Έκθεση ΟΟΣΑ – Μητσοτάκης: Η ελληνική οικονομία θετική έκπληξη της Ευρώπης

Η ελληνική οικονομία “αποδείχθηκε σε πολλά μέτωπα η θετική έκπληξη της Ευρώπης” τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του μετά την παρουσίαση της τακτικής έκθεση του ΟΟΣΑ «Economic Survey of Greece» από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Ματίας Κόρμαν (Mathias Cormann), η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα.

Ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον κ. Κόρμαν στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της υπογραφής μνημονίου κατανόησης για την ίδρυση ερευνητικού κέντρου του ΟΟΣΑ στην Κρήτη, με αντικείμενο τη διασύνδεση πληθυσμιακών και οικονομικών εξελίξεων, επισήμανε επίσης:

“Το συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι στη διάρκεια αυτών των εξαιρετικά ταραγμένων καιρών, αυτής της ταραγμένης περιόδου, η εθνική οικονομία, η ελληνική οικονομία ξεπέρασε τις προσδοκίες και τις ίδιες τις προβλέψεις που είχε κάνει ο Οργανισμός. Να θυμίσω ότι το 2021 πετύχαμε ανάπτυξη ύψους 8,4%, υπερδιπλάσια των αρχικών προβλέψεων, το τρίτο υψηλότερο στην ευρωζώνη. Το 2022 το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 5,5%, πάλι σχεδόν διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Και η δική μας εκτίμηση για το 2023 είναι ότι η ανάπτυξη θα είναι κοντύτερα στο 2% παρά στο 1%, ένα ποσοστό το οποίο -εφόσον επιβεβαιωθεί και πάλι- θα είναι τριπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου”.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε συνοπτικά στο έργο της κυβέρνησης και επισήμανε ότι η ανεργία υποχωρεί και υποχωρεί πολύ γρήγορα, αφού -όπως είπε- σχεδόν 300.000 νέες θέσεις εργασίας έχουν προστεθεί στον συνολικό αριθμό των Ελλήνων απασχολούμενων. Κάτι που σημαίνει-προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης- ότι ο δημόσιος πλούτος αυξάνεται αλλά και οι κοινωνικές αδικίες μειώνονται, και ότι η κεντρική πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης για λελογισμένες μειώσεις φόρων, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων, έφερε τελικά τα προβλεπόμενα αποτελέσματα.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα του δημοσίου χρέους της χώρας, είπε ότι η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή χώρα που μπόρεσε και αποκλιμάκωσε το δημόσιο χρέος της πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη με μια υποχώρηση η οποία ξεπερνά τις 35 μονάδες, ενώ παράλληλα αντιμετωπίστηκε ο μεγάλος αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό μας σύστημα.

“Από το 45% τον Ιούνιο του 2019, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό τον Σεπτέμβριο του 2022. Είναι τόσο εντυπωσιακή αυτή η βελτίωση που κανείς δεν μιλά σήμερα για προβλήματα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα” είπε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά “αντίθετα, συζητάμε προκλήσεις όπως η επέκταση της πιστωτικής πολιτικής των τραπεζών αλλά και ο τρόπος με τον οποίο οι τράπεζες θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές και θα αυξήσουν πια τα επιτόκια καταθέσεων, έτσι ώστε να δίνουν καλύτερες αποδόσεις στους καταθέτες. Δεν θα κάναμε αυτές τις συζητήσεις, σάς διαβεβαιώνω, πριν από κάποια χρόνια”.

Τόνισε την αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών που όπως είπε έχει ξεπεράσει το 40% από το 20% που βρισκόταν πριν από μια δεκαετία και σημείωσε ότι ‘είναι μια τεράστια αλλαγή του ίδιου του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας προς μια οικονομία -όπως εισηγείται και ο ΟΟΣΑ- πιο ανταγωνιστική, πιο καινοτόμα, πιο εξωστρεφή”.

