Δήλωση-σοκ από την επικεφαλής του ΔΝΤ: «Ο πληθωρισμός θα είναι μόνιμος»!

Μιλώντας στο Reuters, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών στη Γερμανία, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα αποάλυψε ότι ο πληθωρισμός θα είναι ένα μόνιμο σοκ για την παγκόσμια οικονομία!

Αναφέρθηκε στην εκτίναξη του κόστους ενέργειας και των τιμών των τροφίμων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, στις πολιτικές μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό που ακολουθεί η Κίνα, οι οποίες έχουν μειώσει τη βιομηχανική παραγωγή και στην ανάγκη αποκατάστασης των εφοδιαστικών αλυσίδων που δυσχεραίνουν την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

«Νομίζω ότι πρέπει να αρχίσουμε να συνηθίζουμε περισσότερο στο ότι μπορεί να μην είναι το τελευταίο σοκ», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι σταμάτησε να θεωρεί τον πληθωρισμό ως προσωρινό και μεμονωμένο σοκ μετά το ξέσπασμα της μετάλλαξης Όμικρον στα τέλη του 2021

Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες χώρες θα συνεχίσουν να «τρέχουν» με πληθωρισμούς της τάξης του 9%-10%. Δηλαδή τα εισοδήματα των πολιτών τους δεν θα μπορούν να αντιστοιχθούν με τις αυξήσεις των τιμών των αγαθών.

Πάντως το ζήτημα των εφοδιαστικών αλυσίδων που δεν έχουν αποκατασταθεί και δεν αναμένεται να το κάνουν για πολύ καιρό, δημιουργούν ένα επιπλέον πρόβλημα.

Σύντομα θα υπάρχουν ελλείψεις στις δυτικές αγορές. Δηλαδή ακόμα κι αν κάποιος διαθέτει τα χρήματα για να αγοράσει κάτι, δεν θα μπορεί να το κάνει, διότι απλούστατα δεν θα υπάρχει αυτό το «κάτι» για να το προμηθευτεί.

Τι σημαίνουν αυτά για την Ελλάδα; Η Ελλάδα έχει μία οικονομία η οποία δεν στηρίζεται στην παραγωγή αλλά στην κατανάλωση.

Αφενός έχουν αυξηθεί τα κόστη λειτουργίας του επιχειρήσεων και αφετέρου έχει μειωθεί ο τζίρος τους διότι απλούστατα οι Έλληνες δεν έχουν διαθέσιμα χρήματα για αγορές.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στις άλλες χώρες σε διαφορετική κλίμακα βεβαίως.

Τόσο σε Ευρώπη όσο και σε ΗΠΑ οι μετοχές χθες και σήμερα δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις. Στο χθεσινό sell off των 1.164 μονάδων για τον Dow Jones, ήρθε να προστεθεί και η σημερινή πτώση, οι οποίες έφτασαν κάποια στιγμή σε πάνω από 400 μονάδες για να περιοριστεί τελικά σε απώλειες της τάξεως των 236,94 μονάδων.

Πτωτικά κινήθηκαν επίσης τόσο ο S&P όσο και ο Nasdaq. Στα ενδιαφέροντα στοιχεία της ημέρας η σημαντική άνοδος του ευρώ, έναντι του δολαρίου, όπως επίσης και η ανάκαμψη του πετρελαίου, με το Brent να σημειώνει άνοδο 2,31% και να περνάει ξανά πάνω 111 δολάρια το βαρέλι!


Αντίθετα το φυσικό αέριο σημείωσε νέες απώλειες της τάξης του 4,8% η οποία με την σειρά της κατέβασε στα 90 ευρώ την μεγαβατώρα, επιστρέφοντας ουσιαστικά στα προ πολέμου επίπεδα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές δημοσκοπήσεις – Εφιάλτης για τον Μητσοτάκη: Η Ελληνική Λύση πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας

Ανατροπή στις μυστικές δημοσκοπήσεις: Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα

Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία των ολιγαρχών για τον Τσίπρα – Η αναπόφευκτη σύγκριση με τον Μαρινάκη

Σκεπτικισμός στους επιχειρηματικούς κύκλους που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εμφάνισή του στο συνέδριο του Economist θεωρήθηκε «άχρωμη» και χωρίς απήχηση

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού

Μυστική δημοσκόπηση – «καμπανάκι πολιτικού θανάτου» για τον Μητσοτάκη: Κατρακυλά η ΝΔ – Κάτω από το 25% η πραγματική απήχηση λίγο πριν τη...

Μυστική δημοσκόπηση-σοκ μετά το καλοκαίρι δείχνει κατάρρευση της ΝΔ κάτω από το 25%. Πτώση άνω των 5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και πανικός στο Μαξίμου λίγο πριν τη ΔΕΘ