυναμικό των Ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών είναι πολύ ανταγωνιστικό και τα χαμηλά περιθώρια κέρδους στα έργα δεν επέτρεψαν την δραστηριοποίηση ξένων κατασκευαστικών ομίλων στη χώρα μας. Όμως η εμφάνιση πολλών και μεγάλων έργων παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ με ανάγκη συμβολής σημαντικών ιδίων και δανειακών κεφαλαίων θα δώσει περιθώρια στη συμμετοχή ξένων ομίλων.

Η Intrakat όπως και οι περισσότερες από τις μεγάλες κατασκευαστικές είναι σε φάση διερεύνησης στρατηγικών συνεργασιών.

Προαναγγείλατε συγχωνεύσεις και συνεργασίες στις οποίες είστε ήδη σε συζητήσεις και καταστήσατε σαφές ότι η Intrakat αλλάζει και μετεξελίσσεται σε κάτι μεγαλύτερο. Τι ορίζοντα υλοποίησης αυτής της στρατηγικής δίνετε;

Το 2022 φιλοδοξούμε ότι η Intrakat θα έχει ολοκληρώσει το μετασχηματισμό σε μια νέα εταιρεία που θα έχει στόχο το σχεδιασμό και ανάπτυξη προϊόντων τεχνογνωσίας της ώστε να κεφαλαιοποιήσει την υπεραξία που θα προκύψει προς όφελος των μετόχων της.

Οι συγχωνεύσεις αφορούν μόνο εταιρείες που ήδη έχετε μετοχική σχέση ή περνούν μέσα και από εξαγορές; Σε τι κλάδους θεωρείτε ότι χρειάζεστε ενίσχυση και από πού μπορούν να προκύψουν συνέργειες;

Όπως σας είπα, το περιβάλλον είναι δυναμικό και η ΙNTRAKAT θα βασιστεί σε 4 πυλώνες ανάπτυξης

α) Δημόσια έργα υποδομών

β) Έργα παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ

γ) Ενέργεια και περιβάλλον

δ) Στοχευμένο real estate

Από πλευράς τεχνογνωσίας, γνώσης και εμπειρίας, ο Όμιλός μας, πλέον, διαθέτει το κατάλληλο δυναμικό και τις υποδομές για να καλύψει με επάρκεια τις ανάγκες που έρχονται.

Ο τομέας της ενέργειας όπου πρόσφατα ανακοινώσατε την συγχώνευση με την ΓΑΙΑ ΑΝΕΜΟΣ αποτελεί hot spot αυτή τη στιγμή στο σύνολο της αγοράς, ποιος είναι ο στόχος σας σε επίπεδο MW στο τέλος της 8 ετίας; Υπάρχουν διαθέσιμες προς εξαγορά εταιρείες που διαθέτουν άδειες ή προς αδειοδότηση τέτοια έργα; Ο εσωτερικός ανταγωνισμός αλλά και οι μεγάλοι παίκτες του εξωτερικού που έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους το τελευταίο διάστημα διαμορφώνουν ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Πώς θα υπερκεράσετε τις δυσκολίες που θέτει ο ανταγωνισμός; Μέσω συμμαχιών και από που αναμένονται αυτές;

Αποφασίστηκε η συγχώνευση με τη ΓΑΙΑ, μια εταιρεία την οποία γνωρίζαμε λόγω συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και των νέων τεχνολογιών. Το σημαντικότερο πλέον είναι ότι η ΙNTRAKAT απέκτησε μια ομάδα 30 ατόμων με υψηλή τεχνογνωσία και εμπειρία στον τομέα σχεδιασμού, κατασκευής και λειτουργίας ενεργειακών και περιβαλλοντικών turn Key projects.

Σήμερα έχουμε έτοιμα προς κατασκευή 93MW και έως το 2024 θα είναι έτοιμα προς κατασκευή 200 MW φωτοβολταϊκά πάρκα και 200 MW αιολικά. Μετά το 2024 θα είναι διαθέσιμα προς κατασκευή ένα pipeline έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 600MW.

Οι στρατηγικές συνεργασίες με διεθνείς επενδυτές στον τομέα της ενέργειας, είναι απαραίτητες και υπάρχουν σχετικές διεργασίες. Όσον αφορά στον ανταγωνισμό φαίνεται ότι το περιβάλλον των ΑΠΕ έχει αλλάξει. Οι υπεραξίες του παρελθόντος δεν υπάρχουν ενώ γίνεται μια στροφή προς τις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας μέσω ΑΠΕ. Όπως σας είπα, εμείς εστιάζουμε στο σχεδιασμό-υλοποίηση και λειτουργία ενεργειακών και περιβαλλοντικών έργων. Θεωρούμε ότι στον τομέα αυτό έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα.

Μιλήσατε στην πρόσφατη παρουσίαση σας για διεθνή κεφάλαια και επενδυτές. Σκέφτεστε να βγείτε στην αγορά με κάποιο ομόλογο; Ποιες θα είναι οι γραμμές χρηματοδότησης  που θα υποστηρίξουν το πλάνο σας;

Δεδομένης της πολύ καλής συγκυρίας της αγοράς, όλα τα γνωστά εργαλεία μόχλευσης και άντλησης χρηματοδότησης μελετούνται. Τόσο τα έργα ΣΔΙΤ, παραχωρήσεων όσο και τα ενεργειακά έργα απαιτούν σημαντικά ίδια και δανειακά κεφάλαια.