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αυτή η πολιτική επιτρέπει στην κυβέρνηση να δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο και να τον επιστρέφει στοχευμένα, όπως εισηγείται πάντα και ο ΟΟΣΑ, και όχι οριζόντια, για να στηρίζει εκείνα τα κοινωνικά στρώματα που χρειάζονται μεγαλύτερη βοήθεια σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Μ. Κόρμαν: Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο σωστό δρόμο και πρέπει να παραμείνει έτσι

Από την πλευρά του, ο κ. Κόρμαν υπογράμμισε πως «η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο σωστό δρόμο και πρέπει να παραμείνει έτσι» αναφερόμενος στα ευρήματα της τακτικής έκθεσης του ΟΟΣΑ για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο ΓΓ του Οργανισμού συμπέρανε ότι οι διαθρωτικές αλλαγές των τελευταίων ετών έχουν καρποφορήσει δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στη ρωμαλέα, όπως τη χαρακτήρισε, ανάπτυξη, καθώς και στη σημαντική αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Ερευνητικό Κέντρο ΟΟΣΑ στην Κρήτη

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, το νέο κέντρο θα διοργανώνει κάθε χρόνο διεθνές συνέδριο για πληθυσμιακά ζητήματα, σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων και το Delphi Economic Forum.

Το μνημόνιο κατανόησης υπέγραψαν μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ματίας Κόρμαν, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου, του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ Γιώργου Πρεβελάκη και του Δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη.

Αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Κύριε Γενικέ Γραμματέα του ΟΟΣΑ, αγαπητέ Mathias, κύριε Αντιπρόεδρε, κύριοι Υπουργοί και Υφυπουργέ, αγαπητέ Δήμαρχε Χανίων.

Αγαπητέ Mathias σε καλωσορίζω και πάλι στην Αθήνα. Πριν από 18 μήνες θυμάμαι ότι μας τιμήσατε επιλέγοντας την Ελλάδα για την πρώτη επίσημη διμερή επίσκεψή σας αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας. Ήταν τότε που συζητήσαμε για πρώτη φορά την ιδέα να ιδρυθεί στην Ελλάδα, στην Κρήτη, ένα διεθνές ερευνητικό κέντρο του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια δημογραφική πρόκληση και τα φλέγοντα ζητήματα των μετακινήσεων των πληθυσμών.

Μεσολάβησε από τότε η συστηματική συνεργασία του Οργανισμού με την ελληνική ομάδα, υπό την καθοδήγηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, του κ. Πικραμμένου. Τα πορίσματά της τα εξετάσαμε από κοινού τον περασμένο Απρίλιο, στο Forum των Δελφών.

Και έτσι είχαμε την ευκαιρία πριν από λίγο να υπογράψουμε επίσημα την έναρξη αυτής της εξαιρετικά σημαντικής πρωτοβουλίας και για την πατρίδα μας, αλλά πιστεύω και για τον ΟΟΣΑ.

Θέλω να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τη συνέπειά σας στην προώθηση αυτής της ιδέας και στο πρόσωπό σας να ευχαριστήσω συνολικά τη Γραμματεία του ΟΟΣΑ για την εμπιστοσύνη που δείξατε στη χώρα μας.

Εμπιστοσύνη που πιστοποιεί άλλωστε και η φετινή έκθεση του Οργανισμού, για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Θα έχω την ευκαιρία στη συνέχεια να επανέλθω και στο ζήτημα αυτό.

Η σημερινή αυτή εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία ενός σημαντικού διεθνούς forum. Με αιχμή ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στρατηγικού χαρακτήρα για ολόκληρη την ανθρωπότητα: τον πληθυσμό. Ενώ η έδρα του στην πατρίδα μας και το όνομα του κέντρου, που θα φέρει το όνομα της Κρήτης, σηματοδοτεί και την υπερεθνική εμβέλειά του, καθώς βρίσκεται στην καρδιά της Μεσογείου ανάμεσα σε τρεις ηπείρους.

Επιπλέον, το πολύ σημαντικό μνημόνιο, το οποίο υπογράφηκε χθες ανάμεσα στο Δήμο Χανίων και στο Οικονομικό Forum των Δελφών, οπλίζουν με πρόσθετες οργανωτικές ικανότητες το νέο αυτό ερευνητικό κέντρο. Ώστε αυτός ο μοναδικός, ιστορικός και γεωγραφικός συμβολισμός του να συνδυάζεται στο εξής με την παραγωγή χρήσιμου, χειροπιαστού έργου για ολόκληρο τον πλανήτη.

