Bloomberg: Η Ρωσία και πάλι σε ρόλο υπερδύναμης, όπως τις παλιές καλές ημέρες

Ανάλυση από το Bloomberg

To Κρεμλίνο έχει αρχίσει να αισθάνεται σαν τις “παλιές καλές μέρες” που θεωρείτο υπερδύναμη στις σχέσεις του με τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι υπόλοιποι παρακολουθούμε Ρώσους και Αμερικανούς αξιωματούχους που στη Σαουδική Αραβία συνομιλούν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και την προετοιμασία μιας πιθανής συνόδου κορυφής μεταξύ των προέδρων Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Ουκρανία υποβιβάζεται ως μέρος της διαπραγμάτευσης , ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες μένουν έξω από το παιχνίδι να παρακολουθώντας ανήμποροι όσα συμβαίνουν, καθώς η μελλοντική ασφάλεια της ηπείρου μπαίνει σε διαπραγμάτευση πάνω από τα κεφάλια τους.

Όπως τα θέλησε ο Πούτιν

Έτσι ακριβώς το ήθελε ο Πούτιν. Έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό ότι ο πόλεμος που ξεκίνησε στην Ουκρανία πριν από τρία χρόνια είναι μια αντιπαράθεση με τη συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και ότι μόνο η Ουάσιγκτον μπορεί να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις της Ρωσίας.

Η συνάντηση του Ριάντ και το τηλεφώνημά του με τον Πούτιν την περασμένη εβδομάδα δείχνουν ότι ο Τραμπ αποδέχεται ουσιαστικά αυτή την άποψη.
Οι συνομιλίες είναι επίσης μια νίκη για τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ να διαδραματίζουν επίσης σημαντικούς ρόλους σε διαφορετικά σημεία, οι δυνάμεις της Μέσης Ανατολής επιδεικνύουν τη διπλωματική τους ικανότητα βοηθώντας στη διευκόλυνση της επίλυσης μιας ευρωπαϊκής κρίσης.

Αυτή η θέση θα ενισχυθεί περαιτέρω εάν οι ΗΠΑ και η Ρωσία καταλήξουν σε συμφωνία για μια ημερομηνία συνόδου κορυφής στη Σαουδική Αραβία — πιθανώς ήδη από την επόμενη εβδομάδα.

Στην Ευρώπη ο “μουτζούρης”

Οι “ισχυροί” ευρωπαίοι ηγέτες, που προσπαθούν να διαμορφώσουν μια κοινή απάντηση, δεν τα κατάφεραν στις επείγουσες συνομιλίες της Δευτέρας στο Παρίσι. Φοβούνται ότι ο Τραμπ θα τους αφήσει να πάρουν το “μουτζούρη” για την εφαρμογή της όποιας συμφωνίας συμφωνήσει με τον Πούτιν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η Ουκρανία θα είναι μέρος των διαπραγματεύσεων “κάποια στιγμή”. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος επισκέπτεται τη Μέση Ανατολή και την Τουρκία, επιμένει ότι οτιδήποτε λιγότερο από ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για τη χώρα του θα είναι «προοίμιο για έναν νέο ρωσικό πόλεμο».

Για τον Πούτιν, η Ουκρανία και η Ευρώπη “δεν μετρούν” στην πραγματικότητα, επειδή δεν είναι στην αίθουσα. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ οδηγούν αυτό το τρένο…

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οργή στον ΣΥΡΙΖΑ για Σωκράτη Φάμελλο και Ράνια Σβίγκου

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Πρέπει...

Τα βρήκε ο Βαρδινογιάννης με τον Μητσοτάκη; Θα κάνουν συνάντηση; Τι συμβαίνει;

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και...

Εντολή Φάμελλου: «Κρύψτε την Όλγα Γεροβασίλη» – Απαγορευτικό για εμφανίσεις στα κανάλια

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Η...