Μία και μόνο συναλλαγή παραλίγο να προκαλέσει το παγκόσμιο κραχ με την Deutsche Bank

Μία και μόνο συναλλαγή στα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης της Deutsche Bank, υποψιάζονται οι αρχές ότι προκάλεσε το παγκόσμιο sell off την Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2023.
Πρόκειται για ένα στοίχημα ύψους περίπου 5 εκατ. ευρώ (5,4 εκατ. δολάρια) σε swaps που συνδέονται με το κατώτερο χρέος της γερμανικής τράπεζας, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, οι οποίες δήλωσαν ότι οι ρυθμιστικές αρχές έχουν μιλήσει με τους συμμετέχοντες στην αγορά για τη συναλλαγή.
Τα συμβόλαια μπορεί να είναι μη ρευστοποιήσιμα, οπότε ένα μόνο στοίχημα μπορεί να προκαλέσει μεγάλες κινήσεις.
Εκπρόσωπος της Deutsche Bank αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το sell off της 24ης Μαρτίου

Το υποτιθέμενο επακόλουθο αποτέλεσμα ήταν μια κατρακύλα που έστειλε τις τραπεζικές μετοχές σε πτώση, τα κρατικά ομόλογα υψηλότερα και τις τιμές των CDS για τις τράπεζες στα ύψη, μειώνοντας περίπου 1,6 δισ. ευρώ από την αγοραία αξία της Deutsche Bank και περισσότερα από 30 δισ. ευρώ από έναν δείκτη που παρακολουθεί τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι επενδυτές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού μετά την κατάρρευση αρκετών αμερικανικών τραπεζών και τη διάσωση της Credit Suisse, με την αγορά να αναζητά ενδείξεις για το κατά πόσον και άλλες τράπεζες θα αντιμετώπιζαν επίσης πιέσεις.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες και οι ρυθμιστικές τους αρχές προσπάθησαν να τονίσουν ότι παρακολουθούν στενά τους κινδύνους -συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των επιτοκίων- και ότι ο κλάδος βρίσκεται σε υγιή βάση.
Εν μέσω της ανεπιθύμητης προσοχής, η γερμανική τράπεζα δημοσίευσε τη Δευτέρα μια παρουσίαση που αναφερόταν στο “καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο” καταθέσεων, βασικό σημείο εστίασης για τους επενδυτές μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.
Η Deutsche Bank και ο ευρύτερος δείκτης ανέκαμψαν τη Δευτέρα, εξαλείφοντας μέρος των απωλειών της Παρασκευής.
“Οι επενδυτές βλέπουν την Deutsche Bank ως ένα από τα ονόματα με υψηλότερο beta.
Οπότε σε περίπτωση που θέλετε να ποντάρετε γενικά ενάντια στο αδύναμο κλίμα, τότε αυτού του είδους τα ονόματα μπορεί να είναι ενδιαφέροντα”, δήλωσε η Suvi Platerink Kosonen, αναλυτής τραπεζικών πιστώσεων στην ING Groep NV.
Δεν είναι σαφές ποιος τοποθέτησε το σχετικό στοίχημα ή γιατί το έκανε.
Και δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις για κάτι κακόβουλο σχετικά με τη συναλλαγή.
Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι συναλλαγές έγιναν για σκοπούς αντιστάθμισης κινδύνου, δήλωσε μία πηγή του Bloomberg.
Υπάρχει επίσης μια συναλλαγή για τα πενταετή, ανώτερα συμβόλαια CDS της Deutsche Bank που εκτελέστηκε την Πέμπτη και προσέλκυσε την προσοχή.

Ανεπαρκής αγορά

Από τα συμβόλαια CDS της Deutsche Bank, τα πιο ενεργά διαπραγματεύσιμα ήταν τα πενταετή swaps σε δολάρια που συνδέονται με το ανώτερο χρέος της τράπεζας, με τουλάχιστον 51 εκατομμύρια δολάρια ονομαστικής αξίας τις δύο ημέρες μέχρι την Παρασκευή, σύμφωνα με τα στοιχεία της DTCC που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Ο αριθμός είναι πιθανώς υψηλότερος, δεδομένου ότι τα αναφερόμενα στοιχεία για μεμονωμένες συναλλαγές περιορίζονται σε περίπου 5 εκατ. δολάρια.
Αντίθετα, ο όγκος συναλλαγών για τα συμβόλαια σε ευρώ ανήλθε σε περίπου 12 εκατ. ευρώ σε όλα τα μέσα κατά την ίδια περίοδο.
Η αναζήτηση σκανδάλων υπογραμμίζει τη γενική έλλειψη διαφάνειας στην κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, την οποία επισήμανε την Τρίτη ο Andrea Enria, ο κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΚΤ για την εποπτεία.
Ζήτησε επίσης από τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές να εξετάσουν πιο προσεκτικά την αγορά CDS.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι η κορυφαία τραπεζική ρυθμιστική αρχή της Deutsche Bank, αλλά ο εν λόγω εποπτικός φορέας δεν επιβλέπει τις συναλλαγές τίτλων, πράγμα που σημαίνει ότι η επιδίωξη τυχόν παρατυπιών είναι αρμοδιότητα των ρυθμιστικών αρχών της αγοράς.
“Υπάρχουν αγορές όπως αυτές των CDS, οι οποίες είναι πολύ αδιαφανείς, πολύ ρηχές, πολύ μη ρευστοποιήσιμες”, δήλωσε ο Enria σε συνέδριο που διοργάνωσε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
“Με λίγα εκατομμύρια, μπορείς να μετακινήσεις τα spreads των CDS” μιας μεγάλης τράπεζας “και να μολύνεις επίσης τις τιμές των μετοχών και ενδεχομένως και τις εκροές καταθέσεων”, είπε, χωρίς να κατονομάσει τράπεζες.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