Η MYTILINEOS και η EDPR υπέγραψαν ένα αιολικό PPA 78 MW

 Η MYTILINEOS Energy & Metals (RIC: MYTr.AT, Bloomberg: MYTIL.GA, ADR: MYTHY US) και η EDP Renewables (“EDPR”) υπέγραψαν μία μακροπρόθεσμη Συμφωνία Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPA) για την «πράσινη» ενέργεια που θα παραχθεί από χαρτοφυλάκιο αιολικών έργων συνολικής ισχύος 78 MW.

Πρόκειται για τον πρώτο PPA της EDPR στην Ελλάδα, αλλά και το πρώτο για τη MYTILINEOS που αφορά σε ενέργεια που παράγεται από αιολικά έργα.  Η συμφωνία αυτή επιτρέπει στην EDP Renewables να επιταχύνει την ανάπτυξη αυτού του χαρτοφυλακίου, το οποίο αποτελείται από 3 αιολικά πάρκα:

•   23 MW στη Βοιωτία, Ελλάδα

•   21 MW στην Αχαΐα, Ελλάδα

•   35 MW στη Βοιωτία, Ελλάδα

Όλα τα αιολικά πάρκα αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2024 / 2025 και στο πλαίσιο αυτού του PPA αναμένεται να παράγουν ετησίως 232 GWh, που ισοδυναμούν με την κατανάλωση 60 χιλιάδων νοικοκυριών στην Ελλάδα και θα περιορίζουν περίπου 100 χιλιάδες τόνους εκπομπών CO2 ετησίως.

Η MYTILINEOS υποστηρίζει πλήρως το στρατηγικό σχέδιο της Ελλάδας για την απαλλαγή από εκπομπές άνθρακα και αναζητά ευκαιρίες για την εξασφάλιση «πράσινων» PPAs για το χαρτοφυλάκιό της  με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους τόσο για τις δικές της ανάγκες, όσο και για αυτές των επιχειρηματικών της εταίρων.

O Ιωάννης Καλαφατάς, Chief Executive Director του Κλάδου Ενέργειας της MYTILINEOS δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ενθουσιασμένοι για αυτή τη νέα συνεργασία με την  EDPR που σηματοδοτεί τον πρώτο της PPA στην Ελλάδα και ένα από τα πρώτα αιολικά PPA στη χώρα. Η  MYTILINEOS, δεσμεύεται να εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιό της με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές σε ανταγωνιστικές τιμές καθώς εξελίσσεται σε ένα ολοκληρωμένο utility ενέργειας σε διεθνές επίπεδο.»

Με αυτό το νέο χαρτοφυλάκιο, η EDPR έχει πλέον 11,2 GW από τα 20 GW που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του Επιχειρηματικού της Σχεδίου 2021-25. Η συναλλαγή αυτή επιτρέπει στην EDPR να επιτύχει περισσότερα από 3,6 GW από τον ευρωπαϊκό στόχο των 6,7 GW κατά την περίοδο 2021-25.

Ο Γενικός Διευθυντής της EDPR Ελλάδος, Διονύσιος Ανδρωνάς δήλωσε: «Αυτό το PPA αποτελεί ορόσημο για την επιχειρηματική μας δραστηριότητα και αποδεικνύει τη δέσμευσή μας τόσο στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, όσο και στην ελληνική αγορά. Είμαστε χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε με μία ανάλογη εταιρεία όπως η MYTILINEOS και θα συνεχίσουμε να αναζητούμε νέες ευκαιρίες για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών στην Ελλάδα και  για την παροχή λύσεων που προωθούν  την ενεργειακή μετάβαση.»

Η EDPR εισήλθε στην Ελλάδα το 2018 μέσω της εξαγοράς του αιολικού πάρκου Λιβαδιού, ενός ready-to-build έργου ισχύος 45 MW, που βρίσκεται κοντά στην πόλη της Μαλεσίνας, στην Κεντρική Ελλάδα. Το αιολικό πάρκο του Λιβαδιού ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2021 και έκτοτε η παραγόμενη ενέργεια είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει περισσότερα από 23.500 νοικοκυριά περιορίζοντας παράλληλα την εκπομπή περίπου 56 χιλιάδων τόνων CO2 ετησίως.

Η MYTILINEOS, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της, με τη συναλλαγή αυτή κάνει το πρώτο της βήμα για την ανάπτυξη ενός «πράσινου» χαρτοφυλακίου εφοδιασμού περισσότερων από 2GW συνδυάζοντας είτε «πράσινα» PPA με τρίτους, είτε ίδια περιουσιακά στοιχεία, στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...