Δίκη κόλαφος στο Σικάγο για την JPMorgan: «Δράσατε ως εγκληματική επιχείρηση»

Ο πρώην επικεφαλής της επιχείρησης πολύτιμων μετάλλων JPMorgan Chase & Co. και ο κορυφαίος έμπορος χρυσού του καταδικάστηκαν στο Σικάγο με την κατηγορία ότι χειραγωγούσαν τις αγορές για χρόνια, δίνοντας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ μια νίκη στη μακρά καταστολή των πλαστών παραγγελιών «πλαστογράφησης», σύμφωνα με τον Δήμο Βερύκιο στο ieidiseis.gr.

Ο Μάικλ Νόβακ και ο Γκρεγκ Σμιθ κρίθηκαν ένοχοι την Τετάρτη από ομοσπονδιακό δικαστήριο μετά από δίκη τριών εβδομάδων και περισσότερες από οκτώ ημέρες διαβουλεύσεων. Οι εισαγγελείς παρουσίασαν στοιχεία που περιελάμβαναν λεπτομερή αρχεία συναλλαγών, αρχεία καταγραφής συνομιλιών και μαρτυρίες από πρώην συναδέλφους τους που «τράβηξαν την αυλαία» για το πώς ο Νόβακ και ο Σμιθ έκαναν πάνω-κάτω τις τιμές των πολύτιμων μετάλλων για κέρδος από το 2008 έως το 2016.

Ένας τρίτος κατηγορούμενος, ο Jeffrey Ruffo, ο οποίος ήταν πωλητής στο γραφείο πολύτιμων μετάλλων της τράπεζας, αθωώθηκε από τις κατηγορίες ότι συμμετείχε στη συνωμοσία.

Η υπόθεση ήταν η μεγαλύτερη μέχρι τώρα σε μια καταστολή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Ο Nowak, ο διευθύνων σύμβουλος που είναι υπεύθυνος για το γραφείο, και ο Smith, ο κορυφαίος έμπορος του, καταδικάστηκαν για απάτη, πλαστογράφηση, χειραγώγηση της αγοράς. Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι η επιχείρηση πολύτιμων μετάλλων στην JPMorgan λειτουργούσε ως εγκληματική επιχείρηση, αν και το δικαστήριο αθώωσε και τους τρεις άνδρες από μια ξεχωριστή κατηγορία εκβιασμού.

«Είχαν τη δύναμη να κινήσουν την αγορά, τη δύναμη να χειραγωγήσουν την παγκόσμια τιμή του χρυσού», είπε ο εισαγγελέας Άβι Πέρι κατά τη διάρκεια της τελευταίας συζήτησης.

Ο δικαστής του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ Έντμοντ Τσανγκ είπε ότι ο Νόβακ και ο Σμιθ θα καταδικαστούν τον επόμενο χρόνο. Καθένας αντιμετωπίζει δεκαετίες φυλάκισης, αν και μπορεί να είναι πολύ λιγότερες. Δύο έμποροι της Deutsche Bank AG που καταδικάστηκαν για πλαστογραφία το 2020 καταδικάστηκαν σε φυλάκιση ενός έτους.

«Αν και είμαστε ικανοποιημένοι που οι ένορκοι αθώωσαν τον κ. Nowak από εκβιασμό και συνωμοσία, είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι από την ετυμηγορία του ενόρκου συνολικά και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να δικαιώσουμε τα δικαιώματά του στο δικαστήριο», δήλωσε ο δικηγόρος του, David Meister με ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο δικηγόρος του Ruffo, Guy Petrillo, είπε σε ένα email: «Ο κ. Ο Ruffo, η οικογένειά του και εμείς πάντα πιστεύαμε στην αθωότητα του Jeff και είμαστε ευγνώμονες που αυτές οι ατυχείς κατηγορίες βρίσκονται τώρα πίσω του».

Η JPMorgan, η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, συμφώνησε το 2020 να πληρώσει 920 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει τους ισχυρισμούς του Υπουργείου Δικαιοσύνης για πλαστογράφηση εναντίον της, μακράν το μεγαλύτερο πρόστιμο από οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που κατηγορείται για χειραγώγηση της αγοράς από την οικονομική κρίση.

