Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2023

Τεράστια δικαστική νίκη Δημήτρη Μπεκιάρη και Periodista.gr – Η Δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη και του διευθυντή του...

Periodista Με ένα σκεπτικό - καταπέλτη και μία απόφαση - μνημείο (Με τον αριθμό 9402/2022, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) για την προστασία της Ελευθερίας του...
More

  Latest Posts

  Ανταρσία μετόχων κατά του Μαρκ Ζούκερμπεργκ – Στον αέρα το metaverse… θα «σβήσει» το Facebook

  Ενώπιον της οργής των μεγάλων μετόχων της Meta βρίσκεται ο Mark Zuckerberg, καθώς ο πάλαι ποτέ κυρίαρχος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την ήδη ζημιογόνο προσπάθειά για την οικοδόμηση του metaverse.
  Ακόμη και μετά από μια πτώση που εξαφάνισε το 74% από την τιμή της μετοχής της Meta σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, οι επενδυτές και οι εμπειρογνώμονες του διοικητικού συμβουλίου δήλωσαν ότι οι μέτοχοι δεν μπορούν να κάνουν πολλά για να εμποδίσουν τον διευθύνοντα σύμβουλο Mark Zuckerberg να χρησιμοποιήσει τον πλειοψηφικό του έλεγχο για να προχωρήσει σε ένα στοίχημα που έχει χάσει την εμπιστοσύνη της Wall Street.
  Άλλωστε η εταιρεία αποκάλυψε ότι οι ζημίες από το Reality Labs, το τμήμα της που κατασκευάζει το metaverse, θα αυξηθούν “σημαντικά” το 2023, αφού έφτασαν τα 9,4 δισ. δολάρια τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους.
  Οι επενδυτές αιφνιδιάστηκαν επίσης από ένα ακόμη άλμα στις κεφαλαιουχικές δαπάνες που η Meta δήλωσε ότι θα καταναλώσουν έως και 39 δισ. δολάρια το επόμενο έτος, υπερδιπλάσιο του επιπέδου του 2021.
  “Αν οποιαδήποτε άλλη εταιρεία το είχε κάνει αυτό, οι ακτιβιστές επενδυτές θα έγραφαν επιστολές, θα πρότειναν εναλλακτικές λίστες διευθυντών, απαιτώντας αλλαγές”, δήλωσε ο Jim Tierney, επικεφαλής επενδύσεων για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ στην AllianceBernstein, μέτοχος της Meta.
  “Νομίζω ότι ο Mark άκουσε ξεκάθαρα τι ήθελαν οι επενδυτές.
  Πήρε την απόφασή του”.

  Οργή μετόχων

  Ο θυμός έχει κυριαρχήσει σε συναντήσεις με τη διοίκηση, σε ορισμένες από τις οποίες ο Mark Zuckerberg παρευρέθηκε προσωπικά από τότε που η Meta σόκαρε τη Wall Street με τα σχέδια δαπανών της.
  “Φαίνεται ότι υπάρχει μια αίσθηση απογοήτευσης” μεταξύ των επενδυτών για τα διογκούμενα έξοδα της εταιρείας, δήλωσε ένα άτομο που γνωρίζει τις συζητήσεις.
  Αναφερόμενος στη σειρά ανεπίσημων επακόλουθων τηλεφωνικών κλήσεων με τους επενδυτές μετά την ανακοίνωση των κερδών της εταιρείας, ο Tierney είπε: “Ο κόσμος αηδίασε περισσότερο, όχι λιγότερο”.
  “Ο Mark Zuckerberg δεν άκουγε την επενδυτική κοινότητα, διπλασιάζοντας τα πάντα”, δήλωσε ο David Older, επικεφαλής μετοχών της Carmignac, διαχειρίστριας περιουσιακών στοιχείων ύψους 33,2 δισ. ευρώ, η οποία έχει συμμετοχές στην Amazon, τη Microsoft και την Google, αλλά όχι στη Meta.
  “Το χρονοδιάγραμμα για το metaverse είναι πολύ σφικτό.
  Δεν νομίζω ότι θα ξέρουμε αν είναι η σωστή κίνηση για πέντε ή δέκα χρόνια”.
  Ερωτηθείσα τι αντίκτυπο θα έχει η δυσαρέσκεια των μετόχων στα σχέδιά της, η Meta δήλωσε: “Εκτιμούμε τις απόψεις των επενδυτών μας και συνεργαζόμαστε τακτικά μαζί τους για να διασφαλίσουμε ότι είμαστε ενήμεροι για τις αντίστοιχες προοπτικές τους”.
  Όπως πολλές εταιρείες, η Meta πραγματοποιεί τακτικά συναντήσεις τις ημέρες μετά την ανακοίνωση των τριμηνιαίων κερδών της, παρόλο που ο πλήρης προσωπικός έλεγχος του Zuckerberg σημαίνει ότι μπορεί να αγνοήσει τις απόψεις τους.
  Ο συνιδρυτής της Meta κατέχει το 13% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, αλλά ελέγχει το 54,4% των ψήφων μέσω μιας ειδικής κατηγορίας μετοχών.

  Ποιος σκότωσε τη διαφημιστική έκρηξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης;

  Η απογοήτευση των μετόχων για τον προσωπικό έλεγχο της Meta από τον Zuckerberg έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς η εταιρεία βρέθηκε στο επίκεντρο επανειλημμένων αντιπαραθέσεων σχετικά με την παραπληροφόρηση και την προστασία της ιδιωτικής ζωής, και καθώς έχει ποντάρει πολλά στο metaverse.
  Μια πρόταση των μετόχων να καταργηθούν οι μετοχές με δικαίωμα ψήφου έλαβε το 28% των ψήφων στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της Meta νωρίτερα φέτος, παρά την πλειοψηφία των μετοχών του Zuckerberg.
  Το ποσοστό αυτό ήταν υψηλότερο από το 17% της υποστήριξης που είχε λάβει παρόμοια πρόταση το 2014.
  Νομικά, οι διευθυντές της Meta έχουν την ευθύνη να εκπροσωπούν όλους τους μετόχους, ακόμη και αν ο διευθύνων σύμβουλος ελέγχει ποιος εκλέγεται στο διοικητικό συμβούλιο, δήλωσε ο Steve Diamond, ειδικός σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Santa Clara.
  Ένα δικαστήριο μπορεί να παρέμβει εκ μέρους των μετόχων, εάν διαπιστωθεί ότι ένα διοικητικό συμβούλιο έχει εμπλακεί σε “σπατάλη” των πόρων της εταιρείας, αν και αυτό είναι “ένα πολύ υψηλό κριτήριο για να ικανοποιηθεί” και δεν έχει σχεδόν ποτέ υποστηριχθεί, πρόσθεσε.
  “Με εκπλήσσει το πόσα έχουν ήδη ξοδέψει για το metaverse και έχουν να επιδείξουν ελάχιστα”, δήλωσε ο Diamond.
  “Αν επρόκειτο για οποιονδήποτε άλλο διευθύνοντα σύμβουλο που είχε μόνο 1% συμμετοχή, πιθανότατα θα είχε φύγει”.

  - Advertisement -

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