Γιατί σε έναν τόσο διασυνδεδεμένο κόσμο οι οικονομίες των χωρών δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται πλέον ανεξάρτητα από τους πληθυσμούς τους. Ούτε και οι ισορροπίες των κοινωνιών μακριά από τις δημογραφικές διακυμάνσεις και τις μεγάλες πιέσεις για μετακινήσεις πληθυσμών. Πολύ περισσότερο όταν σε αυτή τη σύνθετη εξίσωση προστίθενται συνέχεια νέες παράμετροι.

Μας το δηλώνουν εμφατικά, άλλωστε, όσα πρωτόγνωρα βιώσαμε: η οικονομική κρίση, η ραγδαία κλιματική μεταβολή, η πανδημία του κορονοϊού, η ενεργειακή έκρηξη, ο πόλεμος με την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών, πολλές εκ των οποίων έχουν την αιτία τους είτε στην κλιματική αλλαγή, είτε σε συγκρούσεις, σε πολεμικές συγκρούσεις σε άλλες ηπείρους, είτε στα μεγάλα ζητήματα της παγκόσμιας οικονομικής ανισότητας. Όλα αυτά είναι τεράστιες νέες προκλήσεις, νέα στοιχήματα, τα οποία θέτουν η εποχή και ο πολιτισμός μας.

Ακριβώς όλα αυτά καλείται τώρα να τα εξετάσει, να τα ερευνά, αυτό το κέντρο της Κρήτης. Όχι μόνο καταγράφοντας εξελίξεις σε αριθμούς αλλά και ανιχνεύοντας λύσεις για τη σύγκλιση των οικονομικών και των κοινωνιών που θα βασίζονται στη συνεργασία.

‘Αλλωστε αυτός είναι και ο σκοπός που δηλώνει και ο ίδιος ο τίτλος του ΟΟΣΑ: συνεργασία για την κοινή ανάπτυξη. Και επιτρέψτε μου να κλείσω αυτή τη σύντομη εισαγωγή μου επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα μπορούσε, πιστεύω, αγαπητέ Mathias, να επιλεγεί καλύτερος τόπος για τη μελέτη των πληθυσμών από την Ελλάδα.

Είναι μία χώρα, κατ’ αρχάς, με μεγάλη μεταναστατευτική εμπειρία. Ας μην ξεχνάμε ότι πριν από 100 χρόνια, το 1922, υποδέχθηκε η ίδια παραπάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες από την ανατολή, για να αποκτήσει η ίδια στη συνέχεια μία τεράστια διασπορά σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Ενώ και σήμερα, βρίσκεται αντιμέτωπη με την πιο δραματική εκδοχή του φαινομένου, καθώς το μεταναστευτικό, εκτός από πεδίο άθλιας εμπορίας ανθρώπων, γίνεται συχνά και μοχλός κρατικών αλλά και πολιτικών σκοπιμοτήτων. Κάτι που οδηγεί την πατρίδα μας στο να προστατεύσει τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα, αλλά και καθημερινά να σώζει ζωές κατατρεγμένων.

Ειδικά η Κρήτη, ο τόπος μου, τα Χανιά, η πόλη μου, είναι ένα διαχρονικό σταυροδρόμι συνάντησης ανθρώπων και πολιτισμών. Αλλά και ένα διαρκές εργαστήριο ιδεών, με ιστορία, με ανθρωποκεντρικό πολιτισμό που χάνεται στα βάθη των αιώνων, που όμως μπορούν να δίνουν -πιστεύω- έναν πνευματικό τόνο σε κάθε μονοδιάστατη οικονομική ή τεχνοκρατική προσέγγιση. Να γιατί, αγαπητέ Mathias, η σημερινή πρωτοβουλία είναι πράγματι μοναδική και για την Ελλάδα και για τον ΟΟΣΑ».

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την παρουσίαση από τον κ. Cormann της τακτικής έκθεσης του ΟΟΣΑ «Economic Survey of Greece»:

«Ευχαριστώ Mathias, και ευχαριστούμε γι’ αυτήν την εμπεριστατωμένη ανάλυση της έκθεσης του ΟΟΣΑ με θέμα την ελληνική οικονομία.