Το πολύ θετικό για την ΙΝTRAKAT είναι ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τις ελληνικές τράπεζες και από ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επενδυτικά fund που βρίσκουν την ελληνική προοπτική ενδιαφέρουσα για επενδυτικά προϊόντα στην ενέργεια, στα ΣΔΙΤ και στο real estate σε υποδομές τουρισμού. Στο τέλος του 2021 όλα αυτά θα έχουν δρομολογηθεί.

Σε ποια μεγάλα έργα υποδομών, ανάπλασης η ΣΔΙΤ θέλετε να είναι παρούσα η Intrakat και πως θεωρείτε ότι αυτά θα επηρεάσουν την αγορά εν γένει;

Στα δημόσια και έργα ΣΔΙΤ, η INTRAKAT θα συμμετάσχει ανταγωνιστικά σε όσα από αυτά αφορούν δημόσιες υποδομές, υπηρεσίες και έργα υψηλής τεχνολογίας όπως smart solution, δίκτυα ΝGA κ.λ.π. Πιστεύω ότι για ακόμα μια φορά η κατασκευαστική δραστηριότητα θα γίνει το μέσο που θα διοχετεύσει τα διαθέσιμα κεφάλαια στήριξης από Recovery Fund και νέα ΕΣΠΑ στην αγορά ώστε να αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης.

Στο real estate τι στόχους έχετε και ποια είναι η δραστηριοποίηση σας έως σήμερα;

Στο real estate ο προσανατολισμός μας αλλά και η εστίαση του ομίλου, αφορά σε τουριστικά ακίνητα κυρίως σε δύο περιοχές. Στην Αττική γιατί οι αξίες παραμένουν σταθερές και στη Μύκονο γιατί υπάρχουν τεράστιες υπεραξίες.

Ειδικότερα στην Αττική επενδύσαμε στον τουριστικό ξενοδοχειακό τομέα, όπως το διατηρητέο κτίριο στην οδό Κολοκοτρώνη, το οποίο κατασκευάζεται από την Intrakat και αναμένεται έως το τέλος του έτους να λειτουργήσει ως 5* boutique ξενοδοχείο και εστιατόριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα είναι το πρώτο παγκοσμίως ξενοδοχείο και εστιατόριο που θα λειτουργήσει με το brand name Xenodocheio Milos.

Στη Μύκονο, στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 αναμένεται να ξεκινήσει την λειτουργία του το πολυτελές θέρετρο που αναπτύσσει ο Όμιλος μας, σε έκταση 100 στρεμμάτων δυτικά από την παραλία Καλό Λιβάδι.

Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ, ενώ το project αναπτύσεται από την INTRADEVELOPMENT, κατασκευάζεται από την INTRAKAT και θα λειτουργήσει υπό την αιγίδα της London Regional Hotels βασιζόμενο στη μεγάλη εμπειρία τους από την διαχείριση πολυτελών ξενοδοχείων στην Ευρώπη και την Αμερική.

Πού στηρίζεται η μέχρι τώρα πορεία σας, ποια είναι η σχέση σας με τον Δημήτρη Κούτρα; 

Πάντα πίστευα ότι η πραγματική επιτυχία πρέπει να βασισθεί στην συνέπεια, στην πολύ δουλειά και στο καλό ανθρώπινο δυναμικό.

Επενδύσαμε σε όλα αυτά αλλά το κυριότερο είναι ότι πάντα είχαμε την υποστήριξη του Ομίλου Intracom.

Όσον αφορά τον Δημήτρη Κούτρα Πρόεδρο της Intrakat η σχέση ήταν και είναι σχέση εμπιστοσύνης, εκτίμησης και συνεργασίας.

Για όλους εμάς που ξεκινήσαμε από εργοτάξια η προσωπικότητα του Δημήτρη Κούτρα αποτέλεσε το status quo της κατασκευαστικής αγοράς αφού δημιούργησε τον μεγαλύτερο Κατασκευαστικό Όμιλο της χώρας και έβαλε την προσωπική του σφραγίδα στα μεγαλύτερα και καινοτόμα δημόσια έργα και παραχωρήσεις.

Έχουμε να κάνουμε πολλά και ενδιαφέρονται πράγματα μαζί.

Η γενικότερη πορεία Intracom και Intralot θα επηρεάσει την πορεία της Intrakat;

Η μεγαλύτερη τύχη μου ήταν το 2003 όταν σε ηλικία 33 ετών βρέθηκα κοντά στον Πρόεδρο κ. Σωκράτη Κόκκαλη ο οποίος με τίμησε με την εμπιστοσύνη του.

Η επιχειρηματική ωριμότητα που απόκτησα δίπλα του ήταν μοναδική. Ήταν πάντα και είναι το απόλυτο πρακτικό, λογικό, καινοτόμο και επιχειρηματικό μυαλό.

Όπως καταλαβαίνετε έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στις ενέργειες του θεωρώ ότι οι σχεδιασμοί και οι στρατηγικές τόσο της Intrakat όσο και όλων των εταιριών του Ομίλου θα στεφθούν με απόλυτη επιτυχία πολύ σύντομα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....