Attica Bank: Στην τελική ευθεία η συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα

«Η επέτειος των 100 ετών της Attica bank συμπίπτει με το έτος πλήρους μετασχηματισμού της Τράπεζας, δημιουργώντας πλέον με την συνένωση δυνάμεων με την Παγκρήτια Τράπεζα έναν ισχυρό, πλήρως εξυγιασμένο, δυναμικό νέο οργανισμό που δε θα θυμίζει σε τίποτα την παλιά Τράπεζα, παρά μόνο σε ό,τι αφορά τη θέληση να χτίσουμε διαχρονικές σχέσεις με τους πελάτες μας. Αυτή ήταν η αφετηρία της το 1924 και έτσι θα συνεχίσουμε να κάνουμε – και για τα επόμενα 100 χρόνια», ανέφερε σήμερα η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank Ελένη Βρεττού, μιλώντας στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της τράπεζας.

Όπως τόνισε, το 2023 ήταν για την Τράπεζα μια χρονιά απαιτητική που σηματοδότησε την αρχή της εξυγίανσης της Τράπεζας, την ανάπτυξη και την επιστροφή της σε λειτουργική κερδοφορία, μετά από σειρά ετών. Το 2023 ήταν μια χρονιά προκλήσεων αλλά και επιτευγμάτων, με τους δείκτες μας να αντανακλούν τη δυναμική, την προοπτική και την αποτελεσματικότητά της, και για πρώτη φορά να μπορούμε να μιλάμε για μια Τράπεζα άξια να σταθεί απέναντι σε οποιαδήποτε άλλη, σε ένα πραγματικό turnaround story, είπε η κα Βρεττού και αναφέρθηκε εκτενώς στα θετικά οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας που έχουν ανακοινωθεί και δημοσιοποιηθεί.

Αναφερόμενη στη διαδικασία δημιουργίας του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα με την συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα είπε: Είμαστε στα τελευταία τυπικά βήματα και εκτιμώ ότι η οριστική ολοκλήρωση της συμφωνίας απέχει μόνο λίγα 24ωρα. Σίγουρα ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να αιτηθούμε ξανά παράταση. Είναι πραγματικά μια ιστορική στιγμή για την Attica Bank και την Παγκρήτια Τράπεζα, η προσδοκώμενη συμφωνία των μετόχων μας, ΤΧΣ και Thrivest για την συγχώνευση των δύο οργανισμών και την πραγματική εξυγίανση των ισολογισμών τους με την υπαγωγή δανείων στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙΙ». Η εμπιστοσύνη των μετόχων μας μπορεί να υλοποιήσει το όραμα που μοιραζόμαστε για τη δημιουργία της 5ης μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, τον 5ο πυλώνα, που θα διεκδικήσει με αξιώσεις τη θέση του στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα έχει όλα τα εχέγγυα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην χρηματοδότηση της οικονομίας προσφέροντας μια ουσιαστική εναλλακτική τραπεζικής πρότασης και ξαναβάζοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο-πελάτη και την ανθρώπινη προσωπική εξυπηρέτηση με αμεσότητα και τη διάθεση να βρεθούν λύσεις.

Παγκρήτια Τράπεζα
Παγκρήτια Τράπεζα

Πρόσθεσε επίσης: Το εγχείρημα αυτό ξέραμε ότι θα ήταν γεμάτο προκλήσεις κα δυσκολίες ως ένα έργο που δεν έχει επαναληφθεί ποτέ στα ελληνικά χρονικά, ίσως ούτε και στα ευρωπαϊκά. Μέσα από αυτή τη συναλλαγή ουσιαστικά επιτυγχάνεται η απόλυτη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, μέσα από την εξυγίανση όχι ενός αλλά δύο χρηματοπιστωτικών μη συστημικών ιδρυμάτων και εν συνεχεία συγχωνεύονται και ανακεφαλαιώνονται πλήρως.

Η νέα τράπεζα, είπε ο κ Βρεττού, στο τέλος του 2024 – εκτιμούμε ότι θα έχει συνολικό ενεργητικό 10,2 δισ. ευρώ, καταθέσεις 9,3 δισ. ευρώ και κέρδη προ προβλέψεων περίπου 100 εκατ. ευρώ, με προοπτική το 2027 για καταθέσεις 11,5 δισ. ευρώ, χορηγήσεις σχεδόν 8 δισ. ευρώ, κέρδη προ προβλέψεων άνω των 300 εκατ. ευρώ και απόδοση κεφαλαίων εφάμιλλη των συστημικών τραπεζών. Με ένα δίκτυο καταστημάτων και business centers ανά την επικράτεια που θα μπορεί να καλύπτει και με φυσική επικοινωνία και συνεργασία, τις ανάγκες των πελατών μας.