Επισημάνατε σωστά εξ αρχής ότι το 2022 ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο έτος, το οποίο σφραγίστηκε από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση και το πληθωριστικό σοκ το οποίο προκάλεσε η απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ένα ενεργειακό πληθωριστικό σοκ το οποίο σας διαβεβαιώνω ότι το αισθάνθηκαν πολύ πιο έντονα οι ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του Οργανισμού.

Και αυτό φυσικά σε συνέχεια της πανδημίας του Covid-19, αλλά θα έλεγα και εν μέσω ειδικών προκλήσεων που αφορούν τη χώρα μου. Αναφέρομαι και στις μεγάλες δυσκολίες της οικονομικής ανάταξης ύστερα από μία μακρά περίοδο καθήλωσης, όπως βέβαια και στις ιδιαίτερες προκλήσεις που συνδέονται με τη γειτονιά μας, την Ανατολική Μεσόγειο, και τη συμπεριφορά της γειτονικής μας Τουρκίας.

Είναι συνεπώς αξιοσημείωτο το συμπέρασμα της έκθεσης ότι στη διάρκεια αυτών των εξαιρετικά ταραγμένων καιρών, αυτής της ταραγμένης περιόδου, η εθνική οικονομία, η ελληνική οικονομία ξεπέρασε τις προσδοκίες και τις ίδιες τις προβλέψεις που είχε κάνει ο Οργανισμός. Αποδείχθηκε σε πολλά μέτωπα η θετική έκπληξη της Ευρώπης. Να θυμίσω ότι το 2021 πετύχαμε ανάπτυξη ύψους 8,4%, υπερδιπλάσια των αρχικών προβλέψεων, το τρίτο υψηλότερο στην ευρωζώνη. Το 2022 το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 5,5%, πάλι σχεδόν διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Και η δική μας εκτίμηση για το 2023 είναι ότι η ανάπτυξη θα είναι κοντύτερα στο 2% παρά στο 1%, ένα ποσοστό το οποίο -εφόσον επιβεβαιωθεί και πάλι- θα είναι τριπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που, όπως είπατε, η ανεργία υποχωρεί και υποχωρεί πολύ γρήγορα. Σχεδόν 300.000 νέες θέσεις εργασίας έχουν προστεθεί στον συνολικό αριθμό των Ελλήνων απασχολούμενων. Και αυτό σημαίνει ότι ο δημόσιος πλούτος αυξάνεται αλλά και οι κοινωνικές αδικίες μειώνονται. Και ότι η κεντρική πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης για λελογισμένες μειώσεις φόρων, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων, έφερε τελικά τα προβλεπόμενα αποτελέσματα.

Βέβαια, αναφερθήκατε σωστά στο πρόβλημα του δημοσίου χρέους της χώρας, όμως η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή χώρα που μπόρεσε και αποκλιμάκωσε το δημόσιο χρέος της πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη. Μια υποχώρηση η οποία ξεπερνά τις 35 μονάδες, ενώ παράλληλα αντιμετωπίσαμε και μια άλλη μεγάλη πρόκληση που ήταν ο μεγάλος αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό μας σύστημα. Από το 45% τον Ιούνιο του 2019, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό τον Σεπτέμβριο του 2022. Είναι τόσο εντυπωσιακή αυτή η βελτίωση που κανείς δεν μιλά σήμερα για προβλήματα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Αντίθετα, συζητάμε προκλήσεις όπως η επέκταση της πιστωτικής πολιτικής των τραπεζών αλλά και ο τρόπος με τον οποίο οι τράπεζες θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές και θα αυξήσουν πια τα επιτόκια καταθέσεων, έτσι ώστε να δίνουν καλύτερες αποδόσεις στους καταθέτες. Δεν θα κάναμε αυτές τις συζητήσεις, σάς διαβεβαιώνω, πριν από κάποια χρόνια.

Και πλέον, όπως είπατε, επενδύσεις και εθνικές εξαγωγές έχουν αυξηθεί σημαντικά. Το ποσοστό των εξαγωγών, αγαθών και υπηρεσιών, στην πατρίδα μας έχει ξεπεράσει το 40%. Βρισκόταν στο 20% πριν από μια δεκαετία. Είναι μια τεράστια αλλαγή του ίδιου του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας προς μια οικονομία -όπως εισηγείται και ο ΟΟΣΑ- πιο ανταγωνιστική, πιο καινοτόμα, πιο εξωστρεφή.

