Στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αναφέρεται ο Φρανσουά Ολάντ στο βιβλίο του «Τα διδάγματα της εξουσίας».
Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρεται στην ταραγμένη περίοδο του 2015 και περιγράφει την πρώτη του συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
«Στις 4 Φεβρουαρίου του 2015 είμαι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης ο οποίος δέχεται τον Αλέξη Τσίπρα. Ο γιακάς ανοιχτός, φαίνεται ευχάριστος, μιλάει αγγλικά με μια πολύ νόστιμη ελληνική προφορά, έχει γερή πολιτική εμπειρία αν και ομολογεί, χωρίς κίνδυνο να διαψευστεί, ότι είναι νεοφώτιστος στα μυστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο Φρανσουά Ολάντ την πρώτη του συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό.
Το βράδυ της 26ης Ιουνίου, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να μιλήσει με τον πρόεδρο της Γαλλίας και την καγκελάριο της Γερμανίας. «Πολύ επίσημα, ο Αλέξης Τσίπρας ζητά τηλεφωνική σύσκεψη με τη γερμανίδα καγκελάριο και τον γάλλο πρόεδρο. Ο τόνος της φωνής του είναι βαρύς. Μάλλον δεν είναι μόνος στο γραφείο του. Εμφανίζεται οργισμένος και χρησιμοποιεί ένα εκδικητικό λεξιλόγιο το οποίο δεν είχε ποτέ άλλοτε χρησιμοποιήσει. Μας ανακοινώνει ότι αρνείται τις τελευταίες ευρωπαϊκές προτάσεις και μας ενημερώνει με τη μια ότι θα καλέσει τον ελληνικό λαό να εκφραστεί σε δημοψήφισμα.
«Ποιο θα είναι το ερώτημα;» τον ρωτάω.
«Είναι πολύ απλό», απαντά ο Τσίπρας.
«Δέχεστε τη συμφωνία των Βρυξελλών;».
«Και ποια είναι η απάντησή σου;», τον ρωτάει η Άνγκελα Μέρκελ.
«Όχι».
Πέφτει βαριά σιωπή. Καταλαβαίνω ότι η εμπιστοσύνη, για την καγκελάριο, έχει διαρραγεί».
Ο Φρανσουά Ολάντ εξηγεί πως αποφάσισε να στηρίξει πολιτικά τον έλληνα πρωθυπουργό μετά το δημοψήφισμα ώστε να κάνει καινούργια διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Ωστόσο απέναντι στη Γερμανία και τον Σόιμπλε, μάλλον δεν αρκούσε. Η ελληνογαλλική συμμαχία τους οδήγησε στη νύχτα της 12ης Ιουλίου του 2015.
Για εκείνη τη νύχτα, ο Φρανσουά Ολάντ, γράφει: «Οι συνομιλίες ξεκινούν σε μια συγκυρία όπου και το χειρότερο είναι δυνατό. Οι οιωνοί δεν είναι καλοί. Ο Τσίπρας το έχει καταλάβει κι αποφεύγει οποιαδήποτε πρόκληση».
Βλέποντας το αρνητικό κλίμα, Ο Ολάντ προτείνει μια συνομιλία για τρεις, παρουσία των προέδρων της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:
«Με βαριά καρδιά αλλά αποφασισμένος να κρατήσει τη χώρα του μέσα στην ευρωζώνη, ο Τσίπρας δέχεται τη συμφωνία που είχε αρνηθεί κι αναλαμβάνει τις ευθύνες του». Κατά τον Φρανσουά Ολάντ, η Γαλλία είχε καταφέρει εκείνο το βράδυ να προστατεύει τα συμφέροντα της Ευρώπης κι ο έλληνας πρωθυπουργός να διαψεύσει τα σενάρια περί Grexit. «Δεν γνωρίζω αν θα ανταμειφθεί για τις γενναίες επιλογές του, αλλά μπορώ να πιστοποιήσω πως έδρασε ως Ευρωπαίος κι άνθρωπος της Αριστεράς».