Η MYTILINEOS και η Statkraft υπογράφουν δεκαετή συμφωνία πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία

Η MYTILINEOS (RIC: MYTr.AT, Bloomberg: MYTIL.GA, ADR: MYTHY US) και η Statkraft, υπέγραψαν Σύμβαση Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPA) που θα παράγεται από τέσσερα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ιταλία.

Ειδικότερα, τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά πάρκα βρίσκονται στις περιοχές Emilia Romagna, Lazio και Campania, συνολικής δυναμικότητας 63 MW. Όλα τα έργα έχουν αναπτυχθεί και βρίσκονται επί του παρόντος σε φάση κατασκευής από την MYTILINEOS. Η Ημερομηνία Εμπορικής Εκμετάλλευσης (COD) για κάθε ένα από τα έργα αναμένεται σταδιακά κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 2023 και εντός του πρώτου τριμήνου του 2024.

Ο Νίκος Παπαπέτρου, Εκτελεστικός Διευθυντής M Renewables της MYTILINEOS δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με αυτή τη συναλλαγή στην Ιταλία με τη Statkraft, έναν από τους κορυφαίους αγοραστές PPA στην Ευρώπη, καθώς αυτή η συμφωνία είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην στρατηγική μας φιλοδοξία μας να συμβάλουμε στην ενεργειακή μετάβαση στη χώρα. Η Ιταλία γίνεται πλέον μία ώριμη αγορά PPAs με πληθώρα επιλογών που κυμαίνονται από μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έως μεγάλες και μικρότερες τοπικές επιχειρήσεις.»

Η «πράσινη» ενέργεια θα παράξει περισσότερες από 105,8 GWh, περιορίζοντας περισσότερους από 56.000 τόνους εκπομπών CO2 ετησίως-το αντίστοιχο απομάκρυνσης 95.000 αυτοκινήτων από τους δρόμους, υποστηρίζοντας τις δεσμεύσεις της Ιταλίας για καθαρή ενέργεια και συμβάλλοντας επίσης στην ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια της χώρας.

Η Statkraft θα χρησιμοποιήσει την  ενέργεια αυτή για να προσφέρει σε βιομηχανικές και εμπορικές εταιρείες εξατομικευμένες «πράσινες» λύσεις.  Η εταιρεία άλλωστε υποστηρίζει τους εταιρικούς πελάτες της περιορίζοντας τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών ενέργειας, μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα και βοηθώντας τους να επιτύχουν τους στόχους βιωσιμότητας και κλίματος που έχουν τεθεί.

Ο Gennaro Mathieu D’Annucci, επικεφαλής της Origination Italy and France, Statkraft, δήλωσε: «Ξεκινούμε με πολλή χαρά αυτή τη συνεργασία με την MYTILINEOS και επιβεβαιώνουμε τη φιλοδοξία μας να είμαστε βασικός παράγοντας στην ιταλική αγορά PPA με στρατηγικό ρόλο στη διευκόλυνση της μετάβασης προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και προς ένα βιώσιμο μέλλον».

Η Statkraft είναι μια νορβηγική κρατική εταιρεία που προσφέρει λύσεις PPA και διαχειρίζεται σημαντικούς κινδύνους αγοράς και λειτουργικούς κινδύνους που συνδέονται με τη μακροπρόθεσμη ανάκτηση ενέργειας από σταθμούς παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Επιπλέον, αναπτύσσει, λειτουργεί και εμπορεύεται υδροηλεκτρικούς σταθμούς, φωτοβολταϊκά πάρκα και αιολικά πάρκα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Η MYTILINEOS έχει ήδη καθιερωθεί στην Ιταλία, καθώς θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την Εταιρεία, τόσο για τα έργα παραγωγής ηλιακής ενέργειας, όσο και για έργα αποθήκευσης. Σήμερα κατασκευάζει 156 MW στην Ιταλία, εκ των οποίων τα 127MW αφορούν σε έργα ηλιακής ενέργειας και τα 31MW είναι έργα αποθήκευσης στο πλαίσιο Διαγωνισμού μονάδων Fast Reserve (ταχείας εφεδρικής δυναμικότητας). Από αυτά, 62 MW έχουν εξασφαλίσει Χρηματοπιστωτική Σύμβαση επί Διαφορών (CFD) εικοσαετίας με την Ιταλική κρατική εταιρεία GSE, με τιμή 65.17€/MWh, ενώ τα υπόλοιπα έργα θα έχουν PPA με την Statkraft. Η Εταιρεία διαθέτει ήδη στην χώρα χαρτοφυλάκιο 2GW το οποίο αναπτύσσεται και σχεδιάζει να προσθέσει ακόμη 1 GW μέσα στο 2023.

Η Εταιρεία υποστηρίζει το στρατηγικό σχέδιο απολιγνιτοποίησης της Ελλάδας και της Ιταλίας, με τρέχουσες και μελλοντικές επενδύσεις, ιδίως τώρα που οι τιμές της ενέργειας βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι L&B Partners & Our New Energy παρείχαν συμβουλευτική στην MYTILINEOS σχετικά με τη συγκεκριμένη συνεργασία.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Η στιγμή που η Ράνια Τζίμα «κατάπιε τη γλώσσα της» με τον Στέφανο Κασσελάκη (vid)

Δείτε τι συνέβη στον τηλεοπτικό αέρα του Mega Channel...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...