Μάλιστα, έβλεπα τα στατιστικά στοιχεία, φέτος υπήρξε χρονιά ρεκόρ στην κατάθεση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, πατεντών. Αυτό λέει κάτι για τον βαθμό διείσδυσης της καινοτομίας σε όλες τις πτυχές της ελληνικής οικονομίας.

Και βέβαια είναι ακριβώς όπως είπα αυτή η πολιτική που μας επιτρέπει να δημιουργούμε δημοσιονομικό χώρο αλλά να τον επιστρέφουμε στοχευμένα, όπως εισηγείται πάντα και ο ΟΟΣΑ, και όχι οριζόντια, για να στηρίζουμε εκείνα τα κοινωνικά στρώματα που χρειάζονται μεγαλύτερη βοήθεια σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Είναι κάτι το οποίο το κάναμε όχι μόνο κατά την διάρκεια της κρίσης του Covid, το κάνουμε και τώρα κατά την διάρκεια της ενεργειακής κρίσης με αποτέλεσμα για παράδειγμα στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος η Ελλάδα μετά τη στήριξη να έχει από τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και αυτό φυσικά το πετυχαίνουμε μέσω ενός μηχανισμού αναδιανομής κερδών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και έκτακτης φορολόγησής τους.

Θεωρούμε ότι αυτές οι πολιτικές είναι έκτακτες αλλά δίκαιες και επιβεβλημένες, λαμβάνοντας υπόψη την έκταση της ενεργειακής κρίσης την οποία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε.

Το καλό είναι ότι οι αγορές -όπως είπατε- συμμερίζονται αυτή τη θετική πορεία. Θέλω να θυμίζω ότι από το 2019 έχουμε πετύχει 11 συνολικά αναβαθμίσεις διεθνών οίκων αξιολόγησης. Απέχουμε πια ένα βήμα μόνο από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, κάτι το οποίο εκτιμώ ότι θα μπορέσουμε να το πετύχουμε εντός του τρέχοντος έτους. Και βέβαια η χώρα μας πια κινείται εκτός της ευρωπαϊκής εποπτείας στην οποία είχε εισέλθει ως μεταμνημονιακή παρακολούθηση από το 2018.

Όλες αυτές οι εξελίξεις, είναι εξελίξεις που επιβεβαιώνουν τις τολμηρές αλλά και τις συνετές πολιτικές οι οποίες ακολουθούνται, αλλά που προσφέρουν και μεγαλύτερη άνεση στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής. Με άλλα λόγια, ο τόπος μας έχει αφήσει για τα καλά πίσω τον κατήφορο των μνημονίων, ακολουθώντας μια νέα τροχιά προόδου και καλύπτοντας γρήγορα το χαμένο έδαφος από την Ευρώπη.

Έχετε δίκιο και νομίζω ότι η μεγάλη χρησιμότητα αυτών των εκθέσεων είναι ακριβώς να μάς βγάζουν από την παγίδα του εφησυχασμού. Έχουμε ακόμα μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας.

Αναφερθήκατε σε αυτές. Ο πληθωρισμός μπορεί να δείχνει σημάδια σημαντικής κάμψης, είναι όμως ακόμα μαζί μας. Η αβεβαιότητα, σε γεωπολιτικό επίπεδο, επηρεάζει τις προοπτικές της παγκόσμιας -και ιδίως της ευρωπαϊκής- οικονομίας και είναι βέβαιο ότι αυτοί οι κόντρα άνεμοι, “headwinds” όπως τους αποκαλείτε στη γλώσσα των οικονομολόγων σας, θα επηρεάσουν και την απόδοση της ελληνικής οικονομίας το 2023.

Ωστόσο είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι υπάρχουν τα “αναχώματα” ώστε η οικονομία μας να φανεί ανθεκτική και το 2023. Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη από τις επενδύσεις, οι ακόμα υψηλές καταθέσεις, η διαρκώς μειούμενη πορεία του δημοσίου χρέους, αλλά και οι σημαντικοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων είναι σημαντικά “αναχώματα” απέναντι στις εξωγενείς κρίσεις που καλούμαστε να διαχειριστούμε.

