«Ξαναμοιράζεται» ο τραπεζικός χάρτης στις ΗΠΑ – Όσο μαίνεται η τραπεζική κρίση κάποιοι κερδίζουν…

Η τραπεζική κρίση που έπληξε τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ άφησε σε μεγάλο βαθμό αλώβητα τα πιο ισχυρά ιδρύματα της Wall Street, και οι επιπτώσεις μπορεί τελικά να ωφελήσουν τους μεγαλύτερους παίκτες.
Αφού η ξαφνική κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SIVB) και της Signature Bank (SBNY) ταρακούνησε τις αγορές, η αντίληψη ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες είναι “πολύ μεγάλες για να αποτύχουν” φαίνεται ότι τις καθιστά πιο ελκυστικές για τους πελάτες που αναζητούν ασφάλεια.
“Νομίζω ότι αυτό είναι ένα φυσικό είδος μετάβασης και οι μεγαλύτερες τράπεζες θα μπορούσαν να είναι οι φυσικοί δικαιούχοι”, δήλωσε ο Michael Arone, επικεφαλής επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής για την US SPDR Business της State Street Global Advisors.
“Υπάρχει μια αντιληπτή ασφάλεια γύρω από τη μετακίνηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων.
Τώρα, αν είναι πραγματική ή όχι, νομίζω ότι θα το μάθουμε.
Αλλά νομίζω ότι υπάρχει αυτή η αντιληπτή ασφάλεια της μετακίνησης προς τα πάνω όσον αφορά τις καταθέσεις σε αυτές τις μεγαλύτερες τράπεζες”.
Ενώ οι περιφερειακές τράπεζες όπως η First Republic (FRC) και η PacWest Bancorp (PACW) μάχονται με τη μείωση των καταθέσεων, οι μεγαλύτερες αντίστοιχες τράπεζες όπως η JPMorgan (JPM), η Citigroup (C), η Wells Fargo (WFC) και η Bank of America (BAC) είδαν τις καταθέσεις να αυξάνονται κατακόρυφα.
Οι τραπεζικές μετοχές έχουν δεχθεί πλήγμα σε όλους τους τομείς, αλλά οι μετοχές των μεγάλων τραπεζών παρέμειναν σχετικά ανθεκτικές σε σύγκριση με τις μετοχές των περιφερειακών τραπεζών, οι οποίες εξακολουθούν να υφίστανται το κύριο βάρος των πωλήσεων.
Τον τελευταίο μήνα, η μετοχή της JPMorgan υποχώρησε κατά 6,6%, η Citigroup κατά 10,9% και η Wells Fargo κατά 17,5%, καθώς οι επενδυτές παρέμειναν ανήσυχοι σχετικά με τη ρευστότητα.
Παράλληλα, η μετοχή της First Republic Bank σημείωσε πτώση 86,7%, ενώ οι περιφερειακές τράπεζες Zions Bancorp (ZION), PacWest και Western Alliance (WAL) υπέστησαν πτώση 35,7%, 59,9% και 51,3% αντίστοιχα, εν μέσω φόβων μετάδοσης.

1_110.JPG

“Βρισκόμαστε πραγματικά σε ένα σταυροδρόμι στον τραπεζικό κλάδο

Η εύνοια των μεγάλων τραπεζών θυμίζει κατά κάποιο τρόπο τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και του 2009, με 11 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας να σπεύδουν να σταθεροποιήσουν την First Republic με μια εισροή μετρητών ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το 2008, ήταν η αγορά της Bear Stearns και της Washington Mutual από την JPMorgan Chase που βοήθησε την επενδυτική τράπεζα να γίνει η δύναμη που είναι σήμερα.
Οι ειδικοί λένε ότι οι πρόσφατες κρίσεις θα αλλάξουν πιθανότατα το τραπεζικό τοπίο για άλλη μια φορά.
“Ο σημερινός κλυδωνισμός έχει δημιουργήσει πολλές αμφιβολίες για τις μικρές και περιφερειακές τράπεζες και θα ήταν τραγωδία αν αυτές οι τράπεζες εξαφανίζονταν”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Tassat, Kevin Greene.
Ο Greene προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να κινηθούν προς ένα τραπεζικό μοντέλο παρόμοιο με το ευρωπαϊκό σύστημα, το οποίο έχει λιγότερους θεσμούς μεταξύ άλλων διαφορών, λέγοντας ότι αυτό το μοντέλο “έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι καλό όσον αφορά την παραγωγικότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την καινοτομία”.
Ο Greene τόνισε επίσης ότι ο αριθμός των μικρών και μεσαίων τραπεζών που λειτουργούν σε όλες τις ΗΠΑ κοντά σε μικρές επιχειρήσεις και δανειολήπτες είναι “η δύναμη της αμερικανικής οικονομίας” και πρέπει να διατηρηθεί.
Σε κάθε περίπτωση, η αυξανόμενη επιρροή των μεγάλων τραπεζών είχε ήδη ξεκινήσει πριν από την πτώχευση της Silicon Valley Bank.
Σύμφωνα με τον Stephen Biggar, διευθυντή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Argus Research, ο αριθμός των εμπορικών τραπεζών που είναι ασφαλισμένες με FDIC στις ΗΠΑ μειώθηκε περισσότερο από το μισό σε λιγότερο από 30 χρόνια, από 10.000 τράπεζες στις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε 4.700 σήμερα.
“Η ενοποίηση των τραπεζών ήταν ένα θέμα”, δήλωσε ο Biggar.
“Νομίζω ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί.
Οι μικρές θα γίνουν μικρότερες οι μεγάλες θα γίνουν μεγαλύτερες.
Το ενδιαφέρον είναι ότι θα ελπίζατε επίσης να γίνονται πιο ασφαλείς όσο μεγαλύτερες γίνονται”.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...