Η σχεδιαζόμενη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, την οποία τοποθετούμε χρονικά στο 4ο τρίμηνο του έτους, σκοπό έχει όχι μόνο να καλύψει τις εκτιμώμενες ζημίες από την ένταξη στο πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ, αλλά να καλύψει και τις κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας για τα κόστη αναδιοργάνωσης, επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες προκειμένου να καταστεί πιο σύγχρονη και αποτελεσματική.

Επίσης, θα προβλέπει και κεφάλαια ανάπτυξης δημιουργώντας τις προϋποθέσεις να προκύψουν σημαντικές υπεραξίες για όλους τους μετόχους που θα συμμετάσχουν σε αυτή.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα ο στόχος είναι ο φάκελος υποβολής αιτήματος για τη συγχώνευση να κατατεθεί ακόμα και εντός του Ιουλίου, αναμένοντας την έγκριση της συγχώνευσης και συνεπώς τη νομική συγχώνευση προς τα τέλη του 3ο τριμήνου του έτους και το προγραμματισμό της ΑΜΚ κατά τις αρχές του 4ο τρίμηνου του έτους.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Attica Bank Γιάννης Ζωγραφάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι μετά από 100 χρόνια λειτουργίας της τράπεζας έχουμε σήμερα μια νέα, εξελιγμένη και ραγδαία αναπτυσσόμενη Attica Bank. «Η επιτυχής αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 2023 μας έδωσε νέα πνοή. Έχουμε υγιή ανάπτυξη χορηγήσεων, αύξηση εσόδων, νέες εργασίες, αισθητή μείωση του κόστους και επάνοδο σε επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία. Ο συνεχιζόμενος μετασχηματισμός και η εσωτερική αναδιάρθρωση, αποδίδουν καρπούς και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την επόμενη μέρα. Η Attica Bank, διαθέτοντας πλέον σημαντική ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια, εκπληρώνει τον ρόλο της στην ελληνική τραπεζική αγορά, με ιδιαίτερη έμφαση στην ευελιξία, τις ανάγκες των πελατών και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», είπε.

Ο κ.Ζωγραφάκης αναφέρθηκε σε επιμέρους ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης και μετασχηματισμού της Attica Bank, επισημαίνοντας ότι φέρνουν την τράπεζα σε θέση ετοιμότητας – και σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης – για να υποδεχθεί τη νέα σελίδα που αναμένεται να ανοιχτεί στην ιστορία της και να ανταποκριθεί σε μια μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία: την επιδιωκόμενη συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα και την οριστική εξυγίανση του ισολογισμού της από τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα μέσω της υπαγωγής στο πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων «Ηρακλής ΙΙΙ».

Αυτή η συγχώνευση, για την οποία όλοι εργαζόμαστε και εκτιμούμε ότι σύντομα θα επικυρωθεί, αναμένεται να δημιουργήσει μια νέα τραπεζική οντότητα με ενισχυμένη κεφαλαιακή βάση και βελτιωμένη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Με την ενοποίηση των δικτύων μας, θα έχουμε μεγαλύτερη παρουσία στην αγορά και θα μπορούμε να προσφέρουμε ακόμα καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες μας, επενδύοντας στις υποδομές μας και την τεχνολογία. Εν αναμονή της συμφωνίας μετόχων, είμαστε σίγουροι ότι αυτή η συγχώνευση θα μας επιτρέψει να ανταγωνιστούμε πιο αποτελεσματικά. Σάς διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αφοσίωση και για την επιτυχή ολοκλήρωση της συγχώνευσης και την ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία της νέας ενιαίας τράπεζας, είπε

Χριστίνα Παπακωνσταντίνου: Η Τράπεζα της Ελλάδος στηρίζει τη συγχώνευση Αttica Bank με Παγκρήτια τράπεζα

Η Τράπεζα της Ελλάδος υποστηρίζει το εγχείρημα της συγχώνευσης της Attica Bank με την Παγκρήτια, όπως υπογράμμισε η υποδιοικητής της ΤτΕ, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σήμερα στη Γενική Συνέλευση της Attica Bank, συμπληρώνοντας ότι η συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων είναι μια άσκηση με πολλαπλές προκλήσεις.

«Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πολλές και σύνθετες ενέργειες για την προετοιμασία της συναλλαγής και για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των μετόχων των τραπεζών. Για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης πρέπει το επόμενο διάστημα να συνεχίζουν να εργάζονται συντονισμένα και αποτελεσματικά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και κυρίως, οι διοικήσεις και τα στελέχη των δύο τραπεζών. Γνωρίζουν όλοι ότι η ολοκλήρωση του εγχειρήματος για ένα ενιαίο τραπεζικό σχήμα αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα στη συνολική εξυγίανση και υγιή ανάπτυξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κάνοντας μία αναδρομή στους κυριότερους σταθμούς της ιστορίας της Attica Bank η κυρία Παπακωσταντίνου ανέφερε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος εποπτεύει τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης της Τράπεζας για περισσότερο από μία δεκαετία.

Η Τράπεζα σήμερα, όπως είπε, μετασχηματίζεται και βρίσκεται μπροστά στο σημαντικότερο βήμα της ιστορίας της. Με την υποστήριξη του σημερινού βασικού της μετόχου, του ΤΧΣ, και παράλληλα, με την κεφαλαιακή υποστήριξη ιδιωτών επενδυτών, η Τράπεζα θα απελευθερωθεί οριστικά από το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων της μέσω της χρήσης του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων του Ηρακλή 3.

Η οριστικοποίηση της αξιολόγησης από την DBRS, και μάλιστα σε καλύτερα του αναμενόμενου επίπεδα, ανοίγει τον δρόμο για την εξυγίανση της Τράπεζας. Συνενώνοντας τις δυνάμεις της με την Παγκρήτια Τράπεζα θα καταστεί ένας ισχυρός πυλώνας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό στην εγχώρια τραπεζική αγορά.

Τη δεκαετία του 2000 η Τράπεζα συμμετείχε στην ταχεία πιστωτική επέκταση και στην ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού κλάδου επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της. Η οικονομική κρίση της δεκαετίας του 2010 άφησε το αρνητικό αποτύπωμά της στην Attica Bank, όπως και σε όλο τον τραπεζικό κλάδο.

«Δυστυχώς, η επίπτωση της οικονομικής κρίσης συνδυάστηκε στην περίπτωση της Attica Bank και με τις εγγενείς αδυναμίες στις πιστοδοτικές διαδικασίες και στην εταιρική διακυβέρνηση και τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου της Τράπεζας, οι οποίες διαπιστώθηκαν και από ελέγχους της Τράπεζας της Ελλάδος εκείνη την περίοδο. Η Attica Bank κατάφερε να επιβιώσει της κρίσης, κυρίως χάρη στη συμβολή του προηγούμενου βασικού μετόχου της (ΤΣΜΕΔΕ-ΤΜΕΔΕ) και οι επόμενες διοικήσεις της Τράπεζας μέχρι και σήμερα, αντιμετώπισαν τις περισσότερες από τις αδυναμίες που είχαν οδηγήσει την Τράπεζα σε αρνητικά αποτελέσματα. Η σημερινή Διοίκηση της Τράπεζας κατόρθωσε να βελτιώσει σημαντικά και ουσιαστικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια την κατάσταση, τόσο από πλευράς μεγεθών, όσο και από πλευράς εταιρικής διακυβέρνηση» ανέφερε η κυρία Παπακωσταντίνου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γρίφος από την Όλγα Γεροβασίλη μετά τις δημοσκοπήσεις για όσα θα ακολουθήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Οι...

Αληθεύει; 248.000 ευρώ για να τραγουδήσει η Μποφίλιου στο Σύνταγμα;

Η Πυθία καταγράφει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Δεν...

Κόλαφος ο Τσακαλώτος διέσυρε δημόσια τους πραξικοπηματίες του ΣΥΡΙΖΑ για τα αίσχη σε βάρος Κασσελάκη και βάσης (vid)

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...

Η τοποθέτηση της Γκιλφόιλ στην Αθήνα και οι business στα Βαλκάνια

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Η τοποθέτηση της Κίμπερλι...