Η νύχτα που απετράπη η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ για… 120 μέρες

Η διάσωση της First Republic Bank, ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεκίνησε την Τρίτη, 14 Μαρτίου 2023, με μια σειρά τηλεφωνικών κλήσεων μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Jerome Powell και της υπουργού Οικονομικών Janet Yellen.
Ο Dimon βρισκόταν στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών μέσω ενημέρωσης, και ήθελε να συζητήσει ορισμένα θέματα που αφορούσαν το τραπεζικό κεφάλαιο.
Το θέμα σύντομα στράφηκε στην τύχη της 14ης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας.
Οι μετοχές της τράπεζας από το Σαν Φρανσίσκο είχαν διολισθήσει από την περασμένη εβδομάδα, μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank με έδρα τη Σάντα Κλάρα, και η χρηματοδότηση ύψους 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την JPMorgan Chase και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα που ανακοινώθηκε το βράδυ της Κυριακής (12/3) δεν κατάφερε να μετριάσει την πίεση καθώς ξεκίνησε αυτή η εβδομάδα.
Η μετοχή σημείωσε πτώση 62% τη Δευτέρα (13/3).

Ο ρόλος του Dimon

Ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, ο πρόεδρος της Fed και ο υπουργός Οικονομικών άρχισαν να επεξεργάζονται ένα σχέδιο αποτροπής της κρίσης, με τη συμβολή μιας άλλης ισχυρής ρυθμιστικής αρχής: τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλισης Καταθέσεων Martin Gruenberg.
Η ιδέα τους; Η JPMorgan θα μπορούσε να δώσει στην First Republic κάποιες καταθέσεις.
Μια τέτοια εισροή θα μπορούσε να συμβάλει στην επίλυση μιας μεγάλης ανησυχίας.
Οι αναλήψεις καταθέσεων είναι αυτό που άσκησε πίεση στη Silicon Valley Bank και την έκανε αδύνατο να συνεχίσει να στέκεται μόνη της.
Την περασμένη εβδομάδα, οι πελάτες απέσυραν 42 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μία μόνο ημέρα, αφήνοντας την τράπεζα με αρνητικό υπόλοιπο μετρητών, και οι ρυθμιστικές αρχές ανέλαβαν την τράπεζα την Παρασκευή (10/3).
Η ανησυχία ήταν ότι το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και στην First Republic.

Ο συντονισμός

Την επόμενη ημέρα, ο Dimon μετέφερε αυτή την ιδέα σε μερικούς από τους συναδέλφους του.
Σε μια εκδήλωση του Bank Policy Institute, προσέγγισε άλλα στελέχη, συμπεριλαμβανομένης της διευθύνουσας συμβούλου της Citigroup, Jane Fraser, και σύντομα ακολούθησαν δεσμεύσεις για 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανασφάλιστες καταθέσεις από τη Citigroup, την Bank of America και την Wells Fargo.
Η JPMorgan συμφώνησε επίσης να βάλει 5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Μια εισροή 20 δισ. δολαρίων θεωρήθηκε αρκετή, αλλά οι τέσσερις αυτές τράπεζες αποφάσισαν να αναζητήσουν περισσότερα από μικρότερες τράπεζες την Τετάρτη και την Πέμπτη (15-16/3).
Η U.S. Bancorp, η Truist, η PNC, η State Street και η Bank of New York Mellon συμφώνησαν να καταθέσουν από 1 δισ. δολάρια.
Οι τελευταίες που προσχώρησαν ήταν η Goldman Sachs και η Morgan Stanley.
Η καθεμία τους συμφώνησε να καταθέσει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
“Ένα σωρό καταθέσεις εισέρρευσαν στις μεγάλες τράπεζες τις τελευταίες πέντε ημέρες”, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν τη συμφωνία.
“Πρόκειται ουσιαστικά για ανακύκλωση του κεφαλαίου”.

“Εθνικός ήρωας ο Dimon”

Η απόπειρα διάσωσης μιας από τις μεγαλύτερες περιφερειακές τράπεζες της χώρας τοποθετεί τον Dimon στο επίκεντρο μιας εθνικής τραπεζικής κρίσης για δεύτερη φορά μέσα σε 15 χρόνια.
Το 2008, ενήργησε δύο φορές για να συμβάλει στη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όταν η JPMorgan Chase αγόρασε τη νεοϋορκέζικη επενδυτική τράπεζα Bear Stearns τον Μάρτιο του ίδιου έτους, λαμβάνοντας ένα backstop 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, και στη συνέχεια την Washington Mutual του Σιάτλ τον Σεπτέμβριο του 2008.
Στην περίπτωση της Washington Mutual, η JPMorgan αγόρασε τις δραστηριότητές της μετά την κατάσχεση της τράπεζας του Σιάτλ από τις ρυθμιστικές αρχές.
Εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία της χώρας.
Οι δύο συμφωνίες μετέτρεψαν την JPMorgan στη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας από την μία ακτή στην άλλη και της παρείχαν ακόμη πιο ισχυρό αποτύπωμα στη Wall Street.
Την φόρτωσαν επίσης με χρόνια νομικών και ρυθμιστικών πονοκεφάλων.
Ο Dimon δήλωσε ότι αν μπορούσε να το ξανακάνει, δεν θα αγόραζε την Bear Stearns για τους λόγους αυτούς.
Η εισροή 30 δισ. δολαρίων που ανακοινώθηκε την Πέμπτη 16/3 ανέβασε τις μετοχές της First Republic, οι οποίες έκλεισαν την ημέρα με άνοδο 10%.
Ο Powell, η Yellen και ο Gruenberg ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους ότι “αυτή η επίδειξη υποστήριξης από μια ομάδα μεγάλων τραπεζών είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη και καταδεικνύει την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος”.
Η JPMorgan δεν λαμβάνει καμία ειδική ρύθμιση στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν.
“Οι καταθέσεις αυτές θα αντιμετωπιστούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα αντιμετωπιζόταν η μη ασφαλής κατάθεση οποιουδήποτε”.
Οι καταθέσεις πρέπει να παραμείνουν όμως στην First Republic για 120 ημέρες και να κερδίζουν τόκο με το ίδιο επιτόκιο των σημερινών καταθετών.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....