Μπαράζ εκθέσεων και συνεδριάσεων για την ελληνική οικονομία που καταρρέει – Αγωνία για τον πληθωρισμό

Μέσα σε ένα περιβάλλον υψηλής γεωπολιτικής έντασης η οποία συντηρεί τις τιμές της ενέργειας σε υψηλά επίπεδα, έντονων πληθωριστικών πιέσεων αλλά και αύξησης των επιτοκίων δανεισμού, η κυβέρνηση παραμένει σε πλήρη εγρήγορση προκειμένου να καθορίσει τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που έχει μπροστά της. Από αυτή την εβδομάδα σειρά εκθέσεων αλλά και συναντήσεων αναμένεται να κρίνουν ζητήματα που σχετίζονται τόσο με την πορεία της ελληνικής οικονομίας όσο και των αποφάσεων που θα ληφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα σύμφωνα με όσα γράφει η Ραλλού Αλεξοπούλου στη naftemporiki.gr.

Εντός της εβδομάδας θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση των θεσμών για τη 13η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας ενώ προς τα τέλη της εβδομάδας θα βρίσκονται στο Παρίσι τόσο οι υπουργοί Οικονομικών όσο και οι κεντρικοί τραπεζίτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. για την άτυπη συνεδρίαση των Eurogroup και Ecofin. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η άτυπη συνάντηση που θα έχει δια ζώσης, για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στην Γαλλική πρωτεύουσα την ερχόμενη Πέμπτη.

Την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η 13η έκθεση των θεσμών για την Ελλάδα στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας (πιθανόν και η προτελευταία αξιολόγηση πριν την απόφαση εξόδου της χώρας). Μία έκθεση η οποία αν και σε γενικές γραμμές εκτιμάται ότι θα είναι θετική, θα φανεί η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ESM για τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η Ελλάδα, την πορεία των μεταρρυθμίσεων αλλά και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, θα υπάρξει και μια εικόνα για τα σχέδια της κυβέρνησης στο σκέλος των φοροελαφρύνσεων που έχει προαναγγείλει ή είναι υπό εξέταση. Επειδή όμως οι αβεβαιότητες είναι πλέον μεγάλες, πολλά θα εξαρτηθούν από τυχόν αστερίσκους που μπορεί να περιλαμβάνει η έκθεση. Αν και η συγκεκριμένη έκθεση των θεσμών δεν συνδέεται με την εκταμίευση κάποιας δόσης, ωστόσο θα δώσει ένα σήμα προς τις διεθνείς αγορές, σε μια περίοδο συνεχιζόμενης ανόδου των επιτοκίων δανεισμού.

Mία μέρα μετά, στις 24 του μηνός, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα συναντηθεί στο Παρίσι όπως ανακοινωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ κα. Κριστίν Λαγκάρντ, μέσω του λογαριασμού της στο Twitter. «Αυτή είναι η πρώτη συνάντηση αυτοπροσώπως για μεγάλο χρονικό διάστημα και μια ευκαιρία να συζητήσουμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων». Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν η πορεία του πληθωρισμού και σειρά ακόμα ζητημάτων που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή οικονομία.

Στις 25 και 26 του μηνός οι υπουργοί Οικονομικών θα βρεθούν στο Παρίσι για την άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup και του Εcofin, παρουσία και όλων των διοικητών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών. Μια συνεδρίαση στην οποία αναμένεται να κυριαρχήσει η εκρηκτική άνοδος του πληθωρισμού, με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών πρόσφατα να δηλώνει ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Ειδικά για την Ελλάδα δεν αποκλείεται να έχουμε την οριστική απόφαση για να προχωρήσει η διαδικασία εξόφλησης του ΔΝΤ καθώς η ελληνική πλευρά έχει υποβάλει εδώ και καιρό το σχετικό αίτημα. Ωστόσο θα πρέπει να δοθεί η τελική έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο του ESM/EFSF για να προχωρήσει η διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας έχει δηλώσει ότι η αποπληρωμή του ΔΝΤ θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαρτίου.

Έως το τέλος του μήνα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο και το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης. Βάσει της συγκεκριμένης έκθεσης θα ληφθεί και η απόφαση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 3,56 δισ. ευρώ.

Επειδή όμως τα μέτωπα είναι πολλά με επίκεντρο τη συνεχιζόμενη άνοδο του πληθωρισμού, η οποία οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται όχι μόνο στο πεδίο των μέτρων στήριξης αλλά και γενικότερα της οικονομικής πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Πολλές από τις αποφάσεις που θα ληφθούν θα καθοριστούν κι από :

· Τα στοιχεία που θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ στις 4 Μαρτίου για την πορεία αύξηση του ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και κατά συνέπεια για το σύνολο του προηγούμενου έτους.

· Τις κατευθύνσεις που θα λάβουν τα κράτη-μέλη από την Κομισιόν για τη σύνταξη των Μεσοπρόθεσμων Προγραμμάτων Δημοσιονομικής Στρατηγικής για τα έτη 2023-2026, στις αρχές Μαρτίου

· Τις αποφάσεις της ΕΚΤ στις 10 του ίδιου μήνα και ιδιαίτερα οι επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της τράπεζας για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, ειδικά στο σκέλος του πληθωρισμού. H συγκεκριμένη συνεδρίαση φαίνεται να έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα καθώς είναι πιθανό να υπάρξει απόφαση για παράταση του waiver-της ειδικής εξαίρεσης για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύησης για την παροχή ρευστότητας. Όπως έχει γράψει η Ναυτεμπορική», σύμφωνα με πηγές της ΕΚΤ αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η απόφαση, η παράταση του waiver θα εξεταστεί «εγκαίρως». Όπως άλλωστε έχει επισημάνει η πρόεδρος της ΕΚΤ κα. Κριστίν Λαγκάρντ στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου θα υπάρξει η απαιτούμενη «ευελιξία» στις επανεπενδύσεις του προγράμματος, όμως όλοι περιμένουν να δουν πώς ακριβώς θα «μεταφραστεί» η ευελιξία αυτή και πόση διάρκεια θα έχει.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....