Αλλά το σημαντικότερο όπλο της πατρίδας μας είναι ότι είμαστε απολύτως διατεθειμένοι να προχωρήσουμε στον δρόμο ο οποίος έχει αποδείξει ότι φέρνει αποτελέσματα, με σταθερότητα, με συνέπεια και με συνέχεια.

Με τη συστράτευση της Πολιτείας και των πολιτών πετύχαμε πολλά αυτά τα 3,5 χρόνια. Όμως, όπως επισημαίνει και η έκθεση, μπορούν να γίνουν και πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα.

Από αυτά τα οποία αναφέρατε, ξεχωρίζω τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις αλλά και τις επενδύσεις που είναι ήδη ενταγμένες στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και την έμφαση που αποδίδει -και σωστά κατά την άποψή μου- η έκθεσή σας στην ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Εφόσον οι Έλληνες πολίτες μας εμπιστευτούν και πάλι για μία δεύτερη τετραετία η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης θα αποτελέσει κεντρική πολιτική μας προτεραιότητα.

Και φυσικά θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα στην ψηφιοποίηση των συναλλαγών και με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή.

Και βέβαια θα εξακολουθούμε να κινούμαστε πολύ γρήγορα στον αδιαπραγμάτευτο στόχο της πράσινης μετάβασης. Η Ελλάδα είναι ήδη μία χώρα πρωταγωνίστρια στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, γίνεται όμως ταυτόχρονα και κόμβος μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Αύριο θα γίνει κόμβος μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από τον ήλιο της Αφρικής προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Για εμάς όλες οι αναπτυξιακές πολιτικές μας πρέπει και οφείλουν να έχουν και πράσινη και ψηφιακή διάσταση. Είναι οι δύο πολιτικές που οριζόντια διατρέχουν ολόκληρο το κυβερνητικό μας σχέδιο για την Ελλάδα του 2030.

Θα σημειώσω τέλος με έμφαση και το σημείο της έκθεσής σας που αναφέρεται στη διασύνδεση της παραγωγικότητας με την αύξηση των μισθών, των απολαβών. Πράγματι, το έχουμε πει πολλές φορές, οι μισθοί στη χώρα μας είναι ακόμα χαμηλοί.

Γι’ αυτό και το πρώτο κυβερνητικό μας μέλημα ήταν να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα, μειώνοντας φόρους και εισφορές.

Το επόμενο στοίχημά μας, θα είναι οι καλύτεροι μισθοί οι οποίοι θα συγκλίνουν πια με τους ευρωπαϊκούς και θα αντανακλούν την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας σε όλα τα επίπεδα. Κι όλα αυτά φυσικά θα γίνουν, πάντα, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής, που θα πλαισιώνεται από προσιτή στέγη, ιδίως για τη νέα γενιά, από ένα σύστημα δημόσιας υγείας με αξιοπρεπή φροντίδα για όλους.

Και με πολιτικές -και χαίρομαι που το αναφέρατε- ενεργούς γήρανσης. Γιατί ένα από τα αντικείμενα που θα μελετήσει το νέο κέντρο του ΟΟΣΑ στην Κρήτη θα αφορά ακριβώς αυτές τις παγκόσμιες ανισορροπίες μεταξύ ανεπτυγμένων κοινωνιών που γερνούν πολύ γρήγορα και αναπτυσσόμενων κοινωνιών που αυτή τη στιγμή προσφέρουν στο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων, οι οποίοι και αυτοί θα αναζητούν το δικαίωμα στην ατομική και τη συλλογική προκοπή.

Μπορούμε συνεπώς, κλείνοντας, να είμαστε χαρούμενοι αγαπητέ Mathias για τη σημερινή μέρα την οποία, όπως είπα, σφραγίζουν δυο σημαντικά γεγονότα: η επίσημη έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία αλλά και η ίδρυση του νέου κέντρου του Οργανισμού στην Κρήτη για τα ζητήματα των πληθυσμών και το παγκόσμιο δημογραφικό πρόβλημα. Νομίζω ότι είναι δύο καλές ειδήσεις για τον ΟΟΣΑ και για την Ελλάδα και προσβλέπω στη συνέχιση της συνεργασίας μας με τον Οργανισμό.