Με την ετυμηγορία της Τετάρτης, το υπουργείο Δικαιοσύνης εξασφάλισε καταδίκες 10 πρώην εμπόρων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Wall Street, συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan, Merrill Lynch & Co., Deutsche Bank AG, The Bank of Nova Scotia και Morgan Stanley, Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Kenneth A. Polite είπε σε δήλωσή του ο Jr.

«Η σημερινή καταδίκη καταδεικνύει ότι ανεξάρτητα από το πόσο περίπλοκο ή μακροχρόνιο είναι ένα σχέδιο, το FBI έχει δεσμευτεί να φέρει στη δικαιοσύνη όσους εμπλέκονται σε εγκλήματα όπως αυτό», δήλωσε ο Βοηθός Διευθυντής Luis Quesada του Τμήματος Εγκληματικών Ερευνών του FBI.

Η ποινική υπόθεση εναντίον ορισμένων από τους μεγαλύτερους παίκτες στις αγορές πολύτιμων μετάλλων παρακολουθήθηκε στενά. Η πλαστογράφηση έγινε παράνομη με την ψήφιση του νόμου Dodd-Frank το 2010.

«Είναι κάτι που έχει στο μυαλό πολλών ανθρώπων που συμμετείχαν στις αγορές πολύτιμων μετάλλων εκείνη τη στιγμή, και θα έλεγα ότι αυτή η ετυμηγορία κλείνει ένα κεφάλαιο», δήλωσε ο Phil Streible, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της Blue Line Futures. «Αυτό το είδος συνέβαινε για τουλάχιστον 15 χρόνια ή περισσότερο με ανθρώπους που περίμεναν τη δικαιοσύνη και ποτέ δεν πίστευα ότι θα έκλεινε ποτέ».

Ο Dennis Kelleher, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Better Markets, ενός οργανισμού που υποστηρίζει την αυστηρότερη χρηματοοικονομική ρύθμιση, είπε ότι η ετυμηγορία «θα πρέπει να σηματοδοτήσει στις μεγαλύτερες χρηματοοικονομικές εταιρείες και στελέχη της Wall Streetότι δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Οι πρωταγωνιστές μάρτυρες στην ποινική δίκη ήταν πρώην συνάδελφοι που δήλωσαν ότι συμμετείχαν στη δραστηριότητα πλαστογράφησης επί χρόνια. Οι έμποροι John Edmonds και Christian Trunz κατέθεσαν για χειραγώγηση της αγοράς και από τους τρεις κατηγορούμενους στην JPMorgan, ενώ ο έμπορος CoreyFlaum περιέγραψε παρόμοια συμπεριφορά όταν εργαζόταν με τους Smith και Ruffo στην Bear Stearns, προτού εξαγοραστεί από την JPMorgan το 2008.

Η υπόθεση JPMorgan δεν ήταν μια πλήρης νίκη για τους εισαγγελείς.

Και οι τρεις κατηγορούμενοι αθωώθηκαν για παραβίαση του νόμου περί επιρροής και διεφθαρμένων οργανισμών από τον εκβιαστή, έναν νόμο που χρησιμοποιείται συχνότερα κατά συμμοριών ή μαφιών. Οι ένορκοι δεν συμφώνησαν με τους ισχυρισμούς των εισαγγελέων ότι το γραφείο πολύτιμων μετάλλων της JPMorgan λειτουργούσε ως εγκληματική επιχείρηση. Κανένας μάρτυρας ή αρχεία καταγραφής συνομιλιών που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης δεν έδειξαν ότι οι κατηγορούμενοι συζητούσαν ανοιχτά την πρόθεσή τους να πλαστογραφήσουν.

Οι κατηγορίες για εκβιασμό αποτελούν επίσης μέρος της υπόθεσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης εναντίον του BillHwang, του οποίου η Archegos Capital Managementκατέρρευσε πέρυσι και στοίχισε στις τράπεζες δισεκατομμύρια.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....