Η κίνηση της Ευρώπης να περιορίσει τις τιμές του φυσικού αερίου απειλεί να περιορίσει την προσφορά στην περιοχή και να εντείνει την ενεργειακή της κρίση, όπως διαπιστώνει το Bloomberg για τη συμφωνία των «27» για το πλαφόν.
Η Ευρώπη κατέληξε σε συμφωνία για ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, δίνοντας τέλος στην πολύμηνη πολιτική διαμάχη για το αν θα παρέμβουν στον ενεργειακό τομέα. Ωστόσο, ενώ ο μηχανισμός μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή ακραίων διακυμάνσεων των τιμών, μπορεί να αφήσει την Ευρώπη ευάλωτη, μπροστά σε ανεπάρκεια προμηθειών και απέναντι σε ισχυρότερο ανταγωνισμό από την Ασία.
Ένα ανώτατο όριο τιμών χωρίς σχετικό ανώτατο όριο στη ζήτηση κινδυνεύει να επιδεινώσει το έλλειμμα εφοδιασμού σε φυσικό αέριο της Ευρώπης ενθαρρύνοντας την κατανάλωση, αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman Sachs, συμπεριλαμβανομένης της Samantha Dart σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (19/12). Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει την παγκόσμια προσφορά το επόμενο έτος και, στο χειρότερο σενάριο, να αναγκάσει τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για το φυσικό αέριο.ADVERTISING
Επιπλέον, το ανώτατο όριο θα καταστήσει πιο δύσκολο για τους εισαγωγείς της περιοχής να αυξήσουν σημαντικά τις προσφορές για να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό με υγροποιημένο φυσικό αέριο. Ο κλάδος έχει προειδοποιήσει ότι τα φορτία LNG θα ευνοήσουν την Ασία εάν οι τιμές εκεί είναι υψηλότερες από τα ανώτατα όρια στην Ευρώπη, καθώς η ζήτηση της Κίνας «ξυπνά» και πάλι μετά τη χαλάρωση των περιορισμών που επέβαλε η πολιτική Covid Zero.
Οι εισαγωγείς LNG στην Ευρώπη και την Ασία ανταγωνίζονται για προμήθεια από τους ίδιους εξαγωγείς, όπως οι ΗΠΑ και το Κατάρ. Ένα από τα πλεονεκτήματα του ανώτατου ορίου είναι ότι θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα αφανών προσφορών – και αιχμές τιμών – για αποστολές spot μεταξύ των δύο περιοχών. Οι ασιατικές τιμές LNG ακολουθούν στενά τις κινήσεις στην Ευρώπη, με τις δύο αγορές να συνδέονται στενά τον περασμένο χρόνο καθώς οι εισαγωγείς πάλευαν για να εξασφαλίσουν εφεδρεία στην προσφορά.
Το ευρωπαϊκό μέτρο, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον Φεβρουάριο, θα μπορούσε να αποσυρθεί εάν υπάρξουν «δυσμενείς επιπτώσεις». Και το ανώτατο όριο δεν επεκτείνεται στις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη μετατόπιση από τα χρηματιστήρια στη λιγότερο διαφανή αγορά.
Η ΕΕ συμφώνησε να περιορίσει τις τιμές του φυσικού αερίου στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ή περίπου 56 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες. Για να ενεργοποιηθεί αυτό το εργαλείο, οι τιμές του φυσικού αερίου πρέπει να είναι πάνω από το ανώτατο όριο για τρεις ημέρες και επίσης πάνω από τις τιμές LNG σε κάποιο βαθμό. Εάν το πλαφόν είχε εισαχθεί στις αρχές του τρέχοντος έτους, θα είχε χρησιμοποιηθεί για περισσότερες από 40 ημέρες τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.
Οι ασιατικές τιμές LNG διαπραγματεύονταν πάνω από 56 δολάρια ανά εκατομμύριο Btu για περίπου δύο εβδομάδες μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.
Το ανώτατο όριο τιμής ακούστηκε καλό για αρκετούς ασιάτες εισαγωγείς LNG, οι οποίοι έπεσαν θύματα των επιπτώσεων της αύξησης των ευρωπαϊκών επιτοκίων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με εμπόρους. Οι τιμές spot στην Ασία φέτος έφτασαν στο ρεκόρ των 85 δολαρίων (από 19), αναγκάζοντας αρκετούς εισαγωγείς που είχαν περιορισμό ρευστότητας να σταματήσουν τις προμήθειες.