Η Κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι αναζητεί πάντα βέλτιστες λύσεις εφαρμοσμένης πολιτικής και ο ΟΟΣΑ είναι ένας Οργανισμός ο οποίος μπορεί να μας προσφέρει τα εργαλεία για να γίνουμε καλύτεροι σε πολλά διαφορετικά πεδία πολιτικής, προς όφελος πάντα όλων των Ελλήνων πολιτών.

Σάς ευχαριστώ και πάλι για την παρουσία σας εδώ. Ελπίζω ότι την επόμενη φορά θα μπορούμε να σάς υποδεχτούμε με καλύτερο καιρό»

Μνημόνιο κατανόησης για την ίδρυση κέντρου ΟΟΣΑ στην Κρήτη υπέγραψαν ο πρωθυπουργός και ο γγ του ΟΟΣΑ

Μνημόνιο κατανόησης για την ίδρυση κέντρου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην Κρήτη υπεγράφη το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν (Mathias Cormann). Η ίδρυση του κέντρου, που αποτελεί πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει ως στόχο την ανάδειξη και την ανάλυση πολιτικών για το δημογραφικό και τη μετανάστευση, ζητημάτων που αφορούν τη Διασπορά, καθώς και την αντιμετώπιση των επιμέρους προκλήσεων που αφορούν στην αγορά εργασίας και τον πληθυσμό.

Το νέο θεματικό κέντρο του ΟΟΣΑ στην Κρήτη για τον Πληθυσμό θα υποστηρίξουν ενεργά ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ο Δήμος Χανίων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Η συνεργασία τους επισφραγίστηκε με μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν το βράδυ της Δευτέρας, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Συμεών Τσομώκος. Μάλιστα, στο πλαίσιο του μνημονίου, ο ΟΟΣΑ, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και ο Δήμος Χανίων ανακοίνωσαν την καθιέρωση του Διεθνούς Συνεδρίου Κρήτης για τον Διάλογο για τον Πληθυσμό (“ International Crete Conference for Dialogue on Population”), το οποίο θα πραγματοποιείται σε ετήσια βάση στις εγκαταστάσεις του Κέντρου στην Κρήτη, καθώς και μιας σειράς συνοδευτικών εκδηλώσεων για τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν τις προτεραιότητες του.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής εκδήλωσης, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ τόνισε πως το Κέντρο Πληθυσμού του ΟΟΣΑ στην Κρήτη θα αξιοποιήσει και θα προωθήσει τις γνώσεις του Οργανισμού σχετικά με τη δυναμική του πληθυσμού και τη σύνδεσή του με την οικονομική ανάπτυξη. Αναδεικνύοντας έτι περαιτέρω τη σπουδαιότητα του Κέντρου, ο Ματίας Κόρμαν τόνισε πως θα χρησιμεύσει ως κόμβος για την ανάπτυξη ικανοτήτων, μάθησης και πολιτικού διαλόγου. Ειδικότερα, σκιαγράφησε πως οι δραστηριότητές του θα βασιστούν σε δύο πυλώνες: Το Ψηφιακό Παρατηρητήριο Δυναμικής Πληθυσμού, το οποίο θα παρακολουθεί τη μεταβαλλόμενη σύνθεση και κατανομή των πληθυσμών του κόσμου και Το Ετήσιο Συνέδριο Κρήτης για τον Διάλογο για τον Πληθυσμό, που θα φιλοξενηθεί στα Χανιά, σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ στις προκλήσεις του δημογραφικού, αναφέροντας ότι την τελευταία δεκαετία σημειώθηκε επιτάχυνση της γήρανσης του πληθυσμού στις χώρες του ΟΟΣΑ, εκτιμώντας μάλιστα πως θα συνεχιστεί με γρήγορους ρυθμούς. Παράλληλα, διέβλεψε πως οι περισσότερες οικονομίες μεσαίου εισοδήματος και οι λιγότερο ανεπτυγμένες θα δουν τον πληθυσμό τους σε παραγωγική ηλικία να αυξάνεται τις επόμενες δεκαετίες.

Μίλησε, ακόμα, για τη διάσταση της μετανάστευσης στην οικονομία. «Η μετανάστευση, εάν γίνει σωστή διαχείριση, μπορεί να είναι επωφελής για τις χώρες προέλευσης και προορισμού των μεταναστών. Τα δεδομένα του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι οι μετανάστες συνεισφέρουν περισσότερο στους φόρους και τις κοινωνικές εισφορές απ’ ό,τι λαμβάνουν σε ατομικά επιδόματα» ανέφερε.

