Εκτεθειμένος ο Στέφανος Κασσελάκης όσο κρατάει τη Λινού που έχει λάβει κρατικές χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ

Θέμα έντονης συζήτησης και σοβαρών ερωτημάτων έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες, μετά τις αποκαλύψεις ότι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αθηνά Λινού έχει λάβει κρατική χρηματοδότηση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ για τα προγράμματα «Διατροφή», που υλοποιεί το Ινστιτούτο «Plolepsis», το οποίο της ανήκει.

Οι χρηματοδοτήσεις από κρατικούς φορείς (Περιφέρειες κυρίως), όπως θυμίζει το topontiki.gr έχουν ξεκινήσει από 8ετίας τουλάχιστον, αλλά το θέμα θα περιοριζόταν σε επίπεδο πολιτικών διαφωνιών απλά, εάν στο μεταξύ η κυρία Λινού δεν εκλεγόταν βουλευτής.

Στο διάστημα που είναι μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου η κυρία Λινού – από τον Ιούνιο του 2023 δηλαδή), το Ινστιτούτο φέρεται να έλαβε μόνο το 2024 περί το ένα εκατομμύριο ευρώ από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ενώ άλλα τόσα είχε λάβει το 2023.

Η Αθηνά Λινού
Η Αθηνά Λινού

Το πρόβλημα έγκειται, λένε έγκυροι νομικοί παράγοντες, στο γεγονός ότι σύμφωνα με το άρθρο 57, παρ. 1 του Συντάγματος υπάρχει ασυμβίβαστο για έναν βουλευτή να συμμετέχει υπό οιαδήποτε ιδιότητα (προφανώς και αυτή του ιδιοκτήτη!) σε εταιρείες που συνάπτουν με το Δημόσιο συμβάσεις.

Το Ινστιτούτο «Plolepsis» υπογράφει τέτοιες συμβάσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς δεν περιορίζεται μόνο σε δωρεές ή άλλες συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα – όπου δεν υπάρχει ασυμβίβαστο – αλλά και με το Κράτος.

Μέχρι να γίνει βουλευτής η κυρία Λινού δεν υπήρχε κανένα νομικό θέμα – παρά μόνο πολιτικό ή ηθικό – για την υπογραφή τέτοιων συμβάσεων. Από την ώρα που έχει τη βουλευτική ιδιότητα όμως υπόκειται σε συγκεκριμένες συνταγματικές προβλέψεις.

Εκτός κι αν είχε δηλώσει και όντως το είχε κάνει, ότι αποχωρεί από το Ινστιτούτο. Αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ούτε από τις δημόσιες τοποθετήσεις της. Τουναντίον συνεχίζει να εμφανίζεται ως ιδιοκτήτρια του φορέα και να υπερασπίζεται τις συμβάσεις αυτές και τα προγράμματα που συνεχίζει να υλοποιεί το Ινστιτούτο.

Αμηχανία και αφωνία ΣΥΡΙΖΑ

Το μεγάλο ερώτημα είναι όμως η αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, που μάλλον «ξέχασε» τον θόρυβο που είχε ξεσηκώσει με τον βουλευτή Μαγνησίας της ΝΔ Κωνσταντίνο Μαραβέγια.

Ο Πάτσης της Νέας Δημοκρατίας
Ο Πάτσης της Νέας Δημοκρατίας

Τον Οκτώβριο του 2022, 52 βουλευτές του κόμματος είχαν καταθέσει μία οργίλη και άκρως αναλυτική ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τον ενδεικτικό τίτλο: «Αναπάντητα ερωτήματα, ενδείξεις μεροληψίας σχετικά με την ένταξη της επένδυσης συζύγου Βουλευτή της ΝΔ στον Αναπτυξιακό Νόμο και καταστρατήγηση της διάταξης του άρθρου 57 του Συντάγματος».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε διατυπώσει τότε έντονη κριτική στην κυβέρνηση, τη ΝΔ και τον κ. Μαραβέγια, υποστηρίζοντας ότι πραγματικός ιδιοκτήτης της εταιρείας ήταν ο βουλευτής, από το email του οποίου απεστάλησαν όλα τα σχετικά έγγραφα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σε κάθε περίπτωση μέμφονταν τον κ. Μαραβέγια και την κυβέρνηση για καταστρατήγηση του άρθρου 57, που όμως τώρα δείχνουν «ξεχνούν» στην υπόθεση με την κυρία Λινού.

Προ καιρού υπήρξε και η περίπτωση του πρώην πλέον βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Πάτση, που μέσω μίας περίεργης διακλάδωσης εταιρειών, είχε λάβει πάνω από ένα εκατομμύριο αμοιβές από τα ΕΛΤΑ. Τότε η ΝΔ, μετά από καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ πάλι, είχε εκδιώξει κακήν κακώς τον βουλευτή – και δεν τον συμπεριέλαβε καν στα ψηφοδέλτια στις εκλογές του 2023!

Ο Στέφανος Κασσελάκης
Ο Στέφανος Κασσελάκης

Κομματικά στελέχη που δεν θέλουν να εμπλακούν στην αντιπαράθεση και προσπαθούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, αναγνωρίζουν ότι πέρα από ηθικό και πολιτικό, υπάρχει και μέγα νομικό θέμα, με το οποίο πρέπει να ασχοληθούν η ηγεσία και τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν γίνεται να είσαι βουλευτής και να υπογράφεις συμβάσεις, ιδίως εκατομμυρίων ευρώ, με το Δημόσιο» σημειώνουν με νόημα, θεωρώντας επιβεβλημένη ανάγκη να αντιμετωπίσει η Κουμουνδούρου την υπόθεση της κυρίας Λινού και τις συμβάσεις εκατομμυρίων που υπογράφει με το Δημόσιο, πριν εξελιχθεί σε γάγγραινα για το κόμμα.

Σημειωτέο ότι το Ινστιτούτο «Plolepsis» της Αθηνάς Λινού έχει λάβει μετά τα 2016 από το Δημόσιο, τα εξής ποσά 9στη συνταγματική απαγόρευση εμπίπτουν τα ποσά του 2024 και πιθανόν ένα μέρος του 2023):

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