Ξανά στις αγορές η Ελλάδα με νέο 10ετές ομόλογο – Έχει εκτοξευθεί το κόστος δανεισμού της χώρας

Την ανάγκη άμεσης ρευστότητας από τις αγορές φαίνεται πως έχει το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο έχει κατεβάσει αισθητά τον πήχη των νέων εκδόσεων ομολόγων για το 2023, θέτοντας στα 7 δισ. ευρώ τον επιδιωκόμενο στόχο άντλησης κεφαλαίων.

Τα άκρως «τσουχτερά» επιτόκια της αγοράς ομολόγων ωθούν το Ελληνικό Δημόσιο να αλλάξει ρότα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και να προσφύγει πιο δυναμικά σε άλλες χρηματοδοτικές πηγές για να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το «μαξιλάρι» ρευστότητας. Υπό αυτό το πρίσμα και βάσει των εκτιμήσεων της JP Morgan, η Ελλάδα θα βγει στις αγορές τον Ιανουάριο του 2023 με την έκδοση ενός νέου 10ετούς ομολόγου, αντλώντας ένα ποσό κοντά στα 8 δισ. ευρώ. Σημείο «κλειδί» αποτελεί, κυρίως, το επιτόκιο που θα προσφέρουν οι αγορές στη χώρα μας για να δανειστεί, καθώς τους τελευταίους μήνες έχει εκτοξευθεί το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, η οποία αντλεί ρευστότητα από τις αγορές με δυσθεώρητα επιτόκια.

Στη στρατηγική του ΟΔΔΗΧ για το 2023 περιλαμβάνεται η έκδοση «πράσινου» ομολόγου, που αναμένεται να εκδοθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και να έχει μέση προς μεγάλη διάρκεια. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η έκδοση θα πρέπει να έχει ύψος τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, καθώς το νέο ομόλογο προορίζεται να αποτελέσει έναν νέο τίτλο αναφοράς, για να ακολουθήσουν και άλλες «πράσινες» εκδόσεις στο μέλλον. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ανάλυσή της JP Morgan, νέες εκδόσεις ομολόγων στις αρχές του 2023 θα πραγματοποιήσει η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, εκτιμώντας ότι η προσφορά ομολόγων στην ευρωζώνη θα υπερβεί τα 100 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.

ΠΗΓΗnewsbreak.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