Το νήμα της πρωτοβουλίας αυτής ξετύλιξε σε ομιλία του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος. «Πριν από ενάμιση χρόνο, κατά την επίσημη επίσκεψή σας στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε τη δημιουργία θεματικού Κέντρου του ΟΟΣΑ στην Ελλάδα, με αντικείμενο τη μελέτη της σχέσης πληθυσμού και οικονομίας. Μου ανατέθηκε η ευθύνη να συντονίσω τα αρμόδια υπουργεία στις προσπάθειές τους για την εκπλήρωση αυτού του έργου», είπε ο Π. Πικραμμένος απευθυνόμενος στον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ. «Έπειτα από διαδοχικές συναντήσεις και διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των Αρχών της Ελλάδας και του ΟΟΣΑ, καταλήξαμε σε ένα καινοτόμο οργανωτικό σχήμα. Συνδέει τη γραμματεία του ΟΟΣΑ, το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον Δήμο Χανίων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Απόψε (Δευτέρα) υπογράφεται το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) που συνδέει τον ΟΟΣΑ με τον Δήμο Χανίων και με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Αύριο (Τρίτη) θα υπογραφεί το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ του ΟΟΣΑ και της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτά τα μνημόνια είναι αλληλένδετα και συμπληρωματικά» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Συμεών Τσομώκος, επισήμανε ότι το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών έχει τη μεγάλη τιμή να είναι μέρος ενός τόσο οραματικού και φιλόδοξου έργου. «Θα εργαστούμε σκληρά για να εκπληρώσουμε το όραμα των Ιδρυτών αυτού του σημαντικού έργου» διαβεβαίωσε.

Σε χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, επισήμανε ότι επιλογή των Χανίων για τη διοργάνωση του ετήσιου συνεδρίου είναι αποτέλεσμα του ρόλου της Κρήτης ως ευρωπαϊκού συνόρου, παράλληλα με τον κεντρικό ρόλο του νησιού στον χώρο της Μεσογείου. «Αλλά και λόγω της υποδομής της πόλης, που περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του κέντρου μεσογειακής αρχιτεκτονικής, το θέατρο Μίκης Θεοδωράκης και πολύ σύντομα το αναπαλαιωμένο συγκρότημα του ενετικού οπλοστασίου ακριβώς στην καρδιά του διάσημου παλιού λιμανιού» προσέθεσε.

Επίσης, τη σημασία του Κέντρου ανέδειξε, με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ Γιώργος Πρεβελάκης. «Το Κέντρο του ΟΟΣΑ για τους πληθυσμούς, το οποίο θα φέρει το όνομα της Κρήτης, είναι μια σημαντική επιτυχία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον ΟΟΣΑ. Για τον ΟΟΣΑ, γιατί του δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθεί με πολύ σημαντικά ζητήματα για το μέλλον, δυνατότητες που προσφέρονται από τη χώρα μας. Για την Ελλάδα, γιατί όλα τα θέματα του πληθυσμού είναι ζωτικά, αρχίζοντας από το δημογραφικό και φθάνοντας στην αξιοποίηση της Διασποράς μας. Η λειτουργία αυτού του Κέντρου θα φέρει στην Ελλάδα γνώση και εμπειρία απ’ όλο τον κόσμο».

Σημειώνεται πως στην εκδήλωση έδωσαν το παρών, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτης Τσακλόγλου, η υφυπουργός για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια Μαρία Συρεγγέλα, πρεσβευτές κρατών – μελών του ΟΟΣΑ, οι πρώην υπουργοί Τάσος Γιαννίτσης και Γκίκας Χαρδούβελης και εκπρόσωποι του Δήμου Χανίων.

Τέλος, επισημαίνεται πως κατά τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ θα παρουσιαστεί επίσης η τακτική έκθεση του διεθνούς οργανισμού για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Μετά το πέρας της συνάντησης, θα ακολουθήσουν δηλώσεις του πρωθυπουργού και του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Η στιγμή που η Ράνια Τζίμα «κατάπιε τη γλώσσα της» με τον Στέφανο Κασσελάκη (vid)

Δείτε τι συνέβη στον τηλεοπτικό αέρα του Mega Channel...